Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Αλέξ

Πρωτότυπο, ανατρεπτικό, ατμοσφαιρικό είναι κάποιες από τις λέξεις που μου έρχονται σκεπτόμενος το αστυνομικό μυθιστόρημα Αλέξ του Γάλλου συγγραφέα Πιερ Λεμέτρ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.
Αν και δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τα αστυνομικά μυθιστορήματα επειδή ακολουθούν μία πολύ συγκεκριμένη πορεία και νομίζω πως κάπου εκεί χάνεται η έμπνευση κι η συγγραφική πρωτοτυπία, το «Αλέξ» αν και ξεκίνησε όπως χιλιάδες άλλα αστυνομικά μυθιστορήματα κατάφερε να με κάνει να εθιστώ στην ανάγνωση του. Κι αυτό συνέβη γιατί ο συγγραφέας ενώ προφανώς βασίστηκε στους κανόνες και τα βήματα που διέπουν την δημιουργία ενός αστυνομικού αναγνώσματος, κατάφερε στην πορεία να το εξελίξει, να πρωτοτυπήσει και να αφήσει το δικό του προσωπικό στίγμα.
Λόγω της φύσης του αναγνώσματος θα ήθελα να κρατήσω μία αρκετά φειδωλή στάση απέναντι στην υπόθεση του βιβλίου, ώστε κάθε αναγνώστης να έχει την αποκλειστική χαρά να ζήσει την έκπληξη των αποκαλύψεων.
Έτσι το μόνο που θα πω είναι πως το συγκεκριμένο μυθιστόρημα μας αφηγείται την ιστορία της Αλέξ, μιας νεαρής κοπέλας που πέφτει θύμα απαγωγής. Την διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής αναλαμβάνει ο αστυνομικός Καμίγ Βεροβέν. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της άκαρπης έρευνας σχετικά με την απαγωγή της Αλέξ θα έρθουν στο φως, αν και ελάχιστα, στοιχεία που θα δημιουργήσουν πολλά ερωτήματα και θα διεγείρουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

«Ποια είναι η Αλέξ;
Ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης τελικά σε αυτήν την ιστορία;»


Ο Πιερ Λεμέτρ κατάφερε με λόγο λιτό, βραχυπερίοδο και ασθματικό ανά σημεία να δημιουργήσει ένα σκοτεινό κι ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα.
Ένα μυθιστόρημα σκληρό κι αρκετά βίαιο που γεννά στον αναγνώστη την ανάγκη να το διαβάσει μέχρι τέλους πριν το αφήσει από τα χέρια του, αφού καθώς ξετυλίγεται το νήμα της ιστορίας έρχονται στην επιφάνεια πληροφορίες σχετικά με τη ζωή της Αλέξ, πληροφορίες που θα δέσουν σε ένα σφικτό κόμπο το στομάχι του αναγνώστη και θα χτίσουν σιγά-σιγά το προφίλ του θύματος για το οποίο ο αστυνομικός Καμίγ γνωρίζει ελάχιστα.
Ο αναγνώστης αρχικά θα συμπονέσει ίσως και συμπαθήσει την άγνωστη αυτή κοπέλα για τις δύσκολες ώρες που περνά. Στην πορεία ίσως υπάρξουν στιγμές που πραγματικά θα αποστραφεί την Αλέξ, μα στο τέλος αναμφίβολα θα καταλάβει ποια είναι η Αλέξ, το κορίτσι που αγαπά τα βιβλία, λατρεύει τις περούκες και στέκεται μπροστά από βιτρίνες με τις ώρες.

Ο συγγραφέας με μεγάλη επιτυχία "περιπαίζει" τον αναγνώστη συνεχώς εναλλάσσοντας τους ρόλους του θύματος και του θύτη...

Σε ένα εξαιρετικό παιχνίδι εντυπώσεων ο Πιερ Λεμέτρ είναι αυτός που κρατά τα νήματα και οδηγεί σταδιακά τον αναγνώστη στην επίλυση του μυστηρίου που επικρατεί γύρω από το όνομα της Αλέξ. 
Είναι αυτός που ενώ ρίχνει τον αναγνώστη στην πιο σκοτεινή θάλασσα αποριών κι ομιχλωδών καταστάσεων, θα του δώσει παράλληλα και την σανιδά σωτηρίας, η οποία θα τον βοηθήσει να βγει στην ακτή και να οδηγηθεί στην ανακάλυψη της αλήθειας.
Μιας αλήθειας ωμής, αλήθειας απάνθρωπης που τον σοκάρει και ανατρέπει όλα τα δεδομένα της υπόθεσης.
Ανάμεσα στον τρόμο, το αγχωτικό κυνήγι με τον χρόνο και τις εσωτερικές επίπονες συγκρούσεις του αστυνομικού Καμίγ Βεροβέν παρεμβάλλεται και το πνευματώδες, ευφυές χιούμορ του Γάλλου συγγραφέα, δίνοντας με τον τρόπο αυτό μία πιο φωτεινή και διασκεδαστική νότα κατά τη διάρκεια του διαβάσματος, η οποία νομίζω πως βοηθά την ροή και την εξέλιξη της πλοκής καθώς ελαφρύνει έστω και για λίγο το επιβλητικά σκοτεινό κλίμα που επικρατεί σε όλη την έκταση του βιβλίου και αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη πως και το κωμικό στοιχείο μπορεί να περιέχεται σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αρκεί η χρήση του να γίνεται έξυπνα και σε σωστή αναλογία.
Κλείνοντας, το Αλέξ είναι ένα ανθρώπινο αστυνομικό μυθιστόρημα, δίχως υπερβολές και κραυγαλέα στοιχεία τόσο στον λόγο του συγγραφέα, όσο και στην υπόθεση του βιβλίου.
Είναι ένα μυθιστόρημα που καταδεικνύει άμεσα πόσο εύκολο είναι να αντιστραφούν οι ρόλοι του θύτη και του θύματος σε έναν σκληρό κι άδικο κόσμο όπως ο δικός μας, κόσμο όπου η αναζήτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης είναι δύσκολη υπόθεση...
Είναι ένα μυθιστόρημα που είμαι βέβαιος πως θα απολαύσετε!


Το μυθιστόρημα του Πιέρ Λεμέτρ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη