Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Πόπη Πασχαλίδου και το Σκάφανδρο

Που γράψατε το βιβλίο σας; 
Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Π.Π.: Τα ποιήματα της συλλογής, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός άλλων ποιημάτων, γράφηκαν την τελευταία τριετία. Γράφηκαν τελείως αυθόρμητα σε αναμονές σε αεροδρόμια, σταθμούς τρένων, cafe, στην δουλειά, στο σπίτι.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Π.Π.: Είναι μια καταβύθιση στην ψυχή μου, αρκετά επίπονη που με βοήθησε να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Π.Π.: Το γεγονός ότι με βρήκε. Όπως λέει και ο Τίτος Πατρίκιος, με βρήκε η ποίηση. Δεν διάβαζα ποίηση ιδιαίτερα και ποτέ δεν είχα σκοπό να γράψω. Με βρήκε σαν την γέννηση και με ξάφνιασε σαν τον έρωτα, σαν τον θάνατο.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Π.Π.: Είναι ένα σημείο επαφής, όπου ο αναγνώστης θα επικοινωνήσει μαζί μου. Θα βρεθούμε στις ίδιες ανησυχίες, θα αντικρίσουμε τις ομορφιές με ίδιο βλέμμα, θα πονέσουμε παρέα. Είναι η δύναμη των λέξεων που φέρνει τους ανθρώπους κοντά. 

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Π.Π.: Σαν εκπαιδευτικός λυπούμαι που βλέπω τα παιδιά αγέλαστα και αγχωμένα και με λυπεί πολύ το γεγονός πως όλοι οδηγούμαστε σε συναισθηματική ανεπάρκεια και μαρασμό.

Φοβάστε...
Π.Π.: Φοβάμαι την στιγμή που δεν θα έχω δύναμη να αντιδράσω, τόσο σε σωματικό, όσο και σε νοητικό επίπεδο.

Αγαπάτε...
Π.Π.: Αγαπώ να αντικρίζω την ανατολή του ήλιου και να συνειδητοποιώ πως είμαι μέρος αυτού του συμπαντικού θαύματος.

Ελπίζετε...
Π.Π.: Ελπίζω στην αφύπνιση της συνείδησης των πολλών. Τότε θα πάψει η χειραγώγηση με τα ολέθρια αποτελέσματά της και τότε θα υπάρξει αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.

Θέλετε...
Π.Π.: Θέλω να μην θέλω. Την απόλυτη αυτάρκεια.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Π.Π.: Λατρεία! Με παραπέμπει σε θρησκεία. Δεν έχω τέτοια επιθυμία. Θα χαρώ όταν κάποιος μου πει "εκείνη η λέξη σου μου άρεσε πολύ", πράγμα που ήδη έχω ακούσει!

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Π.Π.: Για να με γνωρίσετε! Και που ξέρετε μπορεί να γίνουμε καλοί φίλοι και να αγαπηθούμε!

Γιατί δεν πρέπει;
Π.Π.: Αν θελήσετε κάτι διασκεδαστικό, και ελαφρύ, μην το πλησιάσετε.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Π.Π.: Επικοινωνήστε μαζί μου στο mail, paskalliopi@hotmail.com ή στείλτε μου μήνυμα στο facebook. Δεν διατίθεται στα βιβλιοπωλεία, προς το παρόν!

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Π.Π.: Αυτό που έχει στο εξώφυλλό του, του πάει υπέροχα!

Ποια μουσική;
Π.Π.: Pearl fishers του Βizet.

Ποιο άρωμα;
Π.Π.: Της θαλασσινής αύρας.

Ποιο συναίσθημα;
Π.Π.: Τα συναισθήματα είναι πολλά και όλα προκαλούν ταραχή και έξαψη.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Π.Π.: Ένα σκάφανδρο, βαρύ και ορειχάλκινο!

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Π.Π.: Δεν έγινα συγγραφέας γράφοντας μερικά ποιήματα. Είμαι εκπαιδευτικός.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Π.Π.: Τον φιλόσοφο Επίκουρο.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Π.Π.: Πολλοί συνέβαλαν στην πνευματική μου διαμόρφωση. Θα αναφέρω ενδεικτικά τον Έσσε, τον Πούσκιν, τον Γκόγκολ, Τον Μυριβήλη τον Καραγάτση και η λίστα πραγματικά είναι τεράστια. Κάθε συγγραφέας άφησε ένα σημάδι πάνω μου.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Π.Π.: Εγώ γράφω "καθ’ υπαγόρευση". Δηλαδή είναι σαν κάποιος να μου υπαγορεύει και εγώ να καταγράφω. Δεν σκέφτομαι, ούτε επιλέγω λέξεις, απλά καταγράφω.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Π.Π.: Η διαχρονικότητα. Παρότι τα κοινωνικά δεδομένα των εποχών αλλάζουν, το βιβλίο να εξακολουθεί να είναι σύγχρονο. Θα αναφέρω τον Ντάριο Φω εδώ, γιατί παραμένει απίστευτα επίκαιρος!

Τι την αποτυχία;
Π.Π.: Από την στιγμή που θα βρεθεί στα χέρια κάποιων αναγνωστών το βιβλίο πέτυχε τον στόχο του. Αποτυχία θα είναι να πεταχτεί.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Π.Π.: Ναι. Μπορεί να σε φυλακίσει και να ξεχάσεις τον πραγματικό κόσμο. Είναι σαγηνευτικός ο κόσμος των βιβλίων, σαν το τραγούδι των σειρήνων, όμως διαβάζουμε για να βελτιωθούμε σαν άτομα και να βελτιώσουμε την ζωή μας. Δεν συμφωνώ με το διάβασμα για το διάβασμα και την ευχαρίστηση μόνο.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Π.Π.: Μια ζωή δεν είναι μόνο καλή ή μόνο κακή.

Αγαπητή κ. Κουκίδου σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Η ποιητική συλλογή Σκάφανδρο της Πόπης Πασχαλίδου κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πασιφάη


ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Στην άχνη της ανάσας σου
Τα κύματα του πόθου
Ακροβατούν.
Πεταρίζουν παιχνιδιάρικα
Στις υδάτινες διακυμάνσεις.

Χαμογελούν στην μέρα
Που ξεπροβάλλει ντροπαλά
Με τριανταφυλλένια πέπλα σκεπασμένη.

Ταχύπλοο καράβι στο σχήμα του φιλιού μου
Στέλνω γοργά να σ’ ανταμώσει,
Η άχνη να μην λιώσει!


Η Πόπη Πασχαλίδου κατάγεται από τον Εύρωπο Κιλκίς. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ. Εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Καβάλα, όπου και διαμένει μόνιμα. Πνεύμα ανήσυχο, με ροπή στις τέχνες, ασχολήθηκε με το ερασιτεχνικό θέατρο και την μουσική.
Η λογοτεχνία υπήρξε και είναι μεγάλο πάθος στην ζωή της. Η ποίηση την "βρήκε" αναπάντεχα, προ τριετίας και λειτούργησε σαν δικλίδα ασφαλείας. Το Σκάφανδο είναι η καταβύθιση στα μύχια της ψυχής, με διττή ιδιότητα· την κατάδυση σε μεγάλο βάθος και την ασφάλεια. Η συλλογή αποτελείται από ποιήματα που παρουσιάζουν τους προβληματισμούς και την θέση της δημιουργού, πάνω στα φυσικά και μεταφυσικά, στον έρωτα και την αγωνία της καθημερινότητας.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη