Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Μαύρο Χιόνι

 Ένα έργο που δεν ήθελα να τελειώσει!

Κινούμαστε στο σουρεαλιστικό περιβάλλον του Ησαΐα. Ενός παιδιού που μεγαλώνει και εξελίσσεται, χτίζει το δικό του κόσμο μα συγχρόνως διαμορφώνει και την μοίρα των άλλων.

Η μητέρα του Ησαΐα ήταν μια τσιγγάνα που ο πατέρας του την είδε δυο φορές. Μια όταν έκαναν έρωτα (….) Και μια δεύτερη, όταν την είδε να στέκεται στην πόρτα του μ’ ένα φασκιωμένο μωρό στην αγκαλιά και τα πόδια της σκασμένα από τον ποδαρόδρομο.

Βαφτίστηκε σε φωτιά με συνοδεία το αλύχτισμα βιολιών, έχοντας προορισμό ν' αλλάξει τον κόσμο. Μόνο ένα αρσενικό συμμετείχε σε αυτό το πύρινο χορό. Ένα παιδί, που το πρόσωπό του έλαμπε άγρια στο φως της φωτιάς και του φεγγαριού και για να μη χάσει τα βήματα των εκστασιασμένων γυναικών, κρατιόταν σφιχτά απ’ τα φουστάνια τους.

Συναντούμε τον ήρωά μας να μεγαλώνει στο απομονωμένο χωριό της Λάμιας. Εκεί που πλανιέται η αίσθηση πως οι κάτοικοι δύσκολα δέχονται ξένους στην κοινωνία τους, πράγμα που νιώθει καλά στο πετσί του και ο πατέρας του σαν αποφασίζει να μετοικήσει εκεί. Μετά από αγώνες ωστόσο, τον αφήνουν ήσυχο να χτίσει το φτωχικό του σε μια έρημη γωνιά.

Στο ενδιάμεσο ένα μεγάλο κακό μαστίζει τον κόσμο: Το Μαύρο Χιόνι έπεφτε στη πόλη για δώδεκα μέρες (…) Όταν το Μαύρο Χιόνι σταμάτησε να πέφτει, όλοι ανακάλυψαν πως δεν θα ξεμπέρδευαν τόσο εύκολα με τα αποτελέσματά του. Το χρώμα είχε μια ανεξήγητη επιμονή να μην βγαίνει από τις άψυχες αλλά κυρίως τις έμψυχες επιφάνειες (…) Το πιο φοβερό όμως ήταν πως ακόμα και τα πρόσωπα, τα χέρια και τα πόδια, τα στήθη και τα στέρνα, δεν είχαν καθαρίσει ολότελα από τις διάσπαρτες πιτσιλιές κι ούτε υπήρχε κάποιος τρόπος να γίνει αυτό.

Κι όμως, υπήρχε και την λύση την γνώριζε μονάχα ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας. Όταν έγινε δεκατέσσερα, ο πατέρας του άρχισε να τον εμπιστεύεται και του επέτρεψε να κατεβεί μοναχός με το πρωινό λεωφορείο στη κωμόπολη για τις αγορές του μήνα.

Εκεί κάνει και την πρώτη του συνάντηση με τον καλοσυνάτο πλην μυστήριο αλχημιστή, κύριο Μουστοξύδη. Από το σημείο αυτό και έπειτα αρχίζει να βαδίζει στα βήματα του πεπρωμένου του. Γνωρίζει την ευσπλαχνία και το κακό, την δυστυχία και την ίαση. Γύρω του μαζεύονται ετερόκλητες προσωπικές ιστορίες από ανθρώπους που αποτελούν κομμάτι του μεγάλου σχεδίου το οποίο έχει επωμιστεί να φέρεις εις πέρας.

Θα συναντήσουμε από άτομα που προσφέρουν με αυτοθυσία την ψυχή τους στον συνάνθρωπο μέχρι απόκληρους της ζωής που αποζητούν εξιλέωση.

Οι επεξηγηματικές αναδρομές στο παρελθόν και στο μέλλον του ήρωα γίνονται με ένα τρόπο που γοητεύει τον αναγνώστη καθώς πάντα ξετυλίγονται εμπρός του πρωτόγνωρες ιστορίες που ποτέ δεν θα μπορούσε να φανταστεί!

Επίσης, πέραν του ότι ο συγγραφέα εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για την ψυχοσύνθεση και τους σκοπούς της ζωής του Ησαΐα, μας απαντά με τη σειρά και σε όλα τα αλλεπάλληλα «γιατί;» που ενδεχομένως συσσωρεύονται στη σκέψη μας.

Φτάνοντας στο τέλος ένιωσα πως πρόκειται για ένα έργο αφιερωμένο στον Άνθρωπο, στα ανεκπλήρωτα όνειρα, στην αλήθεια και τις αξίες που καθημερινά ποδοπατούμε μπροστά στα εγωιστικά μας οφέλη.

Είμαι σίγουρος πως η ανάγνωσή του θα σας αλλάξει τον τρόπο που βιώνετε την καθημερινότητά σας, τα χαμόγελα ή τα δάκρυα των περαστικών που λίγο πριν προσπερνούσατε αδιάφορα…
Κλικ για περισσότερα του Θεόφιλου Γιαννόπουλου
Το μυθιστόρημα του Πρόδρομου Doe, Μαύρο χιόνι, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα. Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ!

Οι προτάσεις με πλάγια και έντονα γράμματα προέρχονται από το μυθιστόρημα «Μαύρο Χιόνι» του Πρόδρομου Doe, Εκδόσεις Γράφημα.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη