Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Μαρία Ποπκιώση για μια Ερωτική Δίνη με Διψασμένα χείλη

Ποίηση από τη Μαρία Ποπκιώση. Συλλογή Ασημένιες φωταψίες, εκδόσεις Αιγαίο-Papier Land

Διψασμένα χείλη

Έτσι καθώς ο αέρας
παγίδευε τα δάκρυα μες τα βλέφαρα
οι αναμνήσεις έκαναν αντίλαλο
μέσα στην ψυχή μου
λαχταρούσα να πιω
απ’ το αγίασμα της ηδονής σου
να ταξιδέψω
σε μια θάλασσα από λιωμένο ασήμι
να βγω αναγεννημένη σαν φοίνικας
μέσα από τη στάχτη.

Με διψασμένα χείλη
με βλέφαρα να στάζουν
βροχή και πόθο
η σκέψη μου
γίνεται ήλιος γύρω σου
φωτεινή αντανάκλαση
στα βαριά μυστικά σου
ένα χρυσαφί ποτάμι από φως
με μυρωδιές άγριου τριαντάφυλλου.

***

Ερωτική δίνη

Έτσι καθώς τα μολυβένια σύννεφα διαλύονται σαν αστραπή
η αγωνία σου ενδύεται τη μεγαλοπρεπή της αίγλη
βαίνει στα ίχνη παρθένου εδάφους
αψηφώντας τους κινδύνους…

Δεμένος στο άρμα της φαντασίας
μπολιάζεις την απλοϊκή φύση
με ατόφια μυρωμένη πνοή
εμπνευσμένου ερωτισμού.

Στο θαμπό φως του χειμωνιάτικου ήλιου
νοσταλγική πινελιά ερωτικής μελωδίας
φωλιάζει την αποθυμιά
στην απόκρυφη ρίζα της καρδιάς.

Στραφτάλισε το φως της θάλασσας
στη σφυρηλατημένη από δοκιμασίες και περιπέτειες ταυτότητά σου
κι εγώ εκστατική κοιτώ τη διαδοχή εικόνων
με νοτισμένα απ’ την αλμύρα μάτια.

Προσπαθώ να βυθομετρήσω στην ψυχή σου
τη μοναδικότητα του έρωτα
του έρωτά σου
λάγνα θαύματα εμφανίζονται
ένας ξεχωριστός ψυχικός αστερισμός
ένα όραμα ήλιου κι αμμουδιάς
ζαχαρένια δάκρυα
φωνητικά παιχνίδια
ερωτικά ψελλίσματα
μια σκανδαλιστική εκμυστήρευση εξαίσιου ρίγους
απόλυτη ψυχική απογύμνωση.

Ντύσου τις εύκρατες ζώνες της ζωής καρδιά μου
κι επέτρεψε στ’ όνειρο να σε οδηγήσει
στον πιο γλυκό κόσμο των θαυμάτων.
Η συγγραφή είναι μια μοναχική πορεία όσο διάστημα διαρκεί, είναι ένα ταξίδι που μόλις ολοκληρωθεί περιμένεις το επόμενο με λαχτάρα και μετά το επόμενο και το επόμενο και δεν θέλεις να σταματήσει ποτέ. Κάθε φορά που το ταξίδι αυτό ξεκινά νιώθεις την αδρεναλίνη ν’ ανεβαίνει στα ύψη, τα συναισθήματα να χτυπούν «κόκκινο», χάνεις στην κυριολεξία τον ύπνο και τον ξύπνιο σου, μπαίνεις σε κατάσταση εγρήγορσης, ανατρέπεις την πορεία σου.
Γι’ αλλού ξεκινάς πολλές φορές κι αλλού φτάνεις… η πλοκή δεν έχει σταθερή μορφή αρχικά, σχηματίζεται σταδιακά και συ κοιτάς με δέος τους πρωταγωνιστές σου να μεγαλώνουν, να παίρνουν σάρκα και οστά, να σε ταξιδεύουν σε άγνωστες πτυχές του εαυτού σου, σε απόρθητα λιμάνια. Όλο αυτό είναι μαγικό. Με την ολοκλήρωση της συγγραφής του βιβλίου ξεκινά ένα άλλο ταξίδι, αυτό της έκδοσης. Ανυπομονείς να δεις δεμένες τις σελίδες σου με ένα όμορφο εξώφυλλο και να «κοινωνήσεις» το δημιούργημά σου στους αναγνώστες.
Όταν έγραψα θυμάμαι το μυθιστόρημα με τίτλο «Το χρώμα της φωτιάς» διάβαζα επί ενάμιση μήνα μανιωδώς για την Αίγυπτο (γίνεται αναφορά σε κάποιες σελίδες του βιβλίου), θέματα που αφορούσαν στην κουλτούρα της, την αρχιτεκτονική της, τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν στην Αίγυπτο και πολλά άλλα που αμυδρά θυμάμαι. Έτσι είναι η συγγραφή… ένα ταξίδι στο φως!!! Είναι έρωτας. Έρωτας που δεν τον προδίδεις ποτέ.
Μπορείς και τον περιγράφεις κάτι που δεν κάνεις συνήθως προφορικά. Περιγράφεις τα πάντα γύρω σου, τα έμψυχα και τα άψυχα, τη θάλασσα, τον ήλιο, τα δέντρα, τα πουλιά, τη λύπη, τη χαρά, την αγάπη και τα ερωτεύεσαι έτσι απλά. Είναι γεννήματα δικά σου.
Η ποιητική συλλογή με τίτλο «Ασημένιες Φωταψίες» εκδόθηκε το 2014 από τις Εκδόσεις Αιγαίο. Με την κρίση στην Ελλάδα και κόντρα στην κρίση. Αντιστεκόμαστε σ’ αυτήν απαντώντας με «ποίηση». Δεν το βάζουμε κάτω … η πένα συνεχίζει να ματώνει στο χαρτί.
Δεν σταματά. Κρατάμε τ’ όνειρο και την ελπίδα ψηλά. Η ποίηση διανυκτερεύει στα φυλλώματα των δέντρων, σε ερωτικά τοπία, παρασύρεται από χείμαρρους, λικνίζεται στη χάση του φεγγαριού. Η ποιητική συλλογή αποτελείται από τριάντα πέντε ποιήματα με καθαρά ερωτικό χαρακτήρα. Είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή μου. Η πρώτη έχει τον τίτλο «Παλιές Θύμησες». Εκδόθηκε το 2004.
Μαρία Ποπκιώση

Η Μαρία Ποπκιώση γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά από μικρή ηλικία έζησε και μεγάλωσε στα Γιαννιτσά. Εργάζεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Γιαννιτσών. Ασχολείται με τη συγγραφή από το 2000. Τιμήθηκε σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ποιήματά της έλαβαν συμμετοχή σε ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στην Αγγλική γλώσσα.
Εργογραφία
(2014) Ασημένιες Φωταψίες, ποιητική συλλογή, Εκδόσεις Αιγαίο - Papier Land
(2006) Ήρθε το καλοκαιράκι, παιδικό, Εκδόσεις Αιγαίο - Papier Land
(2006) Καλωσήλθες φθινόπωρο, παιδικό, Εκδόσεις Αιγαίο - Papier Land
(2006) Το χρώμα της φωτιάς, μυθιστόρημα, Εκδόσεις Αιγαίο - Papier Land
(2005) Ο χειμώνας ήρθε, παιδικό, Εκδόσεις Αιγαίο - Papier Land
(2005) Παιδιά ήρθε η άνοιξη!, παιδικό, Εκδόσεις Αιγαίο - Papier Land
(2004) Εμπορική αλληλογραφία, Εκδόσεις Έλλην
(2004) Πρακτική γραμματείας, Εκδόσεις Έλλην
(2002) Παλιές Θύμησες, ποιητική συλλογή, Εκδόσεις Τυποεκδοτική
(2000) ΑμΕΑ η διαφορά είναι δικαίωμα, Εκδόσεις Τζιόλα
(2000) To χρέος, συλλογή διηγημάτων Εκδόσεις Τζιόλα
(2000) Δακτυλογραφία, Εκδόσεις Τζιόλα

Περισσότερα από/για τη Μαρία Ποπκιώση:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη