Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Μιλώντας για ιστορία, με μόνα σύνεργα το μολύβι και το χαρτί...

Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στη θέση να κάνω ένα τόσο ιδιαίτερο ταξίδι στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, μες από κάποιο τόσο σοβαρό και αξιόλογο βιβλίο.

Προσπερνώ τον πρόλογο που έχει γραφτεί από τον Γ. Μπαμπινιώτη. Γιατί εφόσον πρόκειται για τον γνωστό καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών Γιώργο Μπαμπινιώτη και δεν αφορά συνωνυμία ή παρανόηση από μέρους μου, τότε προσωπικά για ‘μένα, τον ασήμαντο αναγνώστη που γράφω το άρθρο αυτό, παραμένει αδιάφορος ο συγκεκριμένος κύριος.[1]

Γι’ αυτό επικεντρώνομαι στην ουσία αυτού του τόσο αξιόλογου βιβλίου καθώς και στην σημαντικότατη προσωπικότητα του Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Στο έργο αυτό αναλύεται αυτό ακριβώς που μας προετοιμάζει ο τίτλος: Ανασκόπηση σημαντικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, χρησιμοποιώντας τη γνώση που μας μεταφέρει το μολύβι και το χαρτί.

Συνειδητοποιούμε σύντομα ότι ζωντανεύουν μπρος μας στιγμές της ιστορίας, που η αλήθεια είναι πως δυστυχώς επαναλαμβάνονται με το πέρασμα των χρόνων.

Διαβάζουμε δημοσιεύσεις του Μιχάλη Παπαδόπουλου σε εφημερίδες, σε εισηγήσεις διεθνών συνεδρίων και σε τελετές εθνικών εορτών. Το περιεχόμενο των αντικειμένων που αναλύει, έχει να κάνει με κοινωνικοπολιτικά, θρησκευτικά, ιστορικά και προσφυγικά θέματα.

Επίσης, δε παραλείπεται ένα ειδικό αφιέρωμα σε προσωπικότητες που έδωσαν το στίγμα τους στην νεότερη Ελλάδα.

Ακόμη, προχωρεί σε όλα εκείνα τα ζητήματα που άπτονται του πανεπιστημιακού του κλάδου, ενώ προς το τέλος υπάρχουν κριτικές τόσο για το έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου όσο και για την ζωή του.

Πρέπει να ομολογήσω πως το ταξίδι στις σελίδες αυτού του έργου, με βοήθησε ουσιαστικά ώστε να αποκτήσω μια πιο ολοκληρωμένη γνώση για το πρόσφατο παρελθόν μας.

Το προτείνω σε όλους τους Φίλους ερευνητές της ζωής, που αντιμετωπίζουν τα πάντα προσπαθώντας να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος, μα και να μάθουν για όλες αυτές τις ανθρώπινες αξίες που δικαιούνται να μεταλαμπαδευτούν στο μέλλον.
Κλικ για περισσότερα του Θεόφιλου
Με δυο λόγια στο βιβλίο θα βρείτε...
Κείμενα με απόψεις για προσωπικότητες, κοινωνικοπολιτικής, ιστορικής ή θρησκευτικής θεματολογίας αλλά και προσωπικά, όπως και απόψεις τρίτων που σκιαγραφούν τον συγγραφέα. Ορισμένα είχαν δημοσιευθεί κι αλλού αλλά κάποια ήταν αδημοσίευτα ως τη στιγμή που τα συμπεριέλαβε στη συλλογή του, Με μολύβι και χαρτί, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, πρώην Πρύτανης του Α.Π.Θ. (1997-2003), προσπαθώντας να προσεγγίσει προβληματισμούς και θέματα της εποχής.
Κερδίστε το!
Το koukidaki προσφέρει το βιβλίο σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες για τις κληρώσεις. τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 2 Απριλίου 2016 και το βιβλίο θα αποσταλεί ταχυδρομικά.
k
Καλή τύχη!
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1936 στη Δράμα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Θεσσαλονίκη, δούλεψε επί μία δεκαετία ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Δυτική Μακεδονία και εκπόνησε στη συνέχεια το διδακτορικό του στο Άαχεν της Γερμανίας.
Μετά τη μεταπολίτευση επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής για δύο τριετίες από το 1988 ως το 1994 και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου από το 1994 ως το 1997. Το 1997 εξελέγη Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη το 2000 για μία ακόμη τριετία.
Για το έργο του έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας για την καλλιέργεια των γραμμάτων και του ανθρωπισμού σε παγκόσμια κλίμακα, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το οφίκιο του Άρχοντος-Αρχιτέκτονος, από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους με τον Χρυσόν Σταυρόν του Αγίου Γεωργίου, από το Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης ως επίτιμο μέλος του.
Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας του έχει απονείμει τον μέγα σταυρό αξίας του Τάγματος Αξίας, σε αναγνώριση των διακεκριμένων υπηρεσιών που πρόσφερε στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Το 2000 εκδόθηκε το βιβλίο του Μετά το αμφιθέατρο με απόψεις του για θέματα παιδείας και ζητήματα επικαιρότητας. Αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Από το Μάρτιο του 2004 είναι Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Είναι παντρεμένος από το 1964 με τη Βιολέττα και έχουν δύο παιδιά.[2]

[1] Ο κύριος Γιώργος Μπαμπινιώτης, που στο λεξικό του «(….)στο λήμμα "Βούλγαρος" έδινε τον ορισμό: 1, αυτός που γεννήθηκε στη Βουλγαρία ή κατάγεται από εκεί και 2, (καταχρ. - υβριστ.) ο οπαδός ή παίκτης ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρ. του ΠΑΟΚ).» Πηγή
Διαβάζοντας μάλιστα τις ειδήσεις της εποχής, η ιστοσελίδα sportdog.gr γράφει για τον κύριο Γιώργο Μπαμπινιώτη: «(…) πήγε να δικαιολογηθεί γιατί έβαλε στο λήμμα "Βούλγαροι" την ερμηνεία "οπαδοί του ΠΑΟΚ". "Γιατί συνηθίζουν να τους φωνάζουν έτσι στο γήπεδο, έχει καθιερωθεί στο λεξικό», είπε τότε ο πρύτανης της Γλωσσολογίας.
ΟΚ, απάντησε στο περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ επικεφαλής οργανωμένων ΠΑΟΚτσήδων σε συνέντευξη που έδωσε στον Θωμά Σιώμο, προσθέτοντας: "Τότε κι εμείς θα φωνάζουμε στο γήπεδο: π***@*@ - π***@*@ / του Μπαμπινιώτη η μάνα, μέχρι να καθιερωθεί, οπότε θα είναι αναγκασμένος δίπλα στο λήμμα π***@*@ να βάλει τη μάνα του" Πηγή
[2] Πηγή λογοτεχνικού βιογραφικού Μιχάλη Παπαδόπουλου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη