Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ευλαμπία Τσιρέλη και τα Χρόνειρα

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Ε.Τ.: Για ιδέες θα μιλήσω μάλλον, καθώς δεν πρόκειται για μια ιστορία. Οι ιδέες, λοιπόν, κατά κύριο λόγο, μου ήρθαν στα όνειρα.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ε.Τ.: Γράφω πάντα στο σπίτι.

Πόσο χρόνο σάς πήρε η συγγραφή;
Ε.Τ.: Πρόκειται για κείμενα της περιόδου 2007-2014. Η επιλογή αυτών και σύνθεση του βιβλίου δεν πήρε πάνω από δύο μήνες νομίζω.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Τ.: Δυσκολεύομαι να χαρακτηρίζω.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Τ.: Πρόκειται για διηγήματα που βασίζονται σε όνειρα που έχω δει. Έχω αναπτύξει μια μέθοδο κατά την οποία κατηγοριοποιώ τα όνειρά μου κι έπειτα τα μετατρέπω με ανάλογο τρόπο σε διηγήματα. Στη σουρεαλιστική αυτή γραφή του μαγικού ρεαλισμού κρύβω συμβολισμούς και προβληματισμούς για τον άνθρωπο, την ηθική και άλλα πανανθρώπινα και αρχετυπικά ερωτήματα. Τα ποιήματα κινούνται στην ίδια γραμμή σκέψης, και πειραματίζομαι με διάφορες τεχνικές.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ε.Τ.: Το ότι μου δίδαξε πώς να βελτιωθώ στο επόμενο.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ε.Τ.: Μια ανώνυμη. Η μητέρα της Άνναμπελ, στο ομώνυμο διήγημα. Δεν ξέρω γιατί είναι η αγαπημένη μου.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ε.Τ.: Από ό,τι μου λένε, εικόνες, τροφή για σκέψη και περισυλλογή.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ε.Τ.: Το να μην έχω τη δύναμη -για κάποιον λόγο- να αντιμετωπίσω τα μεγάλα προβλήματα της ζωής.

Φοβάστε...
Ε.Τ.: Θα επαναλάβω την προηγούμενη φράση μου.

Αγαπάτε...
Ε.Τ.: Τη ζωή.

Ελπίζετε...
Ε.Τ.: Προτιμώ τις πράξεις.

Θέλετε...
Ε.Τ.: Θέλω πολλά πράγματα, και έχω καταλάβει ότι όλα εξαρτώνται από μένα.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ε.Τ.: Αυτοί που ζουν δίχως «πρέπει» και «δεν πρέπει».

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Τ.: Σε όλα τα βιβλιοπωλεία, τα φεστιβάλ και τις εκθέσεις βιβλίου, χάρη στις εκδόσεις Πηγή.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ε.Τ.: Στην ηλεκτρονική μου υπόσταση με βρίσκετε στο FB page Read Me by Evlampia Tsireli, στο blog μου και στο evlabia_tsireli@yahoo.gr. Στην ανθρώπινη υπόσταση θα με συναντήσετε σε κάποιο από τα μαθήματα-ομιλίες-σεμινάρια που πραγματοποιώ κατά καιρούς, αλλά και στο Εργαστήρι Συγγραφής Imaginarium.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ε.Τ.: Μπλε.

Ποια μουσική;
Ε.Τ.: Μetal, Björk, κλασική.

Ποιο άρωμα;
Ε.Τ.: Της φύσης.

Ποιο συναίσθημα;
Ε.Τ.: Χαρμολύπη.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ε.Τ.: Όνειρο.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Τ.: Τίποτα. Δεν ήμουν ποτέ κάτι άλλο, κι ούτε μπορώ να φανταστώ κάτι.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ε.Τ.: Δεν έχω κάποια τόσο ιδιαίτερη προτίμηση.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ε.Τ.: Ο E.A.Poe ίσως λίγο στη γραφή. Στη ζωή και στον τρόπο σκέψης έχουν παίξει ρόλο τα βιβλία γενικά, αλλά όχι κάποιος συγκεκριμένος συγγραφέας ή βιβλίο.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ε.Τ.: Οι ήρωες κατευθύνουν έναν αρχάριο συγγραφέα και αυτό αποτελεί ένα φυσιολογικό στάδιο. Ένας έμπειρος συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά τον ήρωά του και την πλοκή του και είναι ο μόνος που κατευθύνει την ιστορία.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ε.Τ.: Για να γράψει φαντάζομαι χρειάζεται απλά χαρτί και μολύβι. Για να γίνει συγγραφέας όμως -κατά την προσωπική μου άποψη πάντα- χρειάζεται φαντασία, εμπειρία, μελέτη λογοτεχνίας, γραμματικές και συντακτικές γνώσεις, οργάνωση, πειθαρχία, παρατηρητικότητα, υπομονή, εργατικότητα, προσωπικότητα, αυτογνωσία, ταπεινότητα και ηθική.
Αυτά τα λίγα.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ε.Τ.: Επειδή δεν ταυτίζω την επιτυχία με την ποιότητα, δεν έχω απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση. Είναι εντελώς υποκειμενικό.

Τι την αποτυχία;
Ε.Τ.: Επίσης.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ε.Τ.: Αναλόγως την ποιότητα του χαρτιού και του μελανιού.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ε.Τ.: Δεν έχω απάντηση ακόμα.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ

Το βιβλίο της Ευλαμπίας Τσιρέλη, Χρόνειρα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή. Περισσότερα για το βιβλίο θα δείτε εδώ!

H Eυλαμπία Τσιρέλη είναι συγγραφέας και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι Υπ. Διδάκτωρ Βιβλικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας στο Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης. Αγαπά τον σουρεαλισμό και μαγικό ρεαλισμό, ενώ πιστεύει ότι η επιστημονική φαντασία του σήμερα είναι η πραγματικότητα του αύριο. Μεταφράζει και επιμελείται λογοτεχνικά και επιστημονικά κείμενα. Έχει γράψει τα: Ο Θάνατος στην Κελτική Μυθολογία και Παράδοση (2013), Το Ιερό Δέντρο. Οι Μύθοι και οι Συμβολισμοί του (2014) και Χρόνειρα. Παράξενες διηγήσεις κι αδέσποτα ποιήματα (2015).
Είναι η δημιουργός του Εργαστήρι Συγγραφής Imaginarium στον Εκδοτικό Όμιλο Πηγή, όπου διδάσκει συγγραφή και επιμέλεια κειμένου από το 2014. Κάθε χρόνο οι απόφοιτοι που ολοκληρώνουν το δεκάμηνο πρόγραμμα φοίτησης, συμμετέχουν στην ανθολογία διηγήματος του Εργαστηρίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite. Οι «Ιστορίες του Ανάμεσα» είναι η πρώτη συλλογή και προσεχώς θα κυκλοφορήσει και η δεύτερη.
Παραδίδει σεμινάρια και διαλέξεις ανά την Ελλάδα για τη Λογοτεχνία, τον Μύθο και τη Φαντασία, καθώς και για τον ρόλο των Ονείρων στη Συγγραφή. Είναι η δημιουργός του πρώτου φεστιβάλ τρόμου στην Ελλάδα και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ φαντασίας Θεσσαλονίκης, Fantasmagoria.  Ως αρθρογράφος έχει συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά και ιστοσελίδες της χώρας. Έχει επίσης δημιουργήσει την κοινότητα Celtic Hearts United για τους Έλληνες λάτρεις της κελτικής παράδοσης.
Αυτή την περίοδο εργάζεται στα δύο επόμενα βιβλία της (ένα μυθιστόρημα φαντασίας και μια νέα συλλογή διηγημάτων), καθώς και σε μια σύντομη μελέτη για τον J.R.R.Tolkien. Παράλληλα, μεταφράζει λογοτεχνία και γράφει τη διδακτορική της διατριβή.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο evlabia_tsireli@yahoo.gr, στη σελίδα της στο Facebook και στο blog της.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη