Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Το χνάρι που δεν έσβησε

Ξέρετε τι παθαίνω πολλές φορές; Πως παθαίνουν οι συγγραφείς το writer’s block; Ε, εγώ παθαίνω το reader’s block. Διαβάζω κάτι και μετά δεν μπορώ να διαβάσω τίποτα. Όλα μου φαίνονται στραβά, χαζά, βαρετά. Δεν ξέρω τί θέλω, δεν ξέρω τί βιβλίο ψάχνω, κάτι θέλω να διαβάσω μα ό,τι και να πιάσω το πετάω μετά από μία μόλις σελίδα. Αυτό το παθαίνω καμιά φορά μετά από ένα πολύ δυνατό βιβλίο. Μα υπάρχουν και φορές που το παθαίνω χωρίς λόγο. Ίσως το μυαλό μου να πετάει και να μη μπορώ να συγκεντρωθώ. Το αποτέλεσμα πάντως είναι αυτό: Δεν μπορώ να διαβάσω.
Οπότε τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση, φίλοι readers; Που τόσα και τόσα υπέροχα βιβλία υπάρχουν εκεί έξω και περιμένουν να διαβαστούν; Δεν ξέρω, όμως φαντάζομαι πως η λύση είναι να περιμένεις να περάσει. Θα περάσει, πάντα περνάει. Εκτός αν σου έχουν στείλει βιβλίο και περιμένουν να το διαβάσεις και να πεις μετά το μάθημά σου. Διαβάζω λοιπόν με το στανιό. Και μου ‘πεσε η Νόελ Μπάξερ. Και ενώ ήμουν σίγουρη ότι «Το Χνάρι Που Δεν Έσβησε» θα την πληρώσει για το μπλοκ μου κι ήξερα ότι θα το διαβάσω αγγαρεία που σημαίνει ότι θα ψειρίσω κάθε σειρά για να βρω κάτι να πω σαν κακιά πεθερά, έπαθα κάτι άλλο. Κι αυτό το άλλο δεν το παθαίνω καθόλου συχνά και είναι κάτι που θέλω τόοοοοοσο πολύ να μου συμβαίνει, αλλά δεν... Κουλουβάχατα, ε; Θα εξηγηθώ.
Πριν εξηγηθώ, ας πούμε κάτι άλλο. Τέτοιο μπέρδεμα σήμερα, δε μου ‘χει ξανατύχει, αλλά κούκου. Μαγικός Ρεαλισμός: Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά ξέρω πως αρκετοί δεν το έχουν ξανακούσει, ή αν το έχουν ξανακούσει δεν είναι και σίγουροι για το τι είναι. Στα γρήγορα:
Ο Μαγικός Ρεαλισμός στη λογοτεχνία είναι όρος δανεισμένος από τη ζωγραφική. Κάποτε λοιπόν, υπήρξαν εξπρεσιονιστές καλλιτέχνες που δημιουργούσαν έργα τα οποία απεικόνιζαν την πραγματικότητα με υπερβολική επιθετικότητα και ακρίβεια στη λεπτομέρεια, τόσο που οδηγούνταν στην παραμόρφωση. Αυτά ως εδώ. Στα βιβλία τώρα, ο όρος είναι ένα τι διαφορετικός. Ας πούμε ότι είναι ένα μείγμα ρεαλισμού και φαντασιακών στοιχείων. Αλλά! Εδώ υπάρχει ένα αλλά. Μην το μπερδέψετε με το φανταστικό. Στο φανταστικό ο συγγραφέας δημιουργεί μια πραγματικότητα, σε έναν εξ’ ολοκλήρου φανταστικό κόσμο. Τόλκιν, για παράδειγμα και Μέση Γη. Ούτε η Μεταμόρφωση του Κάφκα είναι, χάσατε. Ο Κάφκα σατιρίζει κατά κάποιον τρόπο, καυτηριάζει. Ο Μαγικός Ρεαλισμός δε σατιρίζει, δε συμβολίζει, δεν ειρωνεύεται. Εξηγεί τα πράγματα διαφορετικά. Προσπαθεί να απαντήσει στα πιο διαχρονικά ερωτήματα του ανθρώπου.
Στο μαγικό ρεαλισμό, έχουμε έναν υπαρκτό κόσμο, έναν πραγματικό τόπο και συνηθισμένους ήρωες, ανθρώπους, ο γιες, θνητούς, βαρετούς, συνηθισμένους, όπως όλοι μας, κι εκεί μέσα κάπου μπλέκεται και κάτι τις το φανταστικό. Πχ, μια νεράιδα, ένα πνεύμα, μια εξωπραγματική δύναμη, κάτι, ξέρω γω; Αλιέντε, Το Σπίτι Των Πνευμάτων. Να σκεφτώ. Ρούσντι. Φουέντες. Μαρκές, βεβαίως βεβαίως κι Εκατό Χρόνια Μοναξιάς.
Χμμμμμ, στα δικά μας τώρα. Δε θα έλεγα ότι έχουμε συγγραφείς του μαγικού ρεαλισμού. Όμως κάποιοι φλερτάρουν διακριτικά και δανείζονται στοιχεία του. Κι εδώ φτάνουμε στη Νόελ Μπάξερ, παιδάκια μου καλά.
Ένας άντρας ψάχνει στο υπόγειο του σπιτιού του το πανωφόρι του νεκρού πατέρα του.
Σε μια άλλη ζωή, ένας άντρας προσπαθεί με τη φλογέρα του να καλύψει τις φωνές της γυναίκας του που γεννάει.
Τρεις αδερφές σώζουν ένα νεογέννητο από το θάνατο που το περιμένει.
Μια καλόγρια που όλοι φωνάζουν «Καλογριά», τριγυρίζει στα χωριά του Στρογγυλού Βουνού κι ανακουφίζει τους ανθρώπους από τον πόνο.
Ο τόπος δεν είναι συγκεκριμένος, υπάρχει το χωριό και η Πόλη που ακούμπησε στη θάλασσα, και το Στρογγυλό Βουνό, έτσι ο αναγνώστης τοποθετείται μόνος του όπου τον πάει η φαντασία του. Ο χρόνος κινείται από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Εμφύλιο και τη Χούντα.

«Στην Πόλη που Κύλησε στη Θάλασσα, στο παλιό αρχοντικό µε το µεγάλο πεύκο που έκρυψε αναστεναγµούς, µυστικά, προδοσίες και λάθος έρωτες, µια γυναίκα φορώντας παλιά νυφικά στριφογυρίζει σαν τους δερβίσηδες σε έναν χορό που ενώνει τους χρόνους. Ένα µαργαριτάρι θα κυλήσει ανάµεσα στο στήθος δύο γυναικών από διαφορετικές γενιές, µαρτυρώντας πως τα ανθρώπινα λάθη, όπως τα πάθη, δυστυχώς επαναλαµβάνονται.
Η µαύρη πέτρα που έριξε στη θάλασσα ένας άντρας φορτωµένος µε όνειρο βαρύ κατέληξε στον βυθό που δεν ξέπλυνε ούτε ξεθώριασε ούτε έσβησε τις µνήµες και τις αδικίες µιας χώρας η οποία βάδισε σπαρταρώντας από τον Μεταξά ως τη Χούντα. Σε αυτή την Ελλάδα περιφέρεται µια κοπέλα σέρνοντας τη βαλίτσα της γεµάτη αγιογραφίες της Παναγίας, κι ένας αριστερός νέος, ανίδεος τι τον περιµένει, µπαίνει σώγαµπρος στο σπίτι χουντικών, παλιών βασιλοφρόνων.
Επί δεκαεπτά χρόνια, ένα αντρικό πανωφόρι περίµενε υποµονετικά σε ένα παλιό υπόγειο το γνώριµο σώµα, αυτόν που θα πατήσει το χνάρι που δεν έσβησε. Ένα αγόρι, το 1990 πια, στον δρόµο προς την άνδρωση.
Ένα πληθωρικό πολυπρόσωπο µυθιστόρηµα, γραµµένο µε ψυχή και µε την ιδιαίτερη χαρακτηριστική γραφή της Νοέλ Μπάξερ που, για µία ακόµη φορά, µπλέκοντας έξοχα τη µυθιστορία µε την ελληνική ιστορία, ανιχνεύει τις µύχιες πτυχές της ανθρώπινης φύσης».

Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο και μια ιδιαίτερη γραφή που ήταν έκπληξη. Το έπιασα... και δεν το άφησα και βγήκα κι από το μπλοκ. Η αμέσως επόμενη μεγαλύτερη έκπληξη, ήταν αυτό για το οποίο είπα στην αρχή ότι θέλω πολύ να μου συμβαίνει, αλλά δυστυχώς δεν. Με έβαλε στον κόσμο του.
Διάβαζα και το άφηνα κι όσο το άφηνα τόσο το σκεφτόμουν και μ’ έπιανα να τριγυρίζω στον τόπο και το χρόνο του.
Εντόπισα και μερικά κενά... Κενάκια, teeny tiny, αλλά τα προσπέρασα. Ο όγκος ήταν ένα θεματάκι, υπήρχαν φορές που κουράστηκα, αλλά με κέρδισε πολύ για να το παρατήσω και δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να παρατήσω βιβλίο ακόμα και δέκα σελίδες πριν το τέλος, αν μου τη δώσει. Θα το ήθελα μικρότερο. Πάντως περνάει την τάξη.
Κλικ για περισσότερα της Κατερίνας
Το μυθιστόρημα της Νοέλ Μπάξερ, Το χνάρι που δεν έσβησε, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα
Δείτε το!

Κερδίστε το!
Το koukidaki προσφέρει το μυθιστόρημα της Νοέλ Μπάξερ, Το χνάρι που δεν έσβησε σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και κάθε χρήσιμη πληροφορία για τους τυχερούς, τις κληρώσεις και τα δώρα εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματισθεί για τις 3 Απριλίου 2017 και το βιβλίο θα αποσταλεί ταχυδρομικά.
k
Καλή τύχη!

Η Νοέλ Μπάξερ γεννήθηκε στην Αθήνα από Ελληνίδα µητέρα και Βρετανό πατέρα. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Καβάλα. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων και στη συνέχεια έκανε µεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Από τότε ζει κι εργάζεται στην Αθήνα. 
Έχουν δηµοσιευτεί ως σήµερα τα µυθιστορήµατά της Από δρυ παλιά κι από πέτρα, Τη νύχτα που γύρισε ο χρόνος και Ακολουθώντας τη γραµµή της θάλασσας από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Προηγήθηκε µια σειρά διηγηµάτων από τις εκδόσεις Ανατολικός, µε τίτλο Μια φορά κι έναν καιρό… σήµερα.
Στα βιβλία της η συγγραφέας δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για την ελληνική ιστορία ούτε τη σχέση της µε την Καβάλα και την επαρχία. Οι ήρωες των βιβλίων της ξεπηδούν µέσα από την ελληνική πραγµατικότητα και διακρίνονται για τον πηγαίο λόγο τους. 
Παράλληλα µε τη συγγραφή, αρθρογραφεί. Επιφυλλίδες της µε θέµα την κρίση και την ανεργία κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Επίσης από τη Νόελ Μπάξερ:
Στο άγνωστο νησί με τα παλιά τείχη
Η κουτσή ακρίδα του Γκιούλιβερ

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη