Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Στρουμφάκια

Για την ιστορία...
Τα Στρουμφ είναι δημιουργήματα του Βέλγου σκιτσογράφου Peyo –κατά κόσμον Pierre Culliford– και έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση το 1958 αφού ο εκδοτικός οίκος Depuis αναζήτησε ένα project που θα ανταγωνιζόταν την αμερικανική Disney. Από αυτή την προσπάθεια έμειναν διαχρονικές οι ιστορίες του Τεν-Τεν και των Smurfs ή, όπως τα ξέρουμε εδώ, Στρουμφάκια. Η πρώτη τους ταινία έπαιξε στη βελγική τηλεόραση το 1965 και, παράλληλα, ο Depuis άρχισε να εκδίδει τόμους με τις περιπέτειες των μπλε ηρώων. Ο πρώτος τόμος που κυκλοφόρησε είχε τίτλο Τα μαύρα Στρουμφάκια ο οποίος άλλαξε στις ΗΠΑ σε Μωβ Στρουμφάκια γιατί θεωρήθηκε ρατσιστικός. Το 1976, η ταινία Τα Στρουμφάκια και ο μαγικός αυλός κυκλοφόρησε στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία επισημοποιώντας την κυριαρχία των Στρουμφ και την αγάπη του κόσμου. Έγιναν και σειρά κινουμένων σχεδίων από το 1981 ως το 1989 και σάρωσαν. Στην Ελλάδα μας ήρθαν το 1984 από την ΕΡΤ.


Λίγα λόγια για το κόνσεπτ...
Τα Στρουμφάκια αποτελούν μια φανταστική κοινότητα από μικρά γαλάζια πλάσματα που ζουν σε σπιτάκια από μανιτάρια, στο Στρουμφοχωριό, μέσα στο δάσος. Ο αρχηγός της κοινότητας, ο Μπαμπαστρούμφ, είναι ο μόνος χαρακτήρας που φοράει κόκκινα και αποτελεί την πατρική φιγούρα για τους υπόλοιπους. Έχει βαθιά γνώση στην κατασκευή μαγικών φίλτρων αλλά δεν παρουσιάζεται ως μάγος. Τα υπόλοιπα Στρουμφάκια φοράνε λευκά (ή σχεδόν όλα όπως θα διαβάσετε παρακάτω) και έχουν ονόματα σχετικά με τις ιδιότητές τους, την εργασία ή τα κουσούρια τους. Έτσι, υπάρχει ο Σπιρτούλης (ξερόλας), ο Ξεφτέρης (μηχανικός), ο Γκρινιάρης, ο Μελένιος (νάρκισσος), ο Χουζούρης (τεμπέλης), ο Σκουντούφλης, ο Λυχούδης, ο Μάγειρας, ο Χαχανούλης (φαρσέρ), ο Ντορεμί (καλλιτέχνης), ο Κηπουρός, ο Λουλούκος (συγγραφέας αναζητεί έμπνευση), ο Προκόπης (εργάτης), η Στρουμφίτα (ένα θηλυκό με ομορφιά και χάρη), ο Κοιμήσης, ο Μουσούδης, ο Μουτζούρης, ο Μπιμπίκος, ο Μπιζέλης, ο Άτσαλος, ο Ζωγράφος και πολλά πολλά άλλα.
Μοναδικός εχθρός τους είναι ο κακός μάγος Δρακουμέλ που έχει σκοπό ζωής να εντοπίσει το χωριό, να φυλακίσει τα Στρουμφάκια και να τα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει χρυσό (σύμφωνα με ένα ξόρκι). Τον συνοδεύει πάντα η γάτα του, η Ψιψινέλ.
Από τα παράξενα που ακολουθούν τον μύθο τους είναι ότι κανείς δε μπορεί να προσδιορίσει τον αριθμό τους. Πιστεύεται –περίεργο ρήμα για χάρτινους ήρωες– ότι υπάρχουν –κι άλλο περίεργο ρήμα για χάρτινους ήρωες– περίπου εκατό αρσενικά, ένα θηλυκό και ένα μωρό.
Το θηλυκό Στρουμφάκι –δες και παρακάνω για την Κοτσιδούλα–, η Στρουμφίτα, δημιουργήθηκε από τον μάγο Δρακουμέλ –ο αιώνιος εχθρός των Στρουμφ– με σκοπό να διεισδύσει στο χωριό και να οδηγήσει τον ίδιο εκεί. Όσο ήταν υποχείριο του Δρακουμέλ ήταν μελαχρινή, άσχημη και ύπουλη αλλά ο Μπαμπαστρούμφ έλυσε τα μάγια κι εκείνη έγινε μια σαγηνευτική ξανθιά. (Να σημειωθεί ότι ο Δρακουμέλ αφιέρωσε τη ζωή του στην αναζήτηση του χωριού ώστε να ξεπαστρέψει τα μισητά πλάσματα.)
Ψάχνοντας λιγάκι το θέμα, ανακάλυψα άρθρα που ανέφεραν το σπάνιο Μωροστρούμφ το οποίο έφερε ένας πελαργός στο χωριό ένα βράδυ με μπλε φεγγάρι. Ακόμα πιο σπάνιοι χαρακτήρες όμως είναι οι ακόλουθοι –και, αν και παρακολουθούσα τη σειρά κινουμένων σχεδίων, ομολογώ ότι δε θυμάμαι κανένα επεισόδιο με αυτούς:
Ο Παππους-στρούμφ ήταν Μπαμπαστρούμφ όταν ο τωρινός Μπαμπαστρούμφ ήταν μικρό παιδάκι. Για πέντε αιώνες ταξίδευε τον κόσμο αναζητώντας το αγνότερο από τα τέσσερα στοιχεία.
Η Γιαγιαστρούμφ φυλακίστηκε σε ένα στοιχειωμένο σπίτι όταν προσπάθησε να ακολουθήσει τον προαναφερόμενο και παρέμεινε σε αυτό για πέντε αιώνες.
Τα Στρουμφομικρά είναι τρία αγοράκια και ένα κοριτσάκι που κατέληξαν παιδάκια από μια δυσλειτουργία του ρολογιού του Πατέρα-Χρόνου. Σε αυτά ανήκουν:
Η Κοτσιδούλα, μια παιδούλα αγοροκόριτσο που δημιουργήθηκε από το ίδιο μαγικό που χρησιμοποίησε ο Δρακουμέλ για να φτιάξει την Στρουμφίτα. Φοράει ροζ φόρμα και έχει κόκκινα κοτσιδάκια,
Ο Νατ –ολόκληρο το όνομά του είναι Νάτουραλ– που αγαπά τα ζώα και τη φύση ενώ φέρεται να είναι ο ηγέτης των Στρουμφομικρών. Φοράει καφέ φόρμα και ένα ψάθινο καπέλο,
Ο Ξύπνιος, ένας ευερέθιστος τυπάκος με κίτρινο μπλουζάκι που φέρει ένα σύννεφο βροχής επάνω της,
Και ο Άγριος, που χάθηκε στο δάσος για πολύ καιρό και ανατράφηκε από σκιουράκια. Έχει ένα φύλλο στο κεφάλι του και μιλάει σκιουρίστικα.


Πολλές θεωρίες ειπώθηκαν όλες αυτές τις δεκαετίες που κάνουν καριέρα τα μικρά μπλε πλασματάκια του Πεγιό σχετικά με τη θεματολογία των περιπετειών και την αρσενοκρατούμενη κοινωνία τους. Οι συγγενείς του σκιτσογράφου λένε πως δεν υπήρξε πολιτικοποιημένος και ότι τα κείμενά του επηρεάζονταν από την τρέχουσα ειδησεογραφία, όμως εντόπισα μια άποψη που θέλει το Στρουμφοχωριό να αναπαριστά μια κομμουνιστική κοινωνία και αυτός είναι ο λόγος που ο αρχηγός Μπαμπαστρούμφ φοράει κόκκινα ενώ ο Δρακουμέλ που θέλει να μεταμορφώσει τα Στρουμφάκια σε χρυσάφι αντικατοπτρίζει το καπιταλιστικό μοντέλο –ομολογώ ότι έχει μια βάση. Μια σιβυλλική εκδοχή έδινε ο ίδιος ο δημιουργός λέγοντας ότι κατά βάθος είμαστε όλοι Στρουμφάκια.



Σας ζάλισα; Όλο αυτό το άρθρο γράφτηκε για να καταλήξω σε μια πανέμορφη δωροθεσία τριών βιβλίων με πρωταγωνιστές τα Στρουμφάκια, που έγινε στο koykidaki.gr το 2017.
Αναλυτικά δόθηκαν οι εξής τίτλοι:
Ο Στρουμφοκράτορας. Μια ιστορία με τα Στρουμφάκια.
Ποιος φοβάται τον Κρακρακρά; Μια δεύτερη ιστορία.
Ψάξε και βρες! Πού κρύφτηκε ο Σπιρτούλης; Ένα παιχνιδοβιβλίο με δραστηριότητες παρατηρητικότητας.
Όλα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη