Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Γιώργος Παπακωνσταντής και Η διαδρομή

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Γ.Π.: Από έναν φίλο, που δυστυχώς έφυγε νωρίς, από τον οποίο κατάλαβα ότι τελικά ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Γ.Π.: Σε διάφορα σημεία της Κρήτης. Ρέθυμνο, Χανιά, και μεγάλο μέρος στην παλαιόχωρα Χανίων.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Γ.Π.: Περίπου δύο χρόνια.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Γ.Π.: Μια προσπάθεια αναζήτησης στην εσωτερική μας διαδρομή, της έννοιας της ζωής, της αγάπης, του έρωτα και του θανάτου με φόντο πάντα την ελπίδα.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Γ.Π.: Ο ήρωας μας, ο Άγγελος, όταν πληροφορείται ότι έχει μια σοβαρή αρρώστια και μάλλον του απομένουν 4-5 μήνες ζωής, αποφασίζει ξαφνικά, να πάρει το αυτοκίνητό του και να φύγει, οδηγώντας σε μια διαδρομή η οποία διαμορφώνεται στην πορεία. Δραπετεύει έτσι από την καθημερινότητα που είχε μέχρι τότε και μένοντας μόνος με τον εαυτό του, στην ουσία ξεκινά ένα εσωτερικό ταξίδι μέσα από τις σκέψεις, τις αναμνήσεις και τις αναζητήσεις του. Συναρτά έτσι την απόφαση για να προσπαθήσει να θεραπευτεί με την αξιολόγηση και την αποδοχή της μέχρι τότε ζωής του, των επιλογών και των ματαιώσεών του. Κυρίαρχο ρόλο σ' αυτό διαδραματίζουν οι μεγάλοι έρωτες της ζωής του, τα συναισθήματα που τρέφει ακόμη για τις σημαντικές γυναίκες της ζωής του και η αγωνία του αν αγάπησε και αν αγαπήθηκε. Η εξέλιξη της διαδρομής του θα φέρει κοντά του τις γυναίκες αυτές και μέσα από βαθιά εσωτερική αναζήτηση, αμφιβολίες αλλά και ανατρεπτικούς διαλόγους, θα καταλήξει στην κάθαρσή του και στην αποδοχή του εαυτού του.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Γ.Π.: Ολόκληρη τη διαδικασία να γραφτεί. Ήταν για μένα μια ευκαιρία εσωτερικής αναζήτησης και μια δυνατότητα έκφρασης που λειτούργησε λυτρωτικά, ξεψαχνίζοντας κυριολεκτικά πολλά ζητήματα που κατά καιρούς μας απασχολούν.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Γ.Π.: Έχοντας γενικά διαβάσει πολύ στη ζωή μου, και αναγκαστικά όχι μόνο λογοτεχνία, σίγουρα έχω επηρεαστεί από πολλούς και από πολλά, συχνά βέβαια χωρίς να το συνειδητοποιώ. Όμως διαβάζω ακόμη και επανέρχομαι σε συγγραφείς όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Καζαντζάκης, ενώ από σύγχρονους θα έλεγα το Χωμενίδη, το Μάρκαρη, τον αείμνηστο Νίκο Θέμελη και αρκετούς άλλους. 

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Γ.Π.: Νομίζω ότι συμβαίνουν και τα δύο. Yπάρχει σχέση αλληλεπίδρασης, δεδομένου ότι η γέννηση ενός ήρωα, είναι απόλυτα ορισμένη αρχικά, αλλά στη συνέχεια αυτονομείται και συχνά μας δείχνει εκείνος το δρόμο.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Γ.Π.: Μα και τα δύο. Η εμπειρία γεννά φαντασία, αλλά και το αντίθετο. Συχνά οι «φαντασιακές εμπειρίες» είναι εξίσου δυνατές. Επίσης χρειάζεται κόπο και χρόνο.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Γ.Π.: Η επιτυχία ενός βιβλίου σηκώνει πολύ συζήτηση η οποία ξεκινά από αυτή την ίδια την έννοια της επιτυχίας. Μπορεί να παίξει ρόλο η συγκυρία, η σύνδεση με τον παλμό της κοινωνίας, η αρμονία που έχει, η ευκολία ανάγνωσης, το marketing, κ.λ.π. Πιστεύω επίσης πως σημαντικό ρόλο παίζει η δυνατότητα του κειμένου να δημιουργήσει θετικά συναισθήματα στον αναγνώστη.

Τι την αποτυχία;
Γ.Π.: Πλήρης αποτυχία σε βιβλίο κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει. Οποιαδήποτε σκέψη καταγραφεί σε βιβλίο, έχει κάνει ήδη ένα βήμα επιτυχίας. Τώρα από εμπορική άποψη ή άποψη επιρροής, όλα όσα είπαμε παραπάνω ισχύουν και για την αποτυχία.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Γ.Π.: Μόνο αν είναι εμμονική, μονομερής, προκατειλημμένη, επιφανειακή και χωρίς επίγνωση της αξίας των βιβλίων. Το διάβασμα δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Είναι μια διαδικασία απόκτησης εμπειριών, ένα πρόσθετο μεταφορικό μέσο, ένας χώρος στο ταξίδι της ζωής.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Γ.Π.: Ο αγαπημένος μου ήρωας, στη λογοτεχνία γενικά, είναι ο Ερωτόκριτος. Ο άνθρωπος που για τη ζωή και τον έρωτα, σε αντίξοες συνθήκες πάλεψε και άλλαξε τη μοίρα του. Στο βιβλίο μου, ο αγαπημένος ήρωας είναι ο Άγγελος, ο άνδρας μέσης ηλικίας με τις αμφιβολίες, τις ανασφάλειές και τις ατέλειές του που προσπαθεί να αυτοαναλυθεί και να κατανοήσει όσο γίνεται περισσότερο την ίδια του την ύπαρξη, κάτω από την πίεση του χρόνου που τελειώνει.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Γ.Π.: Μια δυνατότητα να δει τον εαυτό του σε βάθος, να αναλογιστεί τα σημαντικά πράγματα της ζωής, να επιχειρήσει να απαντήσει σε πολλά υποθετικά «αν», που όλοι μας έχουμε, να αναρωτηθεί για έννοιες και καταστάσεις που συχνά τις βιώνουμε χωρίς συναίσθηση του τι συμβαίνει.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Γ.Π.: Να μπορώ να φροντίζω εκείνους που αγαπώ.

Φοβάστε...
Γ.Π.: Τη βία, την αλαζονεία, την Ύβρι…

Αγαπάτε...
Γ.Π.: Πολύ και πολλά.

Ελπίζετε...
Γ.Π.: Στους νέους και στις νέες, στα παιδιά, σ' εκείνους που δεν σταματούν ποτέ να σκέφτονται.

Θέλετε...
Γ.Π.: Θέλω τον κόσμο όμορφο και τους ανθρώπους ευτυχισμένους… Πάντα όμως θέλω μια βόλτα στη φύση. Αλλά και αυτό που λέει μια κρητική μαντινάδα: Θέλω να ήταν μπορετό πριν πέσω να πεθάνω, τα όσα βάζει ο μαύρος νους σκιάς τα μισά να κάνω! (σκιάς=έστω).

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Γ.Π.: Ελπίζω πολλοί, αλλά πιστεύω ότι εκείνοι που ενδιαφέρονται να αναζητήσουν και να ψάξουν τον ίδιο τους τον εαυτό, την ύπαρξή τους, να διεισδύσουν στα θέλω και να κατανοήσουν τα πρέπει τους. Όλοι αυτοί θα βρουν ένα επιπλέον λόγο.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Γ.Π.: Για να αναρωτηθούμε, να εμβαθύνουμε, να «ψαχτούμε», να αναπολήσουμε σίγουρα και να διεισδύσουμε στα βαθιά μας απωθημένα.

Γιατί δεν πρέπει;
Γ.Π.: Όποιος δεν έχει ερωτήματα για τη ζωή, τον έρωτα, το θάνατο δε χρειάζεται να το διαβάσει…

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Γ.Π.: Στα βιβλιοπωλεία, από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Γ.Π.: Στην Κρήτη, συχνά στη διαδρομή Ρέθυμνο-Χανιά-Παλαιόχωρα. Επίσης στο Γραφείο μου στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και με τους γνωστούς ηλεκτρονικούς τρόπους (email, και social media).

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Γ.Π.: Το γαλάζιο!

Ποια μουσική;
Γ.Π.: Μου αρέσουν όλα τα είδη μουσικής με έμφαση στις μουσικές του κόσμου, την Έντεχνη Ελληνική, τη Ροκ, τη Jazz, όλα ανάλογα με τη στιγμή… Τώρα τι μου ταιριάζει, για άγνωστο λόγο θα έβαζα δίπλα μου ως ταιριαστά τα Πορτογαλέζικα fados… μη με ρωτήσετε γιατί, δεν ξέρω!!

Ποιο άρωμα;
Γ.Π.: Το άρωμα της φουρτουνιασμένης θάλασσας.

Ποιο συναίσθημα;
Γ.Π.: Αισιοδοξία.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Γ.Π.: Μια πολύωρη ψυχαναλυτική συζήτηση, αλλά και ένα ταξίδι.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Γ.Π.: Δεν νιώθω συγγραφέας, ίσως να γίνω… Θα μου άρεσε να είμαι ψαράς!!

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Γ.Π.: Το Χρήστο Χωμενίδη.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Γ.Π.: Θα δείξει!!
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Λιβάνη προσφέρουν το μυθιστόρημα του Γιώργου Παπακωνσταντή σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στον ίδιο κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες για τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματισθεί για τις 23 Αυγούστου 2016 και το βιβλίο θα αποσταλεί ταχυδρομικά.
k
Καλή τύχη!

Στο οπισθόφυλλο...
Ο Άγγελος, ένας άνδρας σχετικά επιτυχημένος, όταν μαθαίνει ότι είναι σοβαρά άρρωστος και οι γιατροί του δίνουν τέσσερις πέντε μήνες ζωής, αντί να προσπαθήσει να θεραπευτεί, φεύγει για ένα μοναχικό ταξίδι στην Ευρώπη, αλλά στην πραγματικότητα ξεκινά ένα ταξίδι μέσα του, στο παρελθόν και στις σκέψεις του, κάτω από την πίεση ότι η ζωή του τελειώνει.
Στο ταξίδι αυτό επανέρχονται και «συγκρούονται» ξανά οι δυο μεγάλες αγάπες της ζωής του, επαναφέροντας τα βασικά διλήμματα ανάμεσα στα πρέπει και στα θέλω.
Η Διαδρομή είναι μια περιπλάνηση ανάμεσα στους απολογισμούς της ζωής και στην καταλυτική επίδραση του έρωτα μπροστά στον χρόνο που τελειώνει. Μια αναδρομή σε σκέψεις, σχέσεις και συναισθήματα ενός ανθρώπου που προσπαθεί να δημιουργήσει καινούρια θέληση για ζωή.
Ένα ταξίδι στο παρελθόν για άντληση δύναμης για το μέλλον.
Ένα ταξίδι στην Ελπίδα.
Σαν ένα πέπλο ομίχλης να είχε σκεπάσει το μυαλό του.
Τα πάντα μέσα του ανατρέπονταν, κατέρρεαν. Δεν υπήρχαν πια βεβαιότητες, ούτε προσδοκίες, ούτε καν μέλλον.
Δεν υπήρχε τίποτα.
Έτσι απλά αποφάσισε να φύγει, χωρίς ακριβώς να ξέρει τι του δημιουργούσε αυτή την ανάγκη. Πίστεψε, χωρίς να το συνειδητοποιεί ίσως, ότι έτσι θα μπορούσε να κάνει το πιο επώδυνο ταξίδι, το πιο κουραστικό, το ταξίδι μέσα του. Να συνταξιδέψει με τον εαυτό του. Ένιωσε μια ασίγαστη ανάγκη να μείνει μόνος και ταυτόχρονα να δει καινούρια πράγματα.
Το απόγευμα της επόμενης μέρας ξεκίνησε. Δεν είχε ιδέα για πού, αλλά κυρίως δεν ήξερε γιατί.
Απλά να φύγει.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντής γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, μεγάλωσε στην Αθήνα και κατοικεί στην Κρήτη. Σπούδασε Οικονομικά, Αστυνομικές Επιστήμες και Παιδαγωγικά, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία και στην Ψυχολογία. Διδάσκει Εγκληματολογία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχει γράψει αρκετά επιστημονικά βιβλία και μελέτες, καθώς και πολλά άρθρα. Είναι Γενικός Διευθυντής στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη