Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Αποστολή Κωδικός Σπασίμπα-Ντα!

Το θέατρο με γοήτευε από πάντα. Όταν ξεκινά η παράσταση βρίσκομαι πάντα σε ένα κόσμο διαφορετικό, προσωπικό, γνώριμο. Τα φώτα κατά έναν παράξενο λόγο φωτίζουν πάντα τόσο τη σκηνή όσο και μέσα μου, νιώθοντας στο τέλος πως ακόμη και στο σβήσιμό τους δεν σταματά και η ζωή των ηρώων που μόλις απόλαυσα, μα συνεχίζουν κάπου αλλού αυτή την όμορφη παράσταση, ανάμεσά μας, παρέα με την καθημερινότητά μας.

Ένα από τα χαρακτηριστικά θεατρικά έργα που έχουν παρουσιαστεί στο κοινό της Θεσσαλονίκης πριν λίγα χρόνια μα και παράλληλα σε φεστιβάλ (συγκεκριμένα τη θεατρική περίοδο 2013 - 2014), είναι το «Κωδικός Σπασίμπα - Ντα» του Βασίλη Τσικάρα.
Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο εμπνευστής του στο ομώνυμο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα, είναι μια κωμωδία παρεξηγήσεων που διαδραματίζεται στις αρχές της δεκαετίας του ’60, που η συντηρητική κοινωνία της Μεγάλης Βρετανίας δέχεται τα πρώτα ‘χτυπήματα’ εκμορντενισμού. Ζούμε έναν "βιομηχανικό πόλεμο" όπου κατά το δυτικό κόσμο, οι θεωρίες συνομωσίας έδειχναν ως κύριο υπαίτιο τη Σοβιετική Ένωση.

Από εκεί πηγάζει άλλωστε και η πηγή του τίτλου «Κωδικός Σπασίμπα - Ντα»

Αποτελείται από δύο πράξεις και επτά συνολικά σκηνές. Οι χαρακτήρες που απαρτίζουν το έργο είναι:
ο Έρικ Σέλτερ – βιομήχανος
η Λίζα Τράπ – γραμματέας
ο Πέρι Άντριου – μπάτλερ
ο Τρέβορ – μάγειρας
και δύο αστυνομικοί

Ο θεατρικός συγγραφέας διακωμωδεί τα γεγονότα της εποχής εκείνης, που κάμποσα από αυτά θυμίζουν ανάλογες περιπτώσεις του σήμερα.

Έτσι, κινούμαστε από την συμμετοχή του δημάρχου στη γυμνή ποδηλατοδρομία που λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο μέχρι τις δολοπλοκίες που αφορούν τις δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ Ιγκόρ Λιούμπιτς που δήλωσε: στον πόλεμο της βιομηχανίας θα κερδίσουμε με οποιοδήποτε κόστος. Είμαστε πλέον παντού και χτίζουμε τη Σοβιετική Ένωση του επόμενου αιώνα» κινητοποιώντας άμεσα το Βρετανικό Υπουργείο Βιομηχανίας.

Οι διάλογοι κινούνται στο πνεύμα της διακωμώδησης του φόβου που περιβάλει όσους πέφτουν θύματα της παραπληροφόρησης. Ο μπάτλερ (Πέρι Άντριου) του βιομηχάνου Έρικ Σέλτερ, βαφτίζει ως «ένοχο» το μυστηριώδες όπως θεωρεί, κόκκινο σημειωματάριο της γραμματέως του αφεντικού του, Λίζα Τράπ.
Έτσι, με την υποστήριξη του μάγειρα Τρέβορ, σπεύδει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Έρικ, προκαλώντας ωστόσο το αντίθετο αποτέλεσμα στη ζωή του. Κι αυτό, γιατί οι γκάφες του φέρνουν σε δεινή θέση τον εργοδότη του.
Άραγε όλες οι θυσίες στις οποίες έχει προβεί ο μπάτλερ θα αποδειχθούν άσκοπες και σενάρια της φαντασίας του;
Το επεξηγηματικό τέλος του θεατρικού έργου θα σας αποζημιώσει με την απάντησή του!

Σας εύχομαι καλή ανάγνωση Φίλοι μου.
Κλικ για περισσότερα του Θεόφιλου Γιαννόπουλου
Το θεατρικό του Βασίλη Τσικάρα, Κωδικός Σπασίμπα-Ντα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα. Βρείτε το βιβλίο και περισσότερες πληροφορίες εδώ!

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Γράφημα προσφέρουν το βιβλίο του Βασίλη Τσικάρα σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες σχετικές πληροφορίες για τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματισθεί για τις 15 Μαΐου 2017 και το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από τις εκδόσεις Γράφημα.
k
Καλή τύχη!

Οι έντονες, πλάγιες φράσεις στο κείμενο, είναι αποσπάσματα από το θεατρικό βιβλίο του Βασίλη Τσικάρα, «Κωδικός Σπασίμπα - Ντα», Εκδόσεις Γράφημα, 2013

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη