Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Οι Χρήστος Αναστασόπουλος, Εύη Ρούτουλα, Θεώνη Μπριλή, Άνα Ζάχαρη και ο Οίκος νυφικών

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Χρήστος Α.: Η ιδέα μου ήρθε πριν από πάρα πολλά χρόνια, όταν θέλησα να παντρέψω τις δυο μεγάλες μου αγάπες, τη συγγραφή με το σχέδιο μόδας.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Εύη Ρ.: Στην Αθήνα, εγώ προσωπικά έγραφα τα βράδια, πάντα βράδυ γράφω. Κάθε φορά που τελείωνε μια ιστορία την στέλναμε ο ένας στον άλλο, την σχολιάζαμε, γελούσαμε. Αυτή είναι τελικά και η ομορφιά του όλου εγχειρήματος.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Χρήστος Α.: Ένα χρόνο περίπου γιατί η ιστορία μας πέρναγε από χέρι σε χέρι.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Εύη Ρ.: Μια συλλογή διηγημάτων με δώδεκα επίδοξες κυρίες που αποφασίζουν να παντρευτούν, κάποιες από αυτές τα καταφέρνουν!

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Εύη Ρ.: Σε έναν πετυχημένο οίκο υψηλής ραπτικής κάπου στο Κολωνάκι ο Ιάκωβος, γνωστός μόδιστρος και η Τούλα, η πιστή βοηθός και συνεργάτιδά του, ράβουν νυφικά για διάφορες κυρίες που ετοιμάζουν το γάμο τους. Κατά τη διάρκεια των προβών και της προετοιμασίας, ξετυλίγονται οι ιστορίες των επίδοξων νυφών, κάποιες από αυτές είναι ρομαντικές, άλλες κωμικές και άλλες τραγικές, γιατί η ζωή είναι ποικίλη και παράξενη τελικά.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Εύη Ρ.: Το δέσιμο που υπάρχει σε τέσσερα εντελώς διαφορετικά είδη γραφής. Φυσικά μας βοηθάει το γεγονός των μεμονωμένων ιστοριών, αλλά πιστεύω ότι έδεσαν όμορφα μεταξύ τους.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Θεώνη Μ.: Δεν υπάρχει ένας αγαπημένος ήρωας. Τόσο οι δώδεκα μεμονωμένες ιστορίες όσο και οι βασικοί ήρωες του Οίκου Νυφικών που είναι ο Ιάκωβος και η Τούλα σου δίνουν πολλά κίνητρα για να τους αγαπήσεις και να τους νιώσεις κοντά σου. Καθένας μπορεί να ταυτιστεί με κάποιον από τους διαφορετικούς χαρακτήρες που σκιαγραφούνται στα διηγήματα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Εύη Ρ.: Πάνω από όλα διασκέδαση. Αλλά και τροφή προς σκέψη αφού μέσα από τις ιστορίες αναφέρονται διάφορα θέματα, όπως είναι το μεγάλο «προσόν» της όμορφης εμφάνισης, η μοναξιά στην τρίτη ηλικία, οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο κύριων πρωταγωνιστών, ο πουριτανισμός, το κακό δέσιμο μεταξύ γονέων και παιδιών, η ανάγκη της νομιμοποίησης μιας σχέσης κ.ο.κ.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Άνα Ζ.: Μια είναι πάντα η αγωνία ενός συγγραφέα: το πώς θα υποδεχτεί ο κόσμος το έργο του, κατά πόσον, δηλαδή, θα γίνει αποδεκτό και αγαπητό.
Σαν άνθρωπος, όπως όλοι, έχω αγωνίες και μάλιστα πολλές.

Φοβάστε...
Άνα Ζ.: Αν εξακολουθούμε να μιλάμε για συγγραφικά έργα, ο μόνος φόβος είναι να μείνουν στα αζήτητα σε καμιά αποθήκη. Κατά τ΄ άλλα, φοβάμαι διάφορα και όλα έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη μικροπρέπεια, κακία, βλακεία…

Αγαπάτε…
Άνα Ζ.: Το παιδί μου, τα ζώα, τα βιβλία, τους φίλους μου και άλλα πολλά.

Ελπίζετε...
Άνα Ζ.: Ας μην ξεχνάμε πως η ελπίδα βρισκόταν κι αυτή στο κουτί της Πανδώρας μαζί με τα δεινά. Ουσιαστικά φοβάμαι να ελπίσω, προτιμώ να κάνω όνειρα τα οποία εύχομαι να πραγματοποιηθούν.

Θέλετε...
Άνα Ζ.: Να γίνουν τα όνειρά μου πραγματικότητα.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Εύη Ρ.: Όλοι όσοι έχουν παντρευτεί θα αναπολήσουν τις στιγμές του γάμου τους, όλοι όσοι ετοιμάζονται να παντρευτούν θα πάρουν ιδέες για τα νυφικά τους. Είναι ένα βιβλίο ξεκούραστο και ευκολοδιάβαστο που θα το αγαπήσουν οι αναγνώστες. Και θα έχουν και την ευκαιρία να δούνε και τα πολύ όμορφα σχέδια των νυφικών που σχεδίασαν οι ταλαντούχοι σχεδιαστές μόδας.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Θεώνη Μ.: Για να κάνουμε ένα ευχάριστο διάλειμμα, να ταξιδέψουμε όμορφα μέσα από σύντομες ιστορίες που μαρτυρούν την ομορφιά της διαφορετικότητας απέναντι στο θεσμό του γάμου. Δεν φτάνουμε ως εκεί έχοντας όλοι τις ίδιες προσδοκίες, τα ίδια όνειρα.

Γιατί δεν πρέπει;
Εύη Ρ.: Πολύ απλά, δεν υπάρχει βιβλίο που δεν πρέπει να το διαβάσουμε. Από όλα τα βιβλία οι αναγνώστες μπορούν να κερδίσουν κάτι: μια παράγραφο, μια ιδέα, μια σκέψη.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Χρήστος Α.: Μπορείτε να το ζητήσετε σε όλα τα βιβλιοπωλεία ή να το ζητήσετε σε έναν από εμάς.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Χρήστος Α.: Μπορείτε να μας βρείτε άνετα στο Facebook.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Χρήστος Α.: Σίγουρα λευκό αλλά και λίγο μπλε, λίγο κόκκινο, αλλά και μαύρο.

Ποια μουσική;
Χρήστος Α.: Βαλς, Γαλάζιος Δούναβης του Γιόχαν Στράους.

Ποιο άρωμα;
Χρήστος Α.: Πούδρας.

Ποιο συναίσθημα;
Εύη Ρ.: Της προσμονής για την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής τους, της λύπης για τις προσδοκίες τους που δεν πραγματοποιήθηκαν, της χαράς της δημιουργίας ενός όμορφου φορέματος.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Θεώνη Μ.: Οπωσδήποτε Οίκος Νυφικών με σάρκα και οστά.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Άνα Ζ.: Μα, δεν είμαι μόνο συγγραφέας, είμαι πάρα πολλά. Εδώ, ωστόσο, μου δίνεται η ευκαιρία να πω κάτι. Συγγραφέας είναι ο οποιοσδήποτε καταθέτει εγγράφως ένα πόνημα. Ένας βιολόγος γράφοντας περί βιολογίας, ένας διατροφολόγος περί διατροφής κ.λ.π. Λογοτέχνης, όμως, είναι κάποιος τα έργα του οποίου χαρακτηρίζονται από αισθητική αξία, που χειρίζεται, που αποδίδει σωστά, έντεχνα, το λόγο και αυτό προσδοκώ να είμαι.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Άνα Ζ.: Θα μπορούσα να διαβάζω παλιούς Έλληνες συγγραφείς-λογοτέχνες, όπως τον Τερζάκη ή τον Πετσάλη-Διομήδη για παράδειγμα, αν ζούσαν ακόμα και εξακολουθούσαν να γράφουν. Σημερινοί συγγραφείς μου αρέσουν αρκετοί, Έλληνες και ξένοι και παρακολουθώ τα έργα τους.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Άνα Ζ.: Από τη στιγμή που ξεκινάμε να διαβάζουμε, το κάθε τι μας αφήνει το αποτύπωμά του, τη γεύση του, το άρωμά του, τον τρόπο που εμφανίστηκε στα μάτια μας. Η σύνθεση όλων αυτών, παρέα με τα βιώματα, τις αναμνήσεις και τη φαντασία, στο βαθμό που τη διαθέτουμε, νομίζω πως τελικά ορίζουν και τον τρόπο που γράφουμε, ακόμα και σκεφτόμαστε ή τι είναι αυτό που επιθυμούμε να καταθέσουμε εντύπως.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Άνα Ζ.: Οι ήρωές μου μπορεί να δημιουργούνται από εμένα, αποκτούν όμως οντότητα, χαρακτήρα… διαθέτουν συναισθήματα και ζουν στο δικό τους μικρόκοσμο. Μου έχει τύχει να ξεκινήσω ένα διήγημα ή μυθιστόρημα με μια συγκεκριμένη ιδέα για το πώς θα εξελιχθεί κι εκείνο στην πορεία να αλλάξει, κατ’ επέκτασιν να αλλάζει και ο τίτλος κι αυτό γιατί οι ήρωες μάλλον έχουν… άλλη άποψη!

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Άνα Ζ.: Κατά κύριο λόγο φαντασία, η εμπειρία και να μην υπάρχει, έρχεται με τον καιρό.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Άνα Ζ.: Νομίζω πως, όπως όλα, από την διατροφή μας έως τον τρόπο ακόμα που μιλάμε και εκφραζόμαστε, έτσι και τα βιβλία ακολουθούν τον συρμό. Από την διάθεση του κόσμου, από το τι θέλει να διαβάσει την συγκεκριμένη στιγμή. Για μένα πάντως, που δεν ακολουθώ συνήθως τον συρμό, ένα βιβλίο θεωρείται επιτυχημένο αν, πέρα του να είναι συναρπαστικό και με καλή γραφή, μου προσφέρει γνώση, ευχαρίστηση, ακόμα και ξεκούραση.

Τι την αποτυχία;
Άνα Ζ.: Τα ανάποδα από τα προηγούμενα, αλλά και κάτι ακόμα: αν το βιβλίο το ξέρουν μόνο ο συγγραφέας κι η… μάνα του, αν δηλαδή, δεν μπορούν να το δουν οι αναγνώστες με κάποιο τρόπο, αν δεν πληροφορηθούν την ύπαρξή του, τότε το βιβλίο, καλό ή κακό, θα παραμείνει στην αποθήκη να το φάνε τα ποντίκια. Άρα εξαρτάται από την προβολή που θα του γίνει και σ’ αυτό, τον πρώτο λόγο έχουν -και οφείλουν να έχουν- οι εκδοτικοί οίκοι.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Άνα Ζ.: Είμαι καταχρηστικό άτομο σ’ αυτά που μου αρέσουν… το διάβασμα, το φαΐ… οπότε δεν είμαι και ο καταλληλότερος άνθρωπος να απαντήσω σ’ αυτή την ερώτηση. Το διάβασμα, πάντως, κάνει καλό, ανοίγει μάτια και ψυχή, γι' αυτό διαβάζετε, διαβάζετε μέχρι…τελικής πτώσης!

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Άνα Ζ.: «Ένα ακόμα πλοίο μέσα στη νύχτα». Συνάντησε άραγε φουρτούνες; Είχε ήρεμες θάλασσες; Συναντήθηκε με άλλα πλοία; Έφτασε σε κάποιο λιμάνι; Συγκέντρωσε εμπειρίες και γνώσεις; Οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες εμφανίστηκαν στο διάβα του; Αυτό το πλοίο πάντως, ακόμα ταξιδεύει ολόφωτο, παρά τις φουρτούνες, παρά τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες!
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Απαραίτητες σημειώσεις και σύνδεσμοι:
Το βιβλίο κοσμούν σχέδια νυφικών από τους παρακάτω σχεδιαστές: Λένα Χιωτέλη, Χρήστος Ανδριόπουλος, Γιάννης Λάσκος, Tony Vernis, Λεωνίδας Θεοδωρίδης, Στέλλα Βαμβακίδη, Χρήστος Αναστασόπουλος, Celebrity Skin, Evangelia, Nikos Takis, Άννα Καψάλη και D-fine.
Περισσότερα από/για τους συγγραφείς:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη