Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Βαγγέλης Βουραζάνης και η Ψυχή από μαύρο βελούδο

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Β.Β.: Μου βάζεις δύσκολα. Για την ακρίβεια δεν είμαι σίγουρος, επειδή ήταν πολύ αργά όταν άρχισα να συλλαμβάνω την ιδέα, δεν είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρος αν το σκέφτηκα ή το ονειρεύτηκα. Το πρωί της επομένης πάντως υπήρχε η ιδέα αποτυπωμένη στο μυαλό μου.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Β.Β.: Το βιβλίο γράφτηκε κατά τη διάρκεια της βάρδιας που έκανα σε ένα βενζινάδικο, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Μπορούσα να έχω πρόσβαση στον υπολογιστή για να γράφω κι επειδή το χειμώνα η κίνηση ήταν μηδαμινή από τις οχτώ μέχρι τις δέκα που έκλεινα το κατάστημα, κατάφερα να τελειώσω μέσα σε τέσσερις μήνες περισσότερο από το μισό. Το υπόλοιπο το έγραφα κυρίως τα βράδια στο σπίτι μου.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Β.Β.: Περίπου εννέα μήνες.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Β.Β.: Αστυνομικό μυθιστόρημα.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Β.Β.: Επρόκειτο για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστές ανθρώπους που έχουν δεχθεί βία και άδικη αντιμετώπιση από τη δικαιοσύνη, απ’ όπου έρχεται και το φυσικό επακόλουθο: ζοφεροί χαρακτήρες με τη σύγκρουση του καλού και του κακού μέσα τους σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Το μυστήριο αποτελεί έναν σκληρό γρίφο και η περιπέτεια των ηρώων είναι ένα ταξίδι που θα εξελιχθεί σε αληθινή Οδύσσεια, όταν στο δρόμο του πρωταγωνιστή μας θα μπει ένας μεγάλος έρωτας, που θα περιπλέξει τα πράματα ακόμα περισσότερο.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Β.Β.: Νομίζω ότι δεν είμαι ο πιο κατάλληλος να απαντήσω σε αυτό. Είναι κατά κάποιο τρόπο το “πρωτότοκο παιδί” μου στον κόσμο της λογοτεχνίας. Αυτό που ίσως αγαπήσουν οι λάτρεις των αστυνομικών μυθιστορημάτων είναι ότι η πλοκή δεν εξελίσσεται μονόπλευρα. Στο βιβλίο δεν βλέπουμε μόνο από τα μάτια των “καλών” που τις περισσότερες φορές είναι οι αστυνομικοί. Αυτή τη φορά μπορούμε να δούμε την περιπέτεια να ξεδιπλώνεται και μέσα από τα μάτια των “κακών” ώστε να μπούμε και στη δική τους θέση και στη σκοτεινή και σκληρή τους αίσθηση της λογικής.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Β.Β.: Αναμφίβολα, αν και αγαπώ όλους τους πρωταγωνιστές μου, τον κεντρικό ήρωα, τον Αχιλλέα, του έχω λίγο μεγαλύτερη αδυναμία. Αυτό γιατί είναι ένας άνθρωπος που έφτασε λίγο πριν την αυτοκτονία με όσα του συνέβησαν -και όλα άδικα- και παρ’ όλα αυτά, καταφέρνει να ξαναπατήσει στα πόδια του και σαν ένας άλλος φοίνικας να ξαναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Β.Β.: Μεγάλη αγωνία. Όσοι το πήραν στα χέρια τους μάλιστα δήλωσαν ότι τους κράτησε σε εγρήγορση και ότι δε σταμάτησαν να το διαβάζουν, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Και σίγουρα πολλά συναισθήματα. Συγκίνηση, θυμό, δικαίωση…

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Β.Β.: Στην Ελλάδα εν έτη 2017, δε νομίζω ότι η αγωνία και το άγχος ωφελεί σε κάτι. Ότι είναι να γίνει θα γίνει προτιμώ να λέω και να συνεχίζω το δρόμο μου.

Φοβάστε...
Β.Β.: Δεν υπάρχει κάτι να με φοβίζει. Όλα είναι μέσα στη ζωή και όλα γίνονται για κάποιο λόγο.

Αγαπάτε...
Β.Β.: Αγαπώ να περνώ στιγμές με αγαπημένα μου πρόσωπα. Στην τελική τίποτα δεν έχει σημασία αν δεν μπορείς να το ζεις με τους αγαπημένους σου ανθρώπους.

Ελπίζετε...
Β.Β.: Δεν ελπίζω, δεν προτρέχω, δεν πτοούμαι. Όπως προείπα, ότι είναι να γίνει σε αυτή τη ζωή θα γίνει. Ας απολαμβάνουμε το ταξίδι και με προσπάθεια και λίγη τύχη θα φτάσουμε και στον προορισμό μας.

Θέλετε...
Β.Β.: Θέλω να ξέρουν όλοι όσοι με στήριξαν και εξακολουθούν να με στηρίζουν, ότι τους ευχαριστώ πολύ και αν δεν μπορέσω εγώ προσωπικά να τους το ξεπληρώσω, ας τους το ξεπληρώσει η ζωή. Σίγουρα για το λογοτεχνικό μου άλμα χρωστάω ένα τεράστιο και ιδιαίτερο ευχαριστώ στη Χρυσηίδα Δημουλίδου, η οποία με “ανακάλυψε” και με βοήθησε στο να συστηθώ στο κοινό, για τις συμβουλές της και για όσα έκανε και κάνει για εμένα και για τη λογοτεχνική μου πορεία.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Β.Β.: Νομίζω ότι η Ψυχή από Μαύρο Βελούδο θα καλύψει ένα μεγάλο φάσμα του κοινού. Το βιβλίο έχει μυστήριο, δράση, μεγάλα ηθικά διλήμματα και έναν δυνατό έρωτα που τείνει να αποδειχθεί μοιραίος.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Β.Β.: Δεν υπάρχει νομίζω κάποιος συγκεκριμένος λόγος για να διαβαστεί ένα βιβλίο. Ο κάθε άνθρωπος διαβάζει για τους δικούς του λόγους. Όσοι αγαπούν τα μυστήρια και τα δυνατά συναισθήματα, θα το αγαπήσουν. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω, επάνω σε αυτό.

Γιατί δεν πρέπει;
Β.Β.: Όπως προείπα, ο καθένας διαβάζει για τους δικούς του λόγους. Αν σε κάποιον αρέσει να διαβάζει βιβλία εποχής, τότε η ανάγνωση ενός αστυνομικού μυθιστορήματος δε νομίζω να τον αφήσει ευχαριστημένο.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Β.Β.: Το βιβλίο υπάρχει σε κάθε βιβλιοπωλείο της Ελλάδας. Αν κάποιο βιβλιοπωλείο δεν το έχει παραλάβει ακόμα τότε μπορείτε να το παραγγείλετε ζητώντας το: “Ψυχή από Μαύρο Βελούδο από της εκδόσεις ΒΑΡΦΗΣ” και το παραλαμβάνει την επομένη ώστε να σας το προμηθεύσει.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Β.Β.: Οποιοσδήποτε θελήσει να επικοινωνήσει μαζί μου, μπορεί να το κάνει μέσω mail στέλνοντας μήνυμα στο vagvourazanis@yahoo.com ή στο facebook μέσω της σελίδας μου.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Β.Β.: Νομίζω ότι σε αυτό δίνει απάντηση ο ίδιος ο τίτλος του βιβλίου.

Ποια μουσική;
Β.Β.: The sound of silence από Disturbed

Ποιο άρωμα;
Β.Β.: Εδώ δεν έχω απάντηση, το αφήνω σε σας.

Ποιο συναίσθημα;
Β.Β.: Προδοσία.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Β.Β.: Χαχα… υπάρχει ένα κομμάτι των αναγνωστών που μου λένε ότι πρέπει να γίνει ταινία μεγάλου μήκους. Θα συμμεριστώ την άποψή τους.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Β.Β.: Δεν ήμουν από πάντα. Έχω αλλάξει πολλά επαγγέλματα, αλλά έχω καταλάβει ότι η συναναστροφή με τους ανθρώπους με γεμίζει.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Β.Β.: Stuart Neville, Χρυσηίδα Δημουλίδου και μπορώ να κάθομαι να διαβάζω ξανά και ξανά όσες φορές κι αν τα έχω διαβάσει, τα βιβλία του Tolkien.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Β.Β.: Νομίζω υποσυνείδητα, όλοι οι συγγραφείς επηρεάζονται σε ένα μικρό -έστω- βαθμό από τα βιβλία που έχουν διαβάσει ή διαβάζουν. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Αναμφίβολα ο Stuart έχει επηρεάσει σε κάποιο μικρό βαθμό με τον τρόπο που ξεδιπλώνει τις ιστορίες του, αλλά δεν μπορώ να πω ότι τα βιβλία μου μοιάζουν με τα δικά του, άρα ότι τον μιμούμαι. Κατά τα άλλα ο καθένας έχει το δικό του τρόπο σκέψης, τον οποίο εξελίσσει ωριμάζοντας και μεγαλώνοντας. Συνεπώς πιστεύω ότι οφείλεται και στο ότι πιθανά μπορεί να διαβάζει, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως ένα ταξίδι για παράδειγμα.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Β.Β.: Οι ήρωές μου, είμαι εγώ. Οπότε κανείς δεν κατευθύνει κανέναν γιατί απλά είμαστε ένα.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Β.Β.: Αμφότερα τα θεωρώ απαραίτητα. Η καλή χημεία ανάμεσα σε εμπειρία και φαντασία είναι αυτό που δίνουν ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Β.Β.: Καλώς ή κακώς, οι πωλήσεις. Ανά τον κόσμο υπάρχουν λογοτεχνικά διαμάντια τα οποία σαπίζουν σε αραχνιασμένες γωνίες ραφιών, επειδή δεν έχουν την κατάλληλη προώθηση και παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό. Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που ένα αριστούργημα μπορεί να είναι υποψήφιο για Νόμπελ λογοτεχνίας και να θεωρηθεί αποτυχία επειδή δεν έκανε εμπορική επιτυχία.

Τι την αποτυχία;
Β.Β.: Νομίζω ότι απάντησα παραπάνω…

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Β.Β.: Τη στιγμή που το survivor κάνει 78% τηλεθέαση, αν βγει κάποιος να πει ότι η βιβλιοφαγία είναι κατάχρηση, θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα καταφέρει να με συγχύσει από το λύκειο κι έπειτα.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Β.Β.: Στα 27 μου έτη, νομίζω ότι θα ήταν αστείο να γράψω κάτι παραπάνω από λίγες παραγράφους σε αυτό το βιβλίο, αν ποτέ υπάρξει κάτι τέτοιο. Για να μπορέσω να δώσω κάποιον τίτλο, θα πρέπει να έχω γράψει την τελευταία παράγραφο του επιλόγου. Και θέλω να πιστεύω ότι θα έχω την υγεία μου για να αργήσει να γραφτεί ένας τέτοιος επίλογος. Οπότε να με συγχωρείτε, αλλά γι’ αυτό το βιβλίο και τον τίτλο που ζητήσατε θα περιμένετε νομίζω γι’ αρκετό καιρό ακόμα.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ

Το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Βουραζάνη, Ψυχή από μαύρο βελούδο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βάρφης. Περισσότερα θα βρείτε εδώ!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη