Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Θάνος Κονδύλης, Το Ναύπλιο και η Βενετία


Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Θ.Κ.: Το βιβλίο αυτό είναι η διδακτορική μου διατριβή. Την πάλευα έξι χρόνια με έρευνα στα αρχεία της Ελλάδας και της Ιταλίας. Η μεγάλη μου αγάπη για το Ναύπλιο και την τεράστια μεσαιωνική του ιστορία απετέλεσε για μένα τον σπινθήρα που έβαλε φωτιά μέσα μου και με ώθησε να ξεκινήσω αυτό το βιβλίο.

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Θ.Κ.: Εντυπωσιακό!

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Θ.Κ.: Αν έχεις πάει στο Ναύπλιο και έχεις επισκεφτεί τα κάστρα, αλλά δεν καταλαβαίνεις τί βλέπεις, πάρε αυτό το βιβλίο μαζί σου. Θα διαβάσεις την ιστορία τους που είναι γραμμένη και τεκμηριωμένη με επιστημονικό τρόπο. Επίσης θα μάθεις τη ζωή των ανθρώπων στη διάρκεια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, αλλά και τους κατά της τουρκικής απειλής.

Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Θ.Κ.: Προφανώς στη Βενετία της Αναγέννησης. Από εκεί θα παίρναμε το πλοίο της γραμμής και είκοσι μέρες μετά θα φτάναμε στην πόλη του Ναυπλίου.

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Θ.Κ.: Η Γαληνότατη στα χρόνια που κατείχε το Ναύπλιο (1388-1540) φρόντισε και για την πολεοδομική οργάνωση της πόλης η οποία διέθετε δημόσια κτήρια, χριστιανικούς ναούς, ιδιωτικές κατοικίες, δρόμους και πλατείες, στοιχεία που τη χαρακτήριζαν ως μια τυπική αναγεννησιακή βενετική πόλη της ελληνικής Ανατολής. Με πληθυσμό που προσέγγιζε τις 13.000 άτομα, ήταν μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις-λιμάνια της Γαληνότατης στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ συγκριτικά με τα ευρωπαϊκά αστικά δεδομένα ήταν μια πόλη μεσαίου μεγέθους.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το Ναύπλιο και η Βενετία υπήρξαν δυο σημαντικές πολιτικές οντότητες της Μεσαιωνικής Ευρώπης, η κάθε μια στο δικό της γεωγραφικό χώρο, που σε μια συγκεκριμένη περίοδο, ανάμεσα στο 1388 και το 1540, είχαν κοινή πορεία. Η Βενετία γνώριζε το Ναύπλιο ήδη από τον 12ο αιώνα, όταν αποτελούσε σημαντικό λιμάνι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εκεί είχαν εγκατασταθεί οι πρώτοι Βενετοί έμποροι που βοήθησαν στην ανθηρή οικονομία της πόλης.
Όχι πολλά χρόνια αργότερα, αφού οι Σταυροφόροι διέλυσαν το Βυζάντιο, το Ναύπλιο πέρασε στα χέρια των Φράγκων και μετά, το 1388, στα χέρια των Βενετών.
Οι Βενετοί κυριολεκτικά ίδρυσαν την κάτω πόλη εκ βάθρων και δημιούργησαν, πλην των άλλων, ένα καινούργιο λιμάνι και ισχυρά τείχη. Επίσης την Ακροναυπλία, το κάστρο της πόλης, την ενίσχυσαν με οχυρώσεις τόσο ισχυρές, που άντεξε σε κάθε στρατιωτική απειλή, κυρίως δε την τουρκική.
Σε αυτό το βιβλίο εξιστορείται η πορεία του Ναυπλίου από τον 14ο μέχρι και τον 16ο αιώνα, οπότε η πόλη παραδόθηκε από τους Βενετούς στους Τούρκους. Με αδρές γραμμές παρουσιάζεται η διοικητική, εκκλησιαστική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική οργάνωση της πόλης, όπως διαμορφώθηκε κάτω από βενετικές επιρροές και ελληνικές επιδράσεις. Στο τελευταίο κεφάλαιο γίνεται εκτενής αφορά στις οχυρώσεις και την τοπογραφία της πόλης, όπως σχεδιάστηκαν και διαμορφώθηκαν από Βενετούς αρχιτέκτονες και μηχανικούς, βασισμένες στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής αναγεννησιακής οχυρωματικής και αρχιτεκτονικής, αλλά και επηρεασμένες από τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
Το Ναύπλιο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ζωντανές μεσαιωνικές πόλεις της Ελλάδας και γι΄ αυτό το λόγο οφείλουμε όλοι τη συμβολή μας στη διατήρησή της.
Αυτό το βιβλίο φιλοδοξεί με τον τρόπο του να βάλει το δικό του λιθαράκι σε αυτήν την προσπάθεια, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει την αφετηρία στο μέλλον και για άλλες παρόμοιες προσπάθειες.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίαμβος.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη