Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Στην ατζέντα του Ιούνη...

Επιλογές από θέατρο, βιβλία, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε αυτό το μήνα. Η ανάρτηση ενημερώνεται καθημερινά με ό,τι νεότερο.

👉Στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων Πολιτιστική Άνοιξη που διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος Χαριλάου Θεσσαλονίκης, Οι τρεις ιεράρχες, την Κυριακή 18 Ιουνίου στις 20:00 θα παρουσιάσει θεατρικό δρώμενο σε κείμενο και σκηνοθεσία Άρτεμης Ματιάκη στο οποίο θα αναδεικνύονται τα έθιμα του παραδοσιακού Κοζανίτικου γάμου -ψήγματα τελετουργικών εθίμων διατηρούνται ως τις μέρες μας. Χοροδιδάσκαλος: Ζήσης Οικονόμου | Χορωδός: Δέσποινα Πλαστάρα | Πληροφορίες: 6979521632
👉Δείτε το θεατρικοποιημένο βιβλίο της Μαρίνας Σωτηροπούλου, Ο χαμένος μονόλογος, που βασίζεται σε αληθινή ιστορία, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρωμανού. Το έργο θίγει το ευαίσθητο θέμα του Αλτσαχάιμερ. Στον πολυχώρο Αλεξάνδρεια (Σπάρτης 14, Πλ. Αμερικής, 2108673655) στις 2, 9 Ιουνίου στις 21:30 και 11 Ιουνίου στις 21:00. Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Χαλούλος | Παίζουν: Έβη Καλυμνίου, Ιωάννα Προσμίτη, Ζωή Τριανταφυλλίδη, Πολυτίμη Καλομοίρη και Δημήτρης Χαλούλος.
🎭Μη χάσετε τη θεατρική σύμπραξη του ηθοποιού Γιώργου Βούλγαρη και του κινηματογραφιστή Γιάννη Μακρυνόρη που σκηνοθετούν από κοινού την παράσταση Άκουσέ με... Αντέχεις; την Παρασκευή 2 Ιουνίου στις 21:00, στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη (Ανατολικής Ρωμυλίας 123, Άνω Γλυφάδα, 2109620117). Πρόκειται για ένα μωσαϊκό πραγματικών ιστοριών από παιδιά πρόσφυγες που βίωσαν τη φρίκη του πολέμου, ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους και εξακολουθούν να βιώνουν τον φόβο, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον τους. Ένα κείμενο σκληρό και γεμάτο αλήθεια, καταφέρνει να μας βάλει στη θέση των παιδιών και να μας αφυπνίσει ώστε να σταματήσουμε να είμαστε απλοί παρατηρητές. Τα όνειρά τους να σταματήσουν να είναι φόβοι μας... Μια θεατρική παράσταση με νέα, ταλαντούχα παιδιά, που συνδυάζει την πρόζα και την κινηματογραφική αισθητική, σκηνοθετημένη με μεράκι και όραμα.
Σκηνοθεσία-Διδασκαλία, Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Βούλγαρης - Γιάννης Μακρυνόρης | Κείμενο: Γιάννης Μακρυνόρης | Επιμέλεια κοστουμιών: Ελένη Κωσταρά - Γιώτα Οικονομοπούλου | Επεξεργασία εικόνας-Δημιουργία Βίντεο/Μοντάζ: Γιάννης Μακρυνόρης | Φωτισμοί: Γιώργος Βούλγαρης | Σχεδιασμός αφίσας: Γιάννης Μακρυνόρης
🎭Ο Θίασος της Κόντρας παρουσιάζει τα έργα Κόντρα στον έρωτα - Κόντρα στην πρόοδο του Esteve Soler σε σκηνοθεσία Θωμά Χαβιανίδη στο θέατρο Βαφείο (Αγίου Όρους 16, Κεραμεικός, 6984542349) μέχρι την Παρασκευή 2 Ιουνίου κάθε μέρα στις 21:00 με ελεύθερη είσοδο. Η παράσταση αφορά 13 Μπουρλέσκ θεατρικά μονόπρακτα -κόντρα σε όλα- για την κοινωνία που μεγεθύνει τις κοινωνικές συμβάσεις φτάνοντας τους πολίτες της στην απάθεια ή την τρέλα. Μια κοινωνία παράλογη, ξενοφοβική, κυνική, βίαιη... σε ένα κολάζ ιδεών που βασίζεται στο θέατρο του Παραλόγου, το Μπουρλέσκ και το Γκινιόλ. Παίζουν: Άρτεμις Βαλτζάκη, Μαριάννα Γεωργίου, Ορέστης Γεωργίου, Χρήστος Γιαννάκος, Ευαγγελία Δημητρίου, Μαριάνα Ρεβάγκα, Σταύρος Μαρκόπουλος, Λαμπρινή Μπαταγιάννη, Έλλη Μπίζιου, Λοριάνα Πέπι, Γιάννης Τσεκούρας, Φωτεινή Σαλβαρίδη, Ηλίας Χάντης, Λόυση Χαριτωνίδου Μετάφραση κειμένου: Els de Paros | Ήχος/Φώτα: Γιώργος Δρακόπουλος | Μακιγιάζ: Άρτεμις Βαλτζάκη | Σκηνικά/ Κοστούμια: Θεατρική ομάδα και «Vintage Love»
👉Κεντρική εκδήλωση του FAIDRA (περιλαμβάνει παραστάσεις, workshops, εκθέσεις, εκδόσεις, κ.ά.) στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe αποτελεί η παράσταση Διαβατήριο: Ένα πράσινο κουμπί σε κείμενο και σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή. Η παράσταση στηρίχθηκε σε πραγματικές ιστορίες μεταναστών που συνέλεξαν 7 οργανισμοί σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες και παίζεται από Έλληνες και ξένους ηθοποιούς με υπέρτιτλους. Στην υπόθεση μια γυναίκα περνά τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέσω Τουρκίας και δύο Έλληνες συνοριοφύλακες τη συλλαμβάνουν. Μέσα από την ανάκρισή της διηγείται την ιστορία της ενώ οι μόνες της αποσκευές είναι οι αναμνήσεις της και ένα πράσινο κουμπί ραμμένο πάνω της για διαβατήριο.
Πρόσωπα και ηθοποιοί: Εύα Γαλογαύρου, Νίκος Καραστέργιος, Άντα Κουγιά, Αντρια Ράπτη, Σάκης Τσινιάρος, Λαμπρινή Θάνου, Δήμητρα Μυφτάρι, Desislava Mincheva,Veselina Babadzhankova, Anna Giniewska, Marek Kosciolek, Sonja Lindblom, Davide Filippi, Valentina Parisi, Ivan Thedor | Σκηνικό: Νίκος Καμτσής και Μίκα Πανάγου | Κοστούμια και αντικείμενα: Μίκα Πανάγου | Μουσική σύνθεση: Χρήστος Ξενάκης | Video: Γιώργος Αλεξίου. Στο θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου στις 3 και 4 Ιουνίου (κρατήσεις: 2108656004, 2108679535) με δωρεάν είσοδο.
👌Μη χάσετε την παράσταση Η απολογία του Ιησού σε κείμενο Αντρέα Πολυκάρπου και σκηνοθεσία-ερμηνεία Τάσου Ράπτη στο θέατρο Επί Κολωνώ (στα πλαίσια του φεστιβάλ Off Off Athens) την Τρίτη 6 Ιουνίου στις 20:45 και την Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 22:00. Στο έργο ο Ιησούς περνά την τελευταία του μέρα πριν τη σταύρωση στο κελί του αποδεχόμενος τη θνητή του φύση και αντιμετωπίζοντας όλα τα φαντάσματα της ζωής του. Μονολογεί για τις πλάνες των ανθρώπων και της μάνας του, θυμάται την ηδονή που του προσέφερε η Μαρία η Μαγδαληνή και αναλογίζεται τα σκοτάδια του χριστιανισμού. Είναι όμως εκείνος που στέκεται απέναντί μας ή ο καθένας από εμάς πριν τη δική του σταύρωση; Φώτα: Γιώργος Αγιαννίτης | Μουσική: Εύη Μάμαλη και Ντόρις Λαμπρινού.
🎭Δείτε την Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη και σκηνοθεσία Γιώτας Κουνδουράκη στο θέατρο Διάχρονο στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων. Μουσική Γιάννης Ιωάννου, σκηνικά Χάρη Σεπεντζή, χορογραφίες Φαίης Σούκου, φώτα Γιώργου Δανέση και το κοστούμι της Ηλέκτρας σχεδίασε ο εικαστικός Πέτρος Ζουμπουλάκης. Παίζουν: Ηλέκτρα: Μαίρη Βιδάλη, Ορέστης: Γιάννης Αϊβάζης / Κώστας Φραγκολιάς, Κλυταιμνήστρα: Λουκία Παπαδάκη, Αίγισθος: Στέλιος Γεράνης, Παιδαγωγός: Πέτρος Αποστολόπουλος, Χρυσόθεμις: Μαριλένα Κάραλη / Έλενα Μιχαλάκη, Πυλάδης: Κώστας Φραγκολιάς / Σάββας Σουρμελίδης, Α΄ Κορυφαία: για πρώτη φορά στο είδος, η έξοχη ερμηνεύτρια Καλλιόπη Βέττα, Β΄ Κορυφαία: Μαρία Γούλα, Χορός: Ρούλα Αντωνοπούλου, Μαριλένα Κάραλη, Έλενα Μιχαλάκη, Αλεξία Ξυγαλά, Έλενα Πετροπούλου, Δέσποινα Χαριάτη
🎭Έχει κάνει πρεμιέρα και ο Αίας του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη στο θέατρο Θησείον (Τουρναβίτου 7, Θησείο, 2103255444) κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00 μέχρι 11 Ιουνίου που παίζεται και με υπέρτιτλους για τους επισκέπτες άλλων χωρών. Μετάφραση Εν Κύκλω, δραματουργική επεξεργασία Χρήστου Σουγάρη και Κατερίνας Κουτσοχερίτη, κείμενο Νίκης Κωνταντίνου-Σγουρού και θιάσου, σκηνικά και κοστούμια Αριστοτέλη Καρανάνου και Αλεξάνδρας Σιάφκου, μουσική Αλέξης Κωτσόπουλος, κίνηση Φαίδρα Σούτου, φώτα Άρης Τρουπάκης, βοηθοί σκηνοθέτη Κατερίνα Κουτσοχερίτη και Μαρία Απατσίδου, φωτογραφίες Γιώργος Βουτσινάς. Διανομή: Νίκη Σερέτη, Βαγγέλης Ψωμάς, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Γιώργος Ματζιάρης, Αλέξανδρος Τούντας, Μιχάλης Μουλακάκης, Παναγιώτης Μαρίνος, Ορέστης Πετούα, Άρης Παναγιώτου.
🎤Στις 12 Ιουνίου στις 20:00 μη χάσετε τη μουσική παράσταση Ταξίδι στην Ελλάδα με χαρακτηριστικά τραγούδια από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας από τις ομάδες Μουσικής, Θεάτρου και Χορού του Πολιτιστικού Στεκιού οι οποίες απαρτίζονται από απόφοιτους του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ (Σταυροπούλου 29, Πλ. Αμερικής) και από άλλους φίλους-εθελοντές. Η είσοδος είναι ελεύθερη, η κράτηση όμως απαραίτητη στο 2108653960.
🎬Αυτό το καλοκαίρι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (FeCHA) θα είναι αφιερωμένο στον Ισπανόφωνο κινηματογράφο και θα διεξαχθεί από τις 8 ως τις 15 Ιουνίου στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48 και Μεγ. Αλεξάνδρου, Κεραμεικός). To FeCHA ολοκληρώνεται σε 8 ημέρες φέρνοντας πολυβραβευμένα φιλμ από την Ισπανία, την Αργεντινή, το Μεξικό, το Περού, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, τη Χιλή, το Εκουαδόρ και την Κούβα μέσα από μια ποικιλία που περιλαμβάνει τρόμο (Το Λαγούμι), κωμικό σουρεαλισμό (Η Γη και η Σκιά), θρίλερ (Ο Πιλότος) και πολλά άλλα ενώ μετά την ενακτήρια ταινία (Ο Αόρατος επισκέπτης) θα ακολουθήσει coctail party στην ταράτσα της Ταινιοθήκης.
👉Στα πλαίσια του 9ου Φεστιβάλ ΛΕΑ παρουσιάζεται το θεατρικό αναλόγιο Ex-Να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές του Γκαμπριέλ Καλντερόν σε μετάφραση Δημήτρη Ψαρρά και σκηνοθεσία Πάνου Κούγια. Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) τη Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 18:00. Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Αλεβυζάκης, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, Γιάννης Λασπιάς, Δάφνη Μανούσου, Ναταλία Ρίγα, Ιωάννα Σταυροπούλου και Γιάννης Φίλιας. Ελεύθερη είσοδος!
🎓Μπορείτε να παρακολουθήσετε το εντατικό σεμινάριο σωματικού θεάτρου-φωνής με την Αλίκη Δουρμάζερ στον Πολυχώρο Τέχνης & Έκφρασης +αίσθημα (Αθηνάς 30, Μοναστηράκι) στις 17 και 18 Ιουνίου, 12:00-18:00. Μέσα από την εντατική εκπαίδευση θα γνωρίσετε ουσιαστικά την υπόσταση του performer-ηθοποιού με έμφαση στην σχέση του με την φωνή. Το σεμινάριο απευθύνεται σε προχωρημένους, δηλαδή σε εκείνους που έχουν ήδη προηγούμενη εμπειρία διδασκαλίας σε τεχνικές σωματικού θεάτρου, χορού και κίνησης. Δήλωση συμμετοχής στο 6946105520.
🎸Μη χάσετε την συναυλία των Active Member στο θέατρο Πέτρας, την Τρίτη 20 Ιουνίου στις 21:30. Το γκρουπ άρχισε την ενεργό δράση πριν από 25 χρόνια και σήμερα μετρά δεκάδες albums και εκατοντάδες τραγούδια.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη