Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Τάκης Κούρβας Στην Ηλεία άλλοτε και τώρα


Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Τ.Κ.: H αγάπη μου για την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Ηλεία, η ιστορία της αρχαίας Ήλιδας, τα μυθολογικά ακούσματα από παιδί, καθώς και οι περιγραφές των κατοίκων. Καταγράφονται στο βιβλίο ως γραφικές ιστορίες που αν τις διαβάσεις σηματοδοτούν συγκεκριμένες ιστορικές εποχές. Ο τίτλος Στην Ηλεία άλλοτε και τώρα (Στα άγια χώματα) δεν αναφέρεται μόνο στους Ηλείους αλλά έχει ιστορικά στοιχεία τοπικιστικού περιεχομένου που αναδεικνύονται από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα, όσο για τη φράση "Άγια Χώματα" η πραγματική εξήγηση από πού πηγάζει δίνεται μέσα στο βιβλίο. Μέσα από το βιβλίο και τις φωτογραφίες ο αναγνώστης μαθαίνει διάφορα για την περιοχή της Ηλείας που ίσως δεν γνωρίζει.

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Τ.Κ.: Ανθολόγιο (εκεί τοποθετήθηκε από τις εκδόσεις Βεργίνα όπου και εκδόθηκε).

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Τ.Κ.: Να μην παρασυρθεί από τον τίτλο, διότι πέραν από τα κείμενα της ιστορίας και της Μυθολογίας περιέχει και ξεχωριστές ιστορίες που πιστεύω ότι ο αναγνώστης θα τις ευχαριστηθεί και θα είναι σαν να τις έχει ζήσει ο ίδιος από όπου κι αν κατάγεται.

Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Τ.Κ.: Μέσα από την καρδία μου σας λέω ότι το ταξίδι που πρόκειται να κάνει ο αναγνώστης είναι στην αγαπημένη μου Ηλεία, αλλά μέσα από τους σωστούς δρόμους όπου κανείς θα γνωρίσει τον πολιτισμό που υπήρχε κάποτε εκεί, την σύλληψη της ιδέας των ολυμπιακών αγώνων και την διοργάνωση τους, την ιδιομορφία της περιοχής και την φιλοξενία της. Θα γεμίσει η ψυχή του από ανάμικτα συναισθήματα όπως ενθουσιασμό, χαρά, λίπη, νοσταλγία και πολύ γέλιο. Ένα ταξίδι που θα είναι ευχάριστο και θα το θυμάται για πάντα.

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο.
Τ.Κ.: «Άγια χώματα», απίθανος τόπος!
Γεννήθηκες εδώ!
Έζησες εδώ!
Ή πέρασες από εδώ
Αυτός ο τόπος σε μαγνήτισε
Και η σκέψη σου θα γυρίζει εσαεί
γύρω από τον πυρήνα του.
Απλά σε έκανε δικό του.
Συντάχτηκες με τον φωτεινότερο τόπο
του κόσμου, έφτασες στον πολιτισμό.
Έμαθες να συναναστρέφεσαι,
να είσαι φιλόξενος,
να θαυμάζεις τους κόπους σου,
να είσαι δυνατός, να αγωνίζεσαι,
να δίνεις και να ανταμείβεσαι.
Εσύ φταις!
Φλέρταρες, και τώρα
Θα είσαι για πάντα ερωτευμένος,
Εδώ, στον απίθανο τόπο,
Στα «Άγια Χώματα»


Σαν περίληψη...
Η νοσταλγία του Τάκη Κούρβα για τον τόπο του, την Ηλεία, με τις τόσες φυσικές ομορφιές, και η μορφολογία του εδάφους που εξήπτε τη φαντασία του, τον ώθησαν να ερευνήσει το πώς διαμορφώθηκε αυτή η περιοχή μέσα στους αιώνες, ποιοι είναι οι κάτοικοί της και η ιδιαιτερότητα του δικού του χωριού μιας και διάφορες φήμες κυκλοφορούσαν ότι δεν ήταν ντόπιοι, αλλά είχαν κατέβει από τη Φενεό Κορινθίας.
Η φαντασία του οργίαζε κάθε φορά που ανέβαινε στους γύρω λόφους κι έβλεπε να υπάρχει θαλασσινή άμμος και κοχύλια διάσπαρτα εδώ κι εκεί. Όσο μάθαινε τόσο μεγάλωνε το ενδιαφέρον του, ιδιαίτερα για τους Ολυμπιακούς αγώνες και τον τρόπο που οργανώθηκαν εκείνη την εποχή.
Έτσι, κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία μέσα από τη μυθολογία, την ιστορία και την παράδοση, αφενός μεν για να λύσει τις δικές του απορίες, αφετέρου δε να κεντρίσει το ενδιαφέρον εκείνων που είχαν τις ίδιες ανησυχίες και απορίες ώστε να συνεχίσουν, για να μάθουν περισσότερα.
Είναι ένα αφιέρωμα του Τάκη Κούρβα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το χωριό Φοναΐτικα, στη Φενεό Κορινθίας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας και στους κατοίκους της.
Το ανθολόγιο του Τάκη Κούρβα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βεργίνα.

Ο Τάκης Κούρβας γεννήθηκε στα Φοναΐτικα Ηλείας. Κατάγεται από πολυμελή αγροτική οικογένεια. Σε ηλικία δεκατριών ετών μετακόμισε στην Αθήνα. Έκανε σπουδές στην Διπλάρειο Σχολή και πήρε το πτυχίο το εργ. Μηχανολόγων Οχημάτων ενώ αργότερα φοίτησε στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, με σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό. Εξάσκησε το επάγγελμα του τεχνικού οχημάτων και δίδαξε ως αναπληρωτής για περισσότερα από δέκα χρόνια στην Σιβιτανίδειο Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων. Σήμερα εργάζεται ως τεχνικός στις Οδικές Συγκοινωνίες (Ο.ΣΥ.).
Η αγάπη του για την γενέτειρα του, τον ώθησε να μελετήσει, όσο μπορούσε και με τον δικό του τρόπο, την ιστορία του τόπου του. Μετά από πολλά χρόνια καταθέτει το έργο αυτό με ανάμεικτα συναισθήματα, προκειμένου να το μοιραστεί με όσους αγαπούν τον τόπος τους, έχουν τις ίδιες ανησυχίες και δείχνουν σεβασμό στην ξεχωριστή προσωπικότητα και τα πιστεύω του καθενός μας.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη