Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Το γράμμα

που δεν στάλθηκε ποτέ

Στην υπόθεση... η Τίνα Κρεγκ, σε ένα παιχνίδι της μοίρας, από ένα θεϊκό χέρι ή από καθαρή τύχη -ποιος να ξέρει;- βρίσκει ένα παλιό γράμμα σφραγισμένο στο φάκελό του. Όταν το διαβάσει θα αλλάξει η ζωή της για πάντα. Ποιος ήταν εκείνος ο νέος που συνέταξε το γράμμα τόσα χρόνια πριν και γιατί δε το έστειλε ποτέ;
Στην ουσία του, το μυθιστόρημα της Kathryn Hughes, θέλει να μας θυμίσει ότι η ελπίδα υπάρχει και έρχεται ακόμη και μετά την πιο σκοτεινή μας στιγμή, τότε που όλα έχουν τελειώσει, εξαντληθεί, χαθεί... και ότι η αληθινή αγάπη, σε κάθε της πρόσωπο: μητρική, αδερφική, φιλική ή ερωτική, δε χάνεται, ούτε σβήνει, μήτε ξεχνιέται ή ξεπερνιέται ποτέ.
Η ανάγνωση ξεκινά με μια γλυκύτητα, καλούς ανθρώπους, αγαπησιάρικο περιβάλλον και ομορφιά αλλά πολύ γρήγορα, όταν τελειώσει ο πρόλογος και μπούμε στο πρώτο μέρος, η βία αναλαμβάνει να εγκατασταθεί στις σελίδες. Δύο διαφορετικά πρόσωπα ανακαλύπτω, ένα γλυκό και ρομαντικό που αφορά το 1939 και τη ζωή του Μπίλι και ένα άλλο το 1973 όπου η ζωή τής Τίνα περιέχει γενναίες ποσότητες πόνου, σωματικού και ψυχικού, αλλά και άκρατη βία. Στο δεύτερο μέρος σκέφτομαι πόσο αρμονικά δέθηκαν οι δύο εποχές, οι ιστορίες και οι πρωταγωνιστές και, τελικά, παρά τη σκληρότητά του το μυθιστόρημα εκπέμπει ρομαντισμό και γλυκόπικρη μελωμένη γεύση -όπως το γλυκό κουταλιού περγαμόντο. Μάλιστα, παρόλο που δε μπορείς να μη σημειώσεις ότι υπάρχουν σκηνές με πραγματική σκληρότητα, στο τέλος βγάζει μια παραμυθένια διάσταση, κάτι σαν την Σταχτοπούτα που ενώ υποφέρει τα μέγιστα από την άπονη μητριά στο τέλος δικαιώνεται, η ζωή τής χαμογελά και παίρνει και το βασιλόπουλο.
Στην δομή... περιγράφονται εναλλάξ οι δύο εποχές σε όλη την έκταση αλλά σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στην Τίνα, το δεύτερο στον Ουίλιαμ και στο τρίτο έρχεται η στιγμή που ενώνονται οι δύο "κόσμοι", εκεί που θα συνδεθούν όλα τα κομμάτια, θα αποκατασταθούν οι εκκρεμότητες και θα κλείσουν οι κύκλοι -για να ανοίξουν νέοι προφανώς καθώς η ζωή δε τελειώνει.
Την παραδέχτηκα στην σκιαγράφηση του αλκοολικού, εθισμένου στο τζόγο και παθολογικού ζηλιάρη -μάλλον έχει μελετήσει πολύ το ψυχολογικό προφίλ αυτών των ανθρώπων και έχει πετύχει μια άψογη μεταφορά πάνω στον χαρακτήρα της- όπως και στην αντίδραση της Κρίσι η οποία βρίσκει την πολυπόθητη γαλήνη μόνο όταν καταφέρει να κλείσει τον κύκλο και όλους τους ανοιχτούς λογαριασμούς της με το παρελθόν.
Το μυθιστόρημα διαθέτει πολύ πολύ καλή πλοκή, είναι καλογραμμένο, έχει ατμόσφαιρα (που εναλλάσσεται από τις πολύ σκοτεινές του στιγμές ως τις πιο λαμπερές διαγράφοντας όλη τη χρωματικοσυναισθηματική γκάμα) και είναι ολοκληρωμένο από κάθε άποψη. Η συγγραφέας έχει προσέξει πολύ και έχει επιτύχει τόσο στην ολοκλήρωση της ιστορίας της όσο και στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων της που "ξεπηδούν" αρκετά "ζωντανοί" μπροστά σου. Δεν υπάρχουν κενά (θεμιτά ή αθέμιτα) ή παρατυπίες και αναδεικνύει το θέμα των κοινωνικών συμβάσεων σε εποχές όπου ήταν απολύτως απαράδεκτο για να μια γυναίκα να γίνει μάνα χωρίς να είναι παντρεμένη -με έναν οποιονδήποτε άντρα- ενώ χιλιάδες τέτοια άτυχα κορίτσια σε ενδιαφέρουσα κατέληγαν μακριά από τις οικογένειές τους -για να μην τις ατιμάσουν!- σε ιδρύματα όπου σαφέστατα δε πέρασαν ονειρεμένες στιγμές. Όλο αυτό το άσπλαχνο, άδικο, παράλογο, σκληρό σύστημα που προσέφερε πόνο σε εκείνες τις κοπέλες και κατεστραμμένες ζωές -μόνο.
Κλικ για περισσότερα της Τζένης
Απόσπασμα από το αυτάκι...
Είχε σκεφτεί να το ρίξει κάτω από την πόρτα της, όμως δεν ήταν έτοιμος για μια ακόμα συνάντηση με το δόκτορα Σκίνερ. Όχι, θα πήγαινε να τη δει έπειτα από λίγες μέρες, αφού πρώτα θα της άφηνε χρόνο να συνειδητοποιήσει όσα της έγραφε. Την ώρα που βάδιζε στο δρόμο, ένιωθε αισιόδοξος και είχε την αίσθηση ότι στο τέλος όλα τα πήγαιναν καλά μ' εκείνον και την Κρίσι. Η διάθεσή του γινόταν καλύτερη καθώς άγγιζε το γράμμα μέσα στην τσέπη του. Ναι, είχε σταθεί ανόητος, όμως αυτό το γράμμα θα τα επανόρθωνε όλα.
Δείτε το βιβλίο στις εκδόσεις Διόπτρα
Διαβάστε τις πρώτες σελίδες!

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Διόπτρα προσφέρουν το μυθιστόρημα της Kathryn Hughes σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες σχετικές πληροφορίες με τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματισθεί για τις 2 Αυγούστου 2016 και το βιβλίο θα αποσταλεί ταχυδρομικά.
k
Καλή τύχη!

Η Kathryn Hughes από το 2002 συνεργάζεται τακτικά με την εφημερίδα Guardian, δημοσιεύοντας ιστορικά και βιογραφικά κείμενα, όπως επίσης κριτικές και επιφυλλίδες σχολιασμού. Συνεργάζεται επίσης με το περιοδικό Prospect και γράφει για τους Times Literary Supplement και το Economist. Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά της αφορούν στην ιστορία της βικτοριανής εποχής και τη σύγχρονη λαϊκή κουλτούρα.

Ευχαριστώ τις εκδόσεις Διόπτρα και την Αλεξάνδρα Αυγερινού για τη διάθεση του βιβλίου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη