Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Μαρία Ρουσάκη για το Μόνο τα μάτια μένουν

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Μ.Ρ.: Ύστερα από 15 χρόνια γράφοντας βιβλία για όλες τις ηλικίες των παιδιών (από 2 έως 18 ετών), αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο για λίγο «ψηλότερους» ανθρώπους… Η αρχική ιδέα γεννήθηκε από τα δικά μου βιώματα ως Ελληνοαμερικανίδα δεύτερης γενιάς. Αποφάσισα λοιπόν να γράψω μια τριλογία με θέμα τρεις γενιές Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική. Επομένως αυτό αποτελεί το πρώτο αυτοτελές μυθιστόρημα της σειράς.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Μ.Ρ.: Στον καναπέ και στο γραφείο μου.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Μ.Ρ.: Ένα χρόνο περίπου, ενώ η έρευνα για ολόκληρη την τριλογία ξεκίνησε πριν τρία χρόνια.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Μ.Ρ.: Το «Μόνο τα μάτια μένουν» είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με πολλά ιστορικά στοιχεία τα οποία συνθέτουν την πλοκή και την εξέλιξη των ηρώων συνδυαστικά.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Μ.Ρ.: Όλος ο κόσμος αλλάζει, όπως και οι ζωές του καθενός. Όλοι μοιάζουν με σύννεφα στον άνεμο, αναζητώντας κάπου να ταξιδέψουν, να ποτίσουν κάποια γη. Η ζωή του Περικλή Καλαμάνου φαντάζει προκαθορισμένη από τη μοίρα, ήδη από τη γέννησή του, αφού είναι έρμαιο της τύχης, της αστάθειας και της ανατροπής. Μέχρι που όλα αλλάζουν, τη μέρα που ο Περικλής ανακαλύπτει τα κρυμμένα γράμματα της Χρυσανθούλας, που είχε εξαφανιστεί χρόνια πριν. Τότε αποφασίζει να πάρει τη ζωή στα χέρια του.
Ύστερα από έναν παγκόσμιο πόλεμο και τη συνάντησή του με μια μοιραία γυναίκα, ο διχασμός του εμφυλίου θα τον οδηγήσει στην άλλη άκρη της Γης. Στην Αμερική τα όνειρά του θα λάμψουν σαν άστρα στον ουρανό. Όμως τα όνειρα απρόσμενα θα σκορπίσουν όταν ο Περικλής θα έρθει αντιμέτωπος με τα σταυροδρόμια του έρωτα και της συνείδησης, του ονείρου και της σταθερότητας, της μοίρας και της απόφασης, με το δίλημμα να παραμένει ένα: το βλέμμα της καρδιάς αλλάζει ή μένει πάντα σταθερό;
Με φόντο τη σύγχρονη Ιστορία, ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για τη μετανάστευση και τη φυγή, μέσα από μάτια που επιθυμούν και λησμονούν συνάμα…

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Μ.Ρ.: Το ότι κατέθεσα την ψυχή μου κι ας μην είναι μια αυτοβιογραφία. Οι ήρωες είναι τόσο ισχυροί οντότητες στο νου μου που ζουν μέσα μου, ανάμεσα στις σελίδες του μυαλού μου. Τους αγάπησα σαν δικούς μου ανθρώπους. Πόνεσα και χάρηκα μαζί τους. Χάρη στη δική μου ταύτιση μαζί τους, πιστεύω πως όλο αυτό το συναίσθημα μεταφέρεται και στους αναγνώστες.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Μ.Ρ.: Ο πρωταγωνιστής μου, ο Περικλής Καλαμάνος. Γιατί αντιπροσωπεύει έναν άνθρωπο που πασχίζει να αρπάξει τα ηνία της ζωής στα χέρια του ώστε να οδηγηθεί προς τα δικά του θέλω. Βρίσκεται ωστόσο μονίμως αντιμέτωπος της μοίρας κι έτσι όσο αλλάζει η ζωή πλάθεται κι εκείνος. Μόνο όταν βρει τα σταθερά στοιχεία στον ορίζοντα του θα νιώσει τη σιγουριά ότι στέκεται γερά στα δικά του πόδια.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Μ.Ρ.: Αυτό το βιβλίο προσφέρει ένα λυτρωτικό ταξίδι όπου ο καθένας θα μπορέσει να βρει ένα χαμένο κομμάτι του εαυτού του να (ξανα)φυτέψει, να ανθίσει και να αναστηθεί.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Μ.Ρ.: Ό, τι αφορά τα παιδιά μου.

Φοβάστε...
Μ.Ρ.: Την ασθένεια, επειδή την έχω ζήσει.

Αγαπάτε...
Μ.Ρ.: Τα απλά πράγματα του κόσμου και της ζωής.

Ελπίζετε...
Μ.Ρ.: Στη δικαίωση των ανθρώπων.

Θέλετε...
Μ.Ρ.: Να ταξιδέψω σ’ όλο τον κόσμο!

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Μ.Ρ.: Όσοι αγαπούν τις ανθρωποκεντρικές ιστορίες και την Ιστορία ως σύνολο.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Μ.Ρ.: Για να διασκεδάζουμε χρησιμοποιώντας την σκέψη.

Γιατί δεν πρέπει;
Μ.Ρ.: Δεν υπάρχει «δεν πρέπει».

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Μ.Ρ.: Θα βρίσκεται από τις 26 Μαΐου σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Ή μπορεί κανείς να το παραγγείλει από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Μ.Ρ.: Στη σελίδα μου στο facebook: Μαρία Ρουσάκη
Στη σελίδα μου στο twitter: @akidswriter
Στην ιστοσελίδα μου
Στο blog μου

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Μ.Ρ.: Τα χρώματα του ουρανού και της γης.

Ποια μουσική;
Μ.Ρ.: Από παραδοσιακή έως Έλβις.

Ποιο άρωμα;
Μ.Ρ.: Του λεμονιού.

Ποιο συναίσθημα;
Μ.Ρ.: Όλα τα συναισθήματα και πολύ έντονα μάλιστα!

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Μ.Ρ.: Ένα βλέμμα που μιλά στην ψυχή.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Μ.Ρ.: Δεν θέλω να το σκέφτομαι γιατί ίσως να μην ήμουν τόσο ευτυχισμένη κάνοντας κάτι άλλο.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς; 
Μ.Ρ.: Έχω περάσει από φάσεις όπου διάβαζα κάποιους συγγραφείς ανελλιπώς (από V.C. Andrews μέχρι Stephen King έως και Isabelle Allende). Τώρα πλέον διαβάζω αρκετά διαφορετικά βιβλία μεταξύ τους, από παιδική μέχρι ενήλικη λογοτεχνία, ξένη και ελληνική.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Μ.Ρ.: Νομίζω πως διαβάζοντας πολύ και πολλούς διαφορετικούς συγγραφείς, απέκτησα τη δική μου φωνή και το δικό μου τρόπο σκέψης.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Μ.Ρ.: Και οι δύο περιπτώσεις ισχύουν.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Μ.Ρ.: Και τα δύο συν το ταλέντο και την πειθαρχία που απαιτεί η συγγραφή.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Μ.Ρ.: Μια σφιχτή πλοκή, δυνατούς χαρακτήρες, καλοδουλεμένη γλώσσα, συναίσθημα στη γραφή και σασπένς.

Τι την αποτυχία;
Μ.Ρ.: Η αποτυχία είναι σχετική. Πιστεύω πως υπάρχουν βιβλία για όλα τα γούστα είτε έχουν εισπρακτική επιτυχία είτε όχι. Συνήθως ένα βιβλίο που δεν διαβάζεται, δεν εκδίδεται.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Μ.Ρ.: Όχι!

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Μ.Ρ.: Αναζητώντας τον Μάη.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Το μυθιστόρημα της Μαρίας Ρουσάκη, Μόνο τα μάτια μένουν, κυκλοφόρησε στις 26 Μαΐου 2016 από τις εκδόσεις Ψυχογιός!

Η Μαρία Ρουσάκη γεννήθηκε το 1974 στη Νέα Υόρκη και κατάγεται από την Αλαγονία Καλαμάτας. Με σπουδές στην κοινωνιολογία, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και μεταφράστρια. Το πρώτο της παιδικό βιβλίο εκδόθηκε το 2001 και ακολούθησαν περίπου 40 ακόμα. Έχει βραβευτεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2002) και από το Oppenheim Toy Portofolio (2003), ενώ βιβλία της ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (2004 και 2006) και για το βραβείο του περιοδικού Αναγνώστης (2012, 2013 και 2014). Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν πέντε βιβλία της για παιδιά. Το Μόνο τα μάτια μένουν είναι το πρώτο της μυθιστόρημα για ενηλίκους. Ζει στην Αθήνα και είναι μητέρα τριών παιδιών.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη