Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ελένη Γιαννούκου και το Αυτογνωσίας κάλεσμα

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ε.Γ.: Έμπνευση αντλώ από την παρατήρηση και την ενδοσκόπηση. Ενστερνίζομαι απόλυτα το ρητό «ένδον σκάπτε» του Χίλωνα, φιλοσόφου και ελεγειακού ποιητή, που υπήρξε επίσης ένας από τους Επτά Σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας. Ό,τι χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι υπάρχει μέσα μας, αρκεί να έχουμε τη θέληση να το ανακαλύψουμε!

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Γ.: Είναι μια πρόσκληση για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και μια πρόκληση για να αναμετρηθούμε μαζί του.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Γ.: Η ποιητική συλλογή, Αυτογνωσίας Κάλεσμα, περιλαμβάνει 30 ποιήματα, στα οποία ο αναγνώστης αναγνωρίζει τον εαυτό του μέσα σε αυτά, προβληματίζεται και σκέφτεται για το πώς ζει την εσωτερική και εξωτερική του ζωή, πώς υπάρχει, πώς συνυπάρχει με τους συνανθρώπους του, πώς ερωτεύεται, πώς αγαπά, πώς εξαπατά, πώς αυταπατάται!
Τα πάθη, ο πόνος, η προδοσία, η χαρά, η απώλεια, ο φόβος, η αλήθεια, ο χρόνος, το δάκρυ, οι στερήσεις, η αγάπη, η ανάγκη, η απογοήτευση, το ψέμα, ο καημός, η ευφορία, το φως, ο έρωτας, οι ματαιώσεις του έρωτα, το σώμα, η ευθύνη του εαυτού, όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν τις πρώτες ύλες των ποιημάτων μου. Τις απλώνω σε ένα χειρουργικό κρεβάτι και τις εξετάζω εξονυχιστικά όπως ένας γιατρός τον ασθενή του, με απώτερο σκοπό να βρω την κατάλληλη θεραπεία, να βρω ένα συμπέρασμα που θα με βοηθήσει να κατανοήσω καλύτερα την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Είναι μια εξελικτική διαδικασία.
Ακόμα κι αν πραγματεύομαι σε ένα ποίημα μου μια αρνητική κατάσταση, όπως για παράδειγμα τον πόνο που προκαλεί η απώλεια, στόχος μου είναι η κατανόηση. Όταν αποκτούμε επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, είμαστε ήδη στο κατάλληλο σημείο για την υπέρβαση αυτής της κατάστασης.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ε.Γ.: Η ποίηση μου αναστατώνει. Μέσα από εκρηκτικές εικόνες γεμάτες δράση, απευθύνομαι και στις πέντε αισθήσεις του αναγνώστη και επιχειρώ να τον ταρακουνήσω ώστε να ανοίξει έναν ειλικρινή διάλογο με τον εαυτό του και να προβληματιστεί για το πώς αξιοποιεί το θείο δώρο της ζωής. Η ποίηση μου διαπνέεται από μια θετική προσέγγιση και μια μαχητικότητα ενάντια στη ζοφερότητα που επικρατεί στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Ε.Γ.: Αγαπώ ....να παθιάζομαι με ό,τι δημιουργώ.

Ε.Γ.: Θέλω... να βλέπω τους ανθρώπους γύρω μου χαρούμενους και αισιόδοξους. Όραμά μου είναι μέσα από τη συγγραφική και εκπαιδευτική δραστηριότητά μου να δημιουργώ ένα κύμα θετικής ενέργειας και δημιουργίας, παρασύροντας τους γύρω μου στη διεκδίκηση μιας νέας ζωής, γεμάτης με αφθονία, ευγνωμοσύνη και αγάπη.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ε.Γ.: Το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε αναγνώστη που θέλει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και που επιδιώκει να βελτιώσει τη ζωή και τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Είναι πράγματι αλήθεια ότι για να γνωρίσεις τον συνάνθρωπο, αρκεί να μελετήσεις τον εαυτό σου.
Είναι σπουδαία ικανότητα να μπορείς να κοιτάς μέσα σου και να βρίσκεις την αλήθεια σου. Όταν γνωρίζεις ποιος είσαι και τι θέλεις, μπορείς να το επικοινωνήσεις αποτελεσματικά στους άλλους ανθρώπους και να χτίζεις αρμονικές σχέσεις μαζί τους.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ε.Γ.: Γιατί ήρθε η ώρα επιτέλους να σταματήσουμε να ψάχνουμε έξω από εμάς την ευτυχία και να αρχίσουμε να την ψάχνουμε μέσα μας.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Γ.: Το βιβλίο διατίθεται από τις εκδόσεις Όστρια.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ε.Γ.: Για άμεση επικοινωνία θα χαρώ πολύ να λάβω μηνύματά των αναγνωστών στο e-mail: elenigiannoukou@gmail.com και στο facebook.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ε.Γ.: Το κίτρινο του εξωφύλλου συμβολίζει την αυγή του ήλιου. Κάθε ξημέρωμα κομίζει μια νέα ευκαιρία στη ζωή μας.

Ποιο συναίσθημα;
Ε.Γ.: Η ποίηση μου αποπνέει δυναμισμό, μια πίστη στις δυνάμεις που υπάρχουν μέσα στον άνθρωπο και έναν ενθουσιασμό για να ζούμε τη ζωή μας στην πληρότητά της και με αγάπη.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Γ.: Είμαι εκπαιδεύτρια προσωπικής ανάπτυξης.Ύψιστος σκοπός της ζωής μου είναι να εμπνέω καθημερινά ανθρώπους που επιθυμούν να αναπτύσσονται σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ε.Γ.: Να μετουσιώσει τη βιωματική εμπειρία του σε λογοτεχνικό λόγο με το μάτι της δημιουργικής φαντασίας του.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ε.Γ.: Η επιτυχία έγκειται στο βαθμό που το βιβλίο καταφέρνει να αγγίξει τον αναγνώστη και να τον αναστατώσει.

Τι την αποτυχία;
Ε.Γ.: Η αδιαφορία και δυσφορία που θα προκαλέσει στον αναγνώστη το βιβλίο.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ε.Γ.: Μπορεί να γίνει κατάχρηση όταν περιορίζεται σε μια στείρα και άκριτη αναπαραγωγή πληροφοριών, που στερείται κατανόησης, αποκωδικοποίησης και προβληματισμού.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ε.Γ.: Όσο ζω μαθαίνω να αγαπώ.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ

Η ποιητική συλλογή της Ελένης Γιαννούκου, Αυτογνωσίας κάλεσμα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια.

Στο οπισθόφυλλο γράφει:
Στης ζωής τα άγνωστα μονοπάτια, συναντάς χαρές, λύπες, ομορφιές, ασχήμιες, εμπόδια, νέους δρόμους... Ό,τι κι αν συναντάς καθημερινά είναι χρήσιμο και ιερό. Είναι της Αυτογνωσίας το Κάλεσμα. Μια πρόσκληση που λειτουργεί ως πρόκληση να αναμετρηθείς με το εύθραυστο Εγώ σου, ώστε να το υπερβείς και να το ενδυναμώσεις.
Γιατί ο ευγενέστερος προορισμός σου στα άγνωστα μονοπάτια της ζωής είναι να συναντήσεις τον πιο συναρπαστικό άνθρωπο, που δεν έχεις γνωρίσει ποτέ ολοκληρωτικά: ΕΣΕΝΑ. Nα δεις τον εαυτό σου, να δεις ποιος είσαι και ποιος μπορείς να γίνεις. Αυτό το μικρό βιβλίο ποίησης ας γίνει η αφορμή για να γίνει το "κλικ" μέσα σου. Να στρέψεις δηλαδή την προσοχή σου προς τα μέσα και να σκάψεις βαθιά, με σκοπό να ανακαλύψεις τι πολύτιμο κρύβεται κάτω από τη σκόνη και τη σκουριά της επιφάνειας των πραγμάτων.
Ό,τι χρειάζεσαι για να ζεις με ισορροπία και αρμονία, ό,τι χρειάζεσαι για να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα, υπάρχουν μέσα σου! Άκου την ανάγκη, την αγωνία,τη χαρά, το δάκρυ, την ελπίδα, το φόβο, την απελπισία, την αγάπη, τη φωνή, την ενέργεια. Παρατήρησε το σώμα, την έκφραση, τη δύναμη, τον έρωτα, την ανάσα, τη θλίψη, τον πόνο σου. Παρατήρησε σιωπηλά, άκου το διπλανό σου. Όλοι καμωμένοι από το ίδιο υλικό και το ίδιο πνεύμα είμαστε, άλλωστε. Όλοι διψούμε για αγάπη και τρέμουμε την απώλεια, την έλλειψη.
Αν αποδεχτείς της Αυτογνωσίας το Κάλεσμα, αν περπατήσεις μαζί της, αν γευματίσεις μαζί της, αν κοιμηθείς μαζί της, αν πονέσεις μαζί της, τότε να είσαι σίγουρος πως, θα απελευθερώσεις την ψυχή σου! Από τα πίσω καθίσματα του εξώστη, από απλός θεατής της εξωτερικής πραγματικότητας, θα εκτοξευθείς στη σκηνή και θα γίνεις ο λαμπρός ποιητής της ζωής σου. Μην αφήσεις κανέναν και τίποτα να σε ορίζει. Πάρε τη ζωή στα χέρια σου και ζήσε την!
Από καρδιάς,
Ελένη Π. Γιαννούκου

Συναντήστε την ίδια στις 31 Μαΐου στο Βόλο.
Η Ελένη Γιαννούκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Αποφοίτησε από τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Φιλοσοφία με άριστα ομοφώνως και είχε την τιμή να συμμετέχει ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια του Princeton University και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια, μετεκπαιδεύτηκε στην επιστήμη της προσωπικής ανάπτυξης και προπονητικής ζωής του Association for Coaching ® (AC).
Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, αρθρογράφος και φιλολογική επιμελήτρια εκδόσεων. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδεύτρια προσωπικής ανάπτυξης (Life and Career Coach), οργανώνει σεμινάρια και εκπαιδεύει ανθρώπους που επιθυμούν την αλλαγή και την αυτοβελτίωση στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.
Τον Οκτώβριο του 2016 κέρδισε στον πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό του εκδοτικού οίκου Όστρια, με βραβείο την παρούσα έκδοση της πρώτης ποιητικής συλλογής της, «Αυτογνωσίας Κάλεσμα».
Λατρεύει να γράφει ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά, με σκοπό να εμπνέει και να παρακινεί τους ανθρώπους να ανακαλύπτουν τις δυνάμεις τους ώστε να υλοποιούν τους στόχους τους. Με ιδιαίτερη ευαισθησία υποστηρίζει την κοινότητα, συμμετέχοντας ενεργά σε φιλανθρωπικές δράσεις.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη