Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Λένα Κικίδου Και μετά όλα άλλαξαν

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Λ.Κ.: Η βασική ιδέα ξεκίνησε από μία φράση που είπα στον κολλητό μου ότι «Μερικές φορές, ακόμα κι όταν δεν είσαι κοντά μου, ακούω τη φωνή σου στο κεφάλι μου να με συμβουλεύει και δεν κάνω βλακείες».

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Λ.Κ.: Χειρόγραφα όταν ξέκλεβα χρόνο στη δουλειά (σε γραφείο τελετών δούλευα, δεν είχε και πολλή φασαρία!), στο laptop όταν βρισκόμουν στο σπίτι. Στο μυαλό μου όταν δεν είχα χαρτί ή υπολογιστή εύκαιρα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Λ.Κ.: Η συγγραφή μου πήρε έναν χρόνο περίπου. Οι διορθώσεις πάνω από τρία, κι ομολογώ ότι, αν δεν εκδιδόταν τώρα, πιθανότατα θα το σκάλιζα για τα επόμενα τριάντα!

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Λ.Κ.: Είναι ένα βιβλίο για τη φιλία, για το πώς γνωρίζουμε κάποιον, με τον οποίον δεν έχουμε κανέναν δεσμό αίματος ή μη, και μέσα από την καθημερινή τριβή μαζί του τον κάνουμε «οικογένειά» μας.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Λ.Κ.: Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αλάσκα. Είναι γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο και η πρωταγωνίστρια μάς μιλάει για ένα ατύχημα που την αφήνει νεκρή για εννιά λεπτά και μια Φωνή που θα αρχίσει να ακούει στο κεφάλι της, έξι μήνες μετά τη νεκρανάστασή της, αλλά και το πώς θα θελήσει να μάθει ποιος κρύβεται πίσω από τη Φωνή.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Λ.Κ.: Τα πάντα. Όταν γράφω γίνομαι ένα με την ιστορία και εμπλέκομαι συναισθηματικά στον υπέρτατο βαθμό, οπότε μου είναι αδύνατον να ξεχωρίσω μία παράμετρο του βιβλίου ως αγαπημένη.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Λ.Κ.: Αγαπώ τους βασικούς πρωταγωνιστές το ίδιο, καθώς για εμένα αν ενωθούν, σχηματίζουν την τέλεια ολότητα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Λ.Κ.: Είναι μια ιστορία που σε βάζει σε σκέψεις και σε φέρνει στο δίλημμα πώς θα αντιδρούσες, αν βρισκόσουν στη θέση της ηρωίδας. Πέρα από τη δράση και την ίντριγκα έχει να κάνει με τις επιλογές που καλούμαστε να κάνουμε όλοι στη ζωή μας και πόσα πράγματα είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε στην εκάστοτε περίπτωση.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Λ.Κ.: Ότι κάποια μέρα δε θα ακούω πια κανέναν ήρωα στο κεφάλι μου και δε θα έχω καμία ιστορία να μεταφέρω στον κόσμο.

Φοβάστε...
Λ.Κ.: Προσπαθώ να ξεπερνάω τους φόβους μου, ώστε να μη δεσμεύομαι από τίποτα.

Αγαπάτε...
Λ.Κ.: Τους φίλους μου – και ιδιαίτερα τον κολλητό μου.

Ελπίζετε...
Λ.Κ.: Συνήθως να μην κάνω φόνο!

Θέλετε...
Λ.Κ.: Να αγαπήσει ο κόσμος τις (λογοτεχνικές) κόρες μου, όπως εγώ.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Λ.Κ.: Αυτοί που διαβάζουν ψυχολογικά θρίλερ, με αρκετές δόσεις φανταστικού και αστυνομικού.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Λ.Κ.: Αυτό δεν είμαι σε θέση να το απαντήσω. Ο καθένας διαλέγει ένα βιβλίο για να προβληματιστεί, να περάσει καλά, να «σκοτώσει» την ώρα του, να κουράσει το μυαλό του για να κοιμηθεί ευκολότερα, να ξεφύγει από την πραγματικότητα, να μορφωθεί. Εγώ θα το διάβαζα για να πάρω κουράγιο.

Γιατί δεν πρέπει;
Λ.Κ.: Αν κάποιος θέλει κάτι ανάλαφρο, που θα το διαβάζει κάνοντας παράλληλα και άλλες δουλειές, τότε δε θα το πρότεινα. Για να το καταλάβεις πρέπει να έχεις όρεξη να το διαβάσεις και να αφοσιωθείς σε αυτό.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Λ.Κ.: Βρίσκεται στον Ιανό και στα Public όλης της Ελλάδας, στον ΝΑΚΑ και θα σταλεί σε όποιο βιβλιοπωλείο ζητηθεί μέσω παραγγελίας.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Λ.Κ.: Ο πιο σίγουρος τρόπος είναι εδώ. Βλέπετε, κινητό, σταθερό και σήματα καπνού συνήθως τα αγνοώ, γιατί κατά ένα 90% της ημέρας μου ασχολούμαι με τη συγγραφή ή με την επιμέλεια. Ώρες ιερές! Μοναχικές.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Λ.Κ.: Το λευκό του πάγου ή το βαθύ πράσινο.

Ποια μουσική;
Λ.Κ.: Linkin Park, το Waiting for the end και το Leave out all the rest.

Ποιο άρωμα;
Λ.Κ.: Του κερασιού.

Ποιο συναίσθημα;
Λ.Κ.: Θα έλεγα ο μη φόβος, το θάρρος –που δεν πιάνεται για συναίσθημα.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Λ.Κ.: Τραγούδι.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Λ.Κ.: Με τα μυαλά που κουβαλάω, μάλλον Ρωμαίος λεγεωνάριος!

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Λ.Κ.: Δε διαβάζω μόνον έναν. Stephen King, John Connolly, Lee Child, Graham Masterton, Gabriel Garcia Marquez, John Steinbeck είναι από τους πιο αγαπημένους.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Λ.Κ.: Θεωρώ τρία βιβλία ως αγαπημένα και αυτά που διαμόρφωσαν τον συγγραφικό τρόπο σκέψης μου: Stephen King – The Stand, Dean Koontz – Το Κρησφύγετο, John Connolly – Το βιβλίο των χαμένων πραγμάτων.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Λ.Κ.: Χμ, στην αρχή πίστευα, αφελώς, ότι εγώ όριζα τις ζωές τους. Από την πρώτη Noctus και μετά έμαθα ότι οι ήρωές μου υπάρχουν. Είναι πλάσματα παγιδευμένα σε μία άλλη διάσταση, μου υπαγορεύουν τι θα γράψω –και εκνευρίζονται απίστευτα άμα κάνω του κεφαλιού μου. Το συνήθισα πια και μ’ αρέσει!

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Λ.Κ.: Και τα δύο, συν ταλέντο. Δε νομίζω ότι η συγγραφή διδάσκεται όπως η ζωγραφική ή ο χορός. Αν δεν το έχεις μέσα σου, τότε η φαντασία και η εμπειρία δεν αρκούν –γιατί δεν έχεις τρόπο να το μεταδόσεις στον αναγνώστη.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Λ.Κ.: Ένα καλογραμμένο βιβλίο, όποιο θέμα κι αν πραγματεύεται, σε όποια γλώσσα κι αν είναι γραμμένο, κάποια μέρα θα αναγνωριστεί.

Τι την αποτυχία;
Λ.Κ.: Η αποτυχία είναι σχετική έννοια. Εξαρτάται τι ορίζουμε ως αποτυχία: το να μην πουλήσει ή το να μην εκπληρώσει τον σκοπό για τον οποίο γράφτηκε; Για εμένα αποτυχία είναι να μην προκαλέσει κανένα συναίσθημα στον αναγνώστη, πράγμα που υπόκειται στην αδιαφορία του συγγραφέα να ασχοληθεί με τους ήρωές του.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Λ.Κ.: Για εμένα είναι εξάρτηση! Αν δεν έχω βιβλίο, διαβάζω μέχρι και τις οδηγίες των φαρμάκων για να πω ότι πήρα τη δόση μου!

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Λ.Κ.: Όλα εδώ πληρώνονται!
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Στο οπισθόφυλλο...
Το αυτοκινητικό ατύχημα ενός κοριτσιού και το σύντομο ταξίδι της σε έναν άλλο κόσμο, θα επιτρέψουν σε γεγονότα τα οποία θα την κάνουν να ταλαντευτεί ανάμεσα στη λογική και τη τρέλα να εισχωρήσουν στη ζωή της. Θα την αναγκάσουν να πάρει αποφάσεις πέρα από τα συμβατικά όρια και να πολεμήσει για τη σωτηρία, τη δική της και όχι μόνο.
Από την Anima Εκδοτική

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη