Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Αλεξάνδρα Δογκάκη και η Ενσυναίσθηση

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Α.Δ.: Ζούμε σε μια εποχή όπου αξίες και ιδανικά τείνουν να χαθούν, ο κόσμος βιώνει την ανέχεια και κάθε μορφή πολέμου... όλα αυτά με έκαναν να σκεφτώ την αναγκαιότητα της ενσυναίσθησης. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να μπούμε στη θέση του άλλου και να κάνουμε δικά μας τα αλλότρια πάθη, αν θέλουμε όμως να λεγόμαστε άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουμε.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Α.Δ.: Σπίτι μου, υπό το φως του φεγγαριού, συνήθως γράφω νύχτα.

 Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Α.Δ.: Κάποια από τα ποιήματα του συγκεκριμένου βιβλίου τα είχα γράψει πέρυσι, κάποια φέτος. Γράφω αυθόρμητα, όταν νιώσω την ανάγκη να το κάνω, δίχως να μετράω το χρόνο. Υπάρχουν μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία δε γράφω τίποτα.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια; Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Α.Δ.: Απλό κι ανθρώπινο.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Α.Δ.: Αυτό που μόλις είπα, το ότι βγάζει μια ζεστασιά, μια ανθρωπιά και το ότι είναι γραμμένο με ένα τρόπο απλό και άμεσο.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Α.Δ.: Εικόνες και συναισθήματα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Α.Δ.: Το να παραιτηθώ, να πάψω να αγωνιώ για το οτιδήποτε.

Φοβάστε...
Α.Δ.: Το θάνατο...

Αγαπάτε...
Α.Δ.: Τη ζωή!

Ελπίζετε...
Α.Δ.: ...σε ένα καλύτερο μέλλον...

Θέλετε...
Α.Δ.: ...να εξολοθρεύσουμε τους ονειροθάφτες!

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Α.Δ.: Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλους, όχι σε κάποιο συγκεκριμένο κοινό. Ως εκ τούτου θα αρέσει σε πολύ κόσμο, εξάλλου όλοι άνθρωποι είμαστε, όλοι έχουμε ανάγκη και αναζητάμε ενσυναίσθηση.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε; Γιατί δεν πρεπει;
Α.Δ.: Δεν υπάρχει «πρέπει» ή «δεν πρέπει». Απλώς η ποίηση -και η λογοτεχνία γενικότερα- υπάρχει μέσα μας, είναι μια έμφυτη ανάγκη, θέλουμε να διαβάζουμε, ακόμα κι αν δεν ξέρουμε το γιατί. Η συγκεκριμένη ποιητική συλλογή επιβεβαιώνει αυτό που υποστηρίζω, ότι η ποίηση ανήκει σε όλους και είναι για όλους.

Που/ πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Α.Δ.: Στο βιβλιοπωλείο locomotiva, στα Εξάρχεια. Και από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο του phonographic-society books.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Α.Δ.: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν τα πολυχρησιμοποιώ, όμως μπορείτε εύκολα να δείτε το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μου στο ίντερνετ. Αν θέλει κάποιος πραγματικά να με βρει, θα με βρει. Μπορεί να μου στείλει ένα μέιλ ή να πάρει απλώς ένα τηλέφωνο.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Α.Δ.: Το μπλε.

Ποια μουσική;
Α.Δ.: Της θάλασσας το κύμα.

Ποιο άρωμα;
Α.Δ.: Του γιασεμιού.

Ποιο συναίσθημα;
Α.Δ.: Η ενσυναίσθηση, φυσικά!

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Α.Δ.: Ένα κοχύλι, ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας, τι θα μπορούσατε να είστε;
Α.Δ.: Ηθοποιός, σκηνοθέτης, χορεύτρια...

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Α.Δ.: Ίσως και λόγω δουλειάς, έχω αδυναμία στη λατινοαμερικανική λογοτεχνία. Τα περισσότερα βιβλία του García Márquez τα έχω διαβάσει και στενοχωρήθηκα πολύ όταν πέθανε. Ωστόσο η ποίηση είναι το είδος της λογοτεχνίας που με συγκινεί ιδιαίτερα και οφείλω να ομολογήσω ότι όσες φορές κι αν διαβάσω Καβάφη, Ρίτσο, Χατζόπουλο ή Καρυωτάκη δεν μου είναι αρκετές. Από πιο σύγχρονους μου αρέσει πολύ ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ ποιο βιβλίο;
Α.Δ.: Όλοι οι ποιητές που ανέφερα με έχουν επηρεάσει όπως επίσης και όλοι οι άνθρωποι που θαυμάζω και συναναστρέφομαι καθημερινώς.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Α.Δ.: Η φαντασία και η εμπειρία δεν αρκούν από μόνες τους για να γράψει κανείς ένα έργο. Αν αρκούσαν, θα ήμαστε όλοι συγγραφείς. Χρειάζεται και κάτι ακόμα... κάτι που δύσκολα προσδιορίζεται.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο; Τι την αποτυχία;
Α.Δ.: Ειλικρινά, δεν ξέρω. Πάντως σίγουρα η επιτυχία ενός βιβλίου δε θα πρέπει να ταυτίζεται πάντα και απαραίτητα με τις πωλήσεις του.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Α.Δ.: Η όποια υπερβολή ή μανία έχει αρνητικά αποτελέσματα. Ωραίο πράγμα να διαβάζουμε βιβλία άλλα και μια βολτίτσα που και που δεν έβλαψε κανέναν!

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Α.Δ.: Άτιτλο!
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Η ποιητική συλλογή της Αλεξάνδρας Δογκάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Phonographic Society Books
Στο οπισθόφυλλο γράφει:
«Της ανθρωπιάς τα υπολείμματα μαζεύω
μήπως και σώσω κάτι από μένα
δύσκολες μέρες, ενσυναίσθηση γυρεύω,
αλλού τη βρήκα κι ας την έψαξα σε σένα...»

***

Ήμουνα κάποτε παιδί κι όλο μιλούσα
τώρα όσο γερνάω και τραυλίζω,
τις λέξεις πια μπερδεύω, δεν ορίζω,
δακρύζω σα θυμάμαι πως γελούσα.

Της ανθρωπιάς τα υπολείμματα μαζεύω
μήπως και σώσω κάτι από μένα
δύσκολες μέρες, ενσυναίσθηση γυρεύω,
αλλού τη βρήκα κι ας την έψαξα σε σένα...[1]


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη