Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ένας αμελής ψίθυρος για τον George Michael

Στο τέλος της ταινίας Deadpool, έχουν ηττηθεί οι κακοί αλλά γύρω τα πάντα είναι γκρεμισμένα και ερείπια.
Στην τελική σκηνή ο Deadpool έχει φανερώσει το παραμορφωμένο και άσχημο πρόσωπό του στο κορίτσι των ονείρων του και εκείνη τον έχει αποδεχτεί.
Μέσα στα χαλάσματα λοιπόν της δίνει επιτέλους το φιλί! Η κάμερα ζουμάρει στο φιλί και ξαφνικά ο Deadpool βγάζει ένα κινητό από το οποίο ακούγεται η φωνή του George Michael!
Το ζευγάρι είχε χωρίσει όταν ο Wade Wilson (Deadpool στη συνέχεια) είχε διαγνωσθεί με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο, τότε είχαν το παρακάτω διάλογο
- Well, I wanna remember us.
- I swear to God, I will find you in the next life and I'm gonna boom-box Careless Whisper outside your window. Wham!
Ο Deadpool τήρησε το λόγο του, μπορεί να χρειάστηκε να μεταλλαχτεί, μπορεί να απέκτησε παραμορφωμένο πρόσωπο, γύρισε όμως να χορέψει το Careless Whisper.
Η ταινία κλείνει με τον Deadpool να το τραγουδά!
“...So I'm never gonna dance again
The way I danced with you...”

Wham & George Michael
Το πραγματικό του όνομα είναι Γιώργος-Κυριάκος Παναγιώτου. Η μητέρα του είναι από τη Μεγάλη Βρετανία και ο πατέρας του από την Κύπρο. Με τον Andrew Ridgeley, που αργότερα δημιούργησαν τους Wham!, γνωρίστηκαν στο σχολείο. Η πρώτη του ενασχόληση με τη μουσική ήταν ως dj σε τοπικά clubs.
Το τραγούδι Careless Whisper κυκλοφόρησε το 1984 σαν το πρώτο single της solo καριέρας του George Michael αν και δεν είχε αποχωρήσει ακόμα τότε από τους Wham!
Στην εισαγωγή ακούγεται ένα σαξόφωνο να κλαίει...
Λίγο νωρίτερα, την ίδια χρονιά ο George Michael, είχε γράψει και το Last Christmas που όμως είχε κυκλοφορήσει ως Wham!
Τρία χρόνια μετά το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο του προσωπικό album, το Faith, που πουλά πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Συνολικά έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια albums παγκοσμίως.

Last Christmas
Όταν άκουσα το Last Christmas όταν πρωτοκυκλοφόρησε δεν ενθουσιάστηκα... Μετά έπρεπε κάθε χρόνο από τα μέση Νοεμβρίου να το ακούω στα clubs... Πάλι δεν ενθουσιαζόμουν... Ώσπου μια χρονιά, δεν ξέρω πως και δεν ξέρω γιατί, το άκουσα πάλι την Χριστουγεννιάτικη περίοδο μέσα σε ένα μαγαζί και ενθουσιάστηκα! Ίσως οι μνήμες και τα βιώματα που είχα πια τόσα χρόνια μαζί με το τραγούδι να έπαιξαν κάποιο ρόλο, ίσως και το γεγονός ότι είχα αποφασίσει να αγαπάω και το "ελαφρύ"...

Freedom
Το θρυλικό videoclip για το «Freedom ‘90» είναι σκηνοθετημένο από τον David Fincher.
Πρωταγωνιστούν τα θρυλικότερα μοντέλα της εποχής, η Naomi Campbell, η Linda Evangelista, η Tatjana Patitz, η Christy Turlington, και η Cindy Crawford, ενώ στο clip δεν εμφανίζεται καθόλου ο ίδιος ο George Michael.
Το 2016 σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Vogue, έγινε προσπάθεια αναβίωσης του πετυχημένου clip των 90's. Τα σημερινά top model, οι Adriana Lima, Joan Smalls, Anna Ewers, Irina Shayk και Taylor Hill, βγήκαν και χόρεψαν υπό τους ήχους του “Freedom” στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

O George Michael βγαίνει από την ντουλάπα
Το καλοκαίρι του 1998, η αστυνομία του Λος Άντζελες συνέλαβε τον σταρ σε δημόσιες τουαλέτες, μεθυσμένο να έρχεται σε σεξουαλική επαφή μαζί με έναν ψηλό, γυμνασμένο άντρα!
Ο ίδιος ο George δήλωσε αργότερα πως άπλα είχαν γδυθεί και θαύμαζαν ο ένας τον άλλο...
Το περιστατικό αυτό τον ανάγκασε να παραδεχτεί δημόσια την ομοφυλοφιλία του και το διακωμώδησε με έξυπνο τρόπο στο videoclip του «Outside», όπου ανάμεσα σε άλλα, δύο αστυνομικοί ανταλλάσσουν ένα παθιασμένο φιλί.
Από τότε έχει απασχολήσει πολλές φορές τα media κυρίως λόγω της εξάρτησης που απέκτησε από τα ναρκωτικά. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι έχει καπνίσει και 25 τσιγάρα ινδικής κάναβης σε μία ημέρα!

Careless Whisper
To τραγούδι είναι μία απλή mid-tempo μπαλάντα, με μόλις τέσσερις συγχορδίες.
Το τραγούδι σε κερδίζει όμως με την εισαγωγή του σαξοφώνου που κλαίει... Ο George Michael υποστηρίζει ότι ο ίδιος πήρε περισσότερες φιλοφρονήσεις επειδή έγραψε το σόλο του σαξόφωνου, παρά για οτιδήποτε άλλο έχει γράψει ποτέ.
Στους πρώτους στίχους του τραγουδιού ακούμε τον George Michael να παρακαλεί τη σύντροφό του να τον συγχωρέσει που την απάτησε.
Ο George Michael έγραψε το “Careless Whisper” το 1980 σε ηλικία 17 ετών.
Δούλευε σαν ταξιθέτης σε έναν κινηματογράφο και το τραγούδι το εμπνεύστηκε την ώρα της δουλειάς. Στον στίχο “call to mind the silver screen” που ακούγεται στο πρώτο κουπλέ, σαφέστατα υπάρχει αυτή η αναφορά σε κινηματογράφο.
Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι το τραγούδι βασίστηκε σε πραγματικό γεγονός, που υποτίθεται ότι συνέβη κατά τα γυμνασιακά χρόνια του George Michael.
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει κρατήσει μια μάλλον κριτική διάθεση απέναντι στο Careless Whisper:
«...Δεν ένιωθα αρκετά ασφαλής ώστε να γράψω κάτι που να εξέθετε τα συναισθήματά μου κι έτσι σε πολλά επίπεδα το τραγούδι είναι πολύ κλισέ. Μ’ απογοητεύει το γεγονός ότι μπορείς να γράψεις έναν στίχο τόσο επιπόλαια -και όχι έναν ιδιαίτερα καλό στίχο- και να σημαίνει τόσα πολλά σε τόσους πολλούς ανθρώπους (…) Είμαι ακόμα λίγο μπερδεμένος γιατί έχει κάνει τόση εντύπωση στον κόσμο. Είναι επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν απατήσει τους συντρόφους τους; Γι’ αυτό συνδέθηκαν με το τραγούδι; Δεν έχω ιδέα, αλλά είναι ειρωνικό που αυτό το τραγούδι -που κατά κάποιο τρόπο με έχει καθορίσει- γράφτηκε στην αρχή της καριέρας μου όταν ήμουν ακόμα τόσο νέος. Ήμουν μόνο 17 χρονών και πραγματικά δεν ήξερα και πολλά πράγματα για ρομάντζα και αγάπες...»
George Michael

Δεν συμμερίζομαι την άποψη του George Michael, με κανέναν τρόπο! Αυτό που όλοι την δεκαετία του 80 θεωρούσαμε ελαφρύ και πρόσκαιρο βρήκε τον δρόμο προς την διαχρονικότητα.

Ας πάμε και πάλι μερικά χρόνια πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 80. Είναι η εποχή που πηγαίνω γυμνάσιο, τότε μαζευόμασταν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε σπίτια και τρώγαμε, ακούγαμε μουσική και χορεύαμε. Τα ονομάζαμε πάρτυ.
Ο στόχος σε κάθε πάρτυ ήταν να φιλήσεις το κορίτσι που ήσουν ερωτευμένος. Εκείνη την εποχή ένα φιλί ήταν σχεδόν κάτι “ιερό” και η μόνη ευκαιρία που ίσως είχες να το κλέψεις αυτό το φιλί, ήταν τα “μπλουζ” τραγούδια που πάντα ακολουθούσαν στο τέλος της βραδιάς.
Σε αυτά τα “μπλουζ” τραγούδια αναγκαστικά έπρεπε να κρατήσεις σφιχτά την “ντάμα” στην αγκαλιά σου και να την κοιτάζεις στα μάτια.
Την Όλγα την συναντούσα σε όλα σχεδόν τα πάρτυ μιας και ήταν συμμαθήτριά μου. Κάθε φορά όμως ανέβαλλα στο μυαλό μου για το επόμενο πάρτυ την κινησή μου να την φιλήσω. Αφού είχαν περάσει δυο χρόνια που δεν το είχα τολμήσει ακόμα, σε ένα πάρτυ βρεθήκαμε αγκαλιά να χορευουμε το Careless Whisper.
Ήμουν 14 χρονών το σαξόφωνο ηχούσε δυνατά από όλα τα ηχεία και δημιουργούσε την πιο ρομαντική ατμόσφαιρα του κόσμου, τελικά έσκυψα και της έδωσα το πρώτο μου φιλί.
Ήταν η πρώτη φορά που φιλούσα κορίτσι αλλά δεν ήθελα με κανέναν τρόπο να δείχνω άπειρος.
Εκείνη είχε ανταποκριθεί πολύ φυσικά αλλά από το φόβο μου μη χαλάσει κάτι τελευταία στιγμή, το φιλί που της έδωσα ήταν σύντομο.
Όπως τέλειωνε το τραγούδι, μάζεψα πάλι όλο το κουράγιο μου και της έδωσα άλλο ένα φιλί πάλι σύντομο.
Από εκείνη την στιγμή (την στιγμή που γεννιέται ο έρωτας), η Όλγα είχε γίνει το κορίτσι μου και εγώ ήξερα πια ότι:
“...I'm never gonna dance again
The way I danced with you...”


Γιώργος Περισανίδης

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη