Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η αφή των δεόντων

Πρόκειται για το νέο βιβλίο του Τάσου Μακράτου του οποίου το εξώφυλλο κοσμεί αρμονικά ένα έργο του Μανώλη Χάρου.
Στο βιβλίο η σκυτάλη δίνεται στα Δέοντα γιατί, όπως εξηγεί ο ίδιος στον προλογισμό του αυτά ακριβώς θα δίνουν καθημερινά το εγερτήριον σάλπισμα της μάχης μας κατά της ανελευθερίας και κατά της αδικίας. Ελευθερία και Δικαιοσύνη, λοιπόν, που τόσο αναγκαίες χρίζονται στην εποχή μας -αν όχι σε κάθε εποχή- κι ένα ταξίδι που αποτελείται από τριαντατέσσερις ποιητικές στιγμές ξεκινά για την αναζήτηση του φωτός· το μέλλον ανήκει στους νέους όμως το φως υπάρχει εκεί που οι νέοι συναντούν τους μεγαλύτερους με την πολύτιμη εμπειρία από τους οποίους θα πάρουν το "χρίσμα".


...Η Ελευθερία και η Δικαιοσύνη πρώτες
να μας οδηγήσουν στις χαμένες λέξεις μας
να μας συνδράμουν
στην γραφή της απέριττης ζωής μας
να πλάσουν μαζί μας
τους στίχους
των καλών αγώνων μας...

Όπως και στο εισαγωγικό σημείωμα, παρατηρώ ότι σε όλη την έκταση ο Τάσος Μακράτος προτάσσει λέξεις με άλφα αρχικό ή στερητικό, δηλαδή αρνητικές κι αντίθετες ή με αυτόν τον τρόπο γόνιμες και θελητές -θα διαβάσετε για αμνησία, ακινησία, ανησυχία, ανατροπή, αδύνατον, ασυμβίβαστο, αναπόφευκτο, αδύνατο, αδιατάρακτο, ακλόνητο, άκαμπτο, αδιάφορο, αδιατάρακτο, ακράτητο, ακατάσχετο, απέριττο... Όλες ενταγμένες στρατηγικά μέσα στα έργα και τις σκέψεις του δημιουργώντας παράλληλα ένα συγγραφικό στίγμα, όπως και οι όμορφες σπάνιες λέξεις με παλαιότερες γραφές ή αρχαιοελληνικές που χρησιμοποιούνται εντέχνως (κάρπιμα δέντρα). Μιλώντας για συγγραφικό ύφος, και σε αυτό το βιβλίο συναντώνται οι αλληλουχίες αρσενικού και θηλυκού στον ίδιο στίχο και στην ίδια πρόταση -όπως είχα επισημάνει και στο Νόστος Ελληνικός- και τα άνευ ρίμας ή κάποιας άλλης φόρμας έργα.

Εμείς έφηβοι και εφηβίνες...

...Εμείς άνδρες γυναίκες
λαμπερές και ολιγόλογοι...

...άνδρες γενναίοι γυναίκες καρτερές...

Ο λόγος είναι βατός, χωρίς ποιητικές δυστοπίες, δηλαδή προσεγγίσεις που γίνονται πιο αντιληπτές από μυημένους στην ποίηση αναγνώστες αλλά ίσως δυσκολέψουν τους υπόλοιπους, η γραφή είναι αφηγηματική και ως αποτέλεσμα το βιβλίο διαβάζεται άνετα από κάθε κοινό. Οι στίχοι δε, λόγω αυτής ακριβώς της περιγραφικότητας, οδεύουν προς μια πεζοποιητική διάθεση.
Χαρακτηριστικό και αυτού του βιβλίου οι αριθμήσεις των έργων με ελληνικά γράμματα αλλά και των στίχων αυτών όπως στις ραψωδίες του Ομήρου ενώ υπάρχει σαφέστατη συνέχεια από το ένα έργο στο άλλο.
Στις σελίδες της συλλογής θα βρείτε συμβουλές:

Το ριζικό σου να παλεύεις...

...οι νεαροί ποιητές οι σφριγηλές ποιήτριες
κοιτάξτε να συμπληρώσετε τα δέοντα...

Θα διαβάσετε προτροπές:

Ελάτε κουνηθείτε
να ολοκληρώσετε τα ήθη σας...

Θα ανακαλύψετε προσεγγίσεις:

Να ξαναμάθουμε τους ρόλους μας...

Θα συναντήσετε ερωτήματα:

...είναι οι απαγγελίες μας
με τα έργα μας ομοιοκατάληκτες;

Όλα αυτά μαζί θα σας προσφέρουν, πέρα από την αναγνωστική εμπειρία, ψυχική ανάταση, αισιοδοξία και μια ποιότητα λόγου, όπως και αρκετά σταλάγματα ζωής που θα σημειώσετε και θα κρατήσετε ως φυλαχτά από λέξεις. Κι επειδή βρισκόμαστε στην καρδιά της Άνοιξης τώρα που γράφονται τούτες οι αράδες, φύλαξα κι εγώ για το τέλος ένα απόσταγμα.

Δείτε την Άνοιξη
που μπαινοβγαίνει στο κορμί σας!
Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου
Το βιβλίο του Τάσου Μακράτου, Η αφή των δεόντων, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Οι πλαγιογραμμένες φράσεις είναι αποσπάσματα από το βιβλίο.
Ευχαριστώ τον Τάσο Μακράτο και τις εκδόσεις Λιβάνη για τη διάθεση του βιβλίου.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη