ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ: Έχουν γίνει αλλαγές στις ημερομηνίες των κληρώσεων για όλες τις δωροθεσίες του Οκτώβρη *** Η κεντρική παρουσίαση του βιβλίου του Κων. Ιωακειμίδη, Η φωνή μέσα μου, θα γίνει στο Public Συντάγματος στις 31/10/2018 στις 19:00 * Η κεντρική παρουσίαση του μυθιστορήματος του Θ. Λουτριώτη, Μέχρι τον Αύγουστο, θα γίνει στις 4/11/2018 στις 12:00 στο Αίτιον (Τζιραίων 8, Ακρόπολη)
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο σιωπηλος Μπου * ΠουΣουΚού στη Σαλονίκη * Beer-O-Guest * Ώρα μηδέν... * Το αυγό του Θεού * Το δάκρυ της Μάντισσας * Hippie * Υπόθεση Μανδραγόρας * Η αγαπητικιά * Η αναζήτηση, Η ανατροπή, Η αναλαμπή ** Θεατρικό: Άκουσε τα κύματα ** Ποίηση: Σαββατολουσμένη μου * Εγώ, απέναντι * Σκιρτήματα του νου ** Διηγήματα: 23 * Sci-fi Διαγωνισμός 01 * Η συνωμοσία της Χιονάτης * Έρωτες υπέρ μεν άγαν... *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks: Ανένταχτα, Ν. Καββαδία * Αναρχικός τραπεζίτης, Φ. Πεσσόα * Άπαντα, Κ. Καβάφη * Άπαντα, Κ. Καρυωτάκη * Η πτώση, Α. Καμύ * Ημιτόνια και Μπουλούκια, Μ. Φωτόπουλου * Ασκητική, Ν. Καζαντζάκη * Το ξύλινο παλτό, Κ. Γώγου

Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Το αγκάθινο στέμμα

Γνωρίζω τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο τα τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα νομίζω ότι τον εντόπισα μέσα στο αχανές του διαδικτύου το 2013 -μπορεί να ήταν και το 12- όταν διάβασα μερικούς στίχους του. Στο μυαλό μου σχηματίστηκε η εικόνα ενός ανθρώπου που εκφράζεται ποιητικά, φειδωλός από λέξεις όμως πλούσιος σε συναίσθημα και εντάσεις.
Γνωρίζοντάς τον καλύτερα, όχι μόνο μέσα από τις δημόσιες κοινοποιήσεις του, έμαθα ότι: τον έχει στιγματίσει το Μονόγραμμα του Ελύτη, ότι δεν έχει χόμπι -μόνο πάθη-, ότι ξεκίνησε να γράφει ένα ηλιοβασίλεμα που αποφάσισε να ζήσει ελεύθερος, ότι η δημιουργικότητα είναι μια φουρτουνιασμένη θάλασσα μέσα του στην οποία πνίγεται αν μείνει στάσιμος ενώ ο επόμενος στόχος τού εμφανίζεται σιωπηλά τα βράδια όταν σκέπτεται μόνος μαζί με την ψυχή του.. και άλλα τέτοια συγκινησιακά φορτισμένα στοιχεία που προδίδουν την καλλιτεχνική του φύση, ευαισθησίες, κουλτούρα, εσωτερικές φωνές και πλούτο.
Αυτή η πρώτη γνωριμία, που εξελίχθηκε σε καθημερινότητα, δεν προϊδεάζει για το πρωτόλειο μυθιστόρημά του καθώς μέσα στις σελίδες του Αγκάθινου Στέμματος "ζει" ένας άλλος τύπος. Διαβάζοντας το βιβλίο πιστεύεις ότι ο συγγραφέας του είναι λάτρης των γρίφων, της περιπέτειας και της φύσης, της ιστορίας και της ελληνικής υπαίθρου... δημιουργείς τελικά μια εικόνα που ίσως αντικρούει όλα τα προηγούμενα, απόδειξη όμως ότι πρόκειται για πραγματικά ταλαντούχο άνθρωπο ο οποίος αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανάγκες του κάθε τρόπου έκφρασης, προσαρμόζεται σε αυτές και τελικώς παράγει υπέροχα έργα σε κάθε μορφή.
Σε αυτό το μυθιστόρημα, ένας συγγραφέας που αναζητεί τη χαμένη του έμπνευση και ένας βυζαντινολόγος ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια αγωνιώδης αναζήτηση μέσα από κατακόμβες, υπόγειες διόδους, κρυψώνες, κρυμμένες πύλες αρχαίων και βυζαντινών ναών... ενώ επισκέπτονται πληθώρα πόλεων, χωριών, αρχαιολογικών χώρων... βιώνουν μια περιπέτεια γεμάτη από γρίφους που πρέπει να λυθούν, μυστικά, σημάδια που πρέπει να εντοπίσουν και να ακολουθήσουν... και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα χρυσό δαχτυλίδι, νομίσματα, σταυρούς, έναν πάπυρο, μια κωδικοποιημένη βυζαντινή επιστολή, ένα κειμήλιο της Ορθοδοξίας και -τι άλλο;- ένα αγκάθινο στέμμα.
Κι ενώ πολλές ιστορίες διαθέτουν τέτοια στοιχεία, η μεγάλη επιτυχία του συγγραφέα είναι τόσο οι βατοί ήρωες που ανταποκρίνονται στο μέσο όρο όσο και η καταγραφή μιας ιστορίας χωρίς ίχνος υπερβολών. Ο αναγνώστης μπορεί να ταυτιστεί με τον Κωνσταντίνο και τον Άγγελο καθώς πρόκειται για ανθρώπους που αγγίζουν το μέσο όρο παρά για τύπους με υπερφυσικές ιδιαίτερες και άπιαστες ικανότητες ή δεξιότητες και η ίδια η ιστορία δεν έχει δομηθεί με υπερβολές, ούτε στοιχεία λογοτεχνίας του φανταστικού.

Η θριλερική περιπέτεια γίνεται εθιστική για τον αναγνώστη προκαλώντας τον να συνεχίσει παρακάτω μέχρι να ολοκληρωθεί η εικόνα καθώς θα κορυφώνεται η αγωνία και το σασπένς, όσο θα ανατρέπονται τα δεδομένα και η μία έκπληξη θα διαδέχεται την άλλη. Θα συναντήσει αρκετό άρωμα Θεσσαλονίκης, άμεση ένταξη στην ιστορία και τους βασικούς χαρακτήρες, γρήγορη ροή και νεύρο, μικρά σφηνάκια καλού χιούμορ στρατηγικά τοποθετημένα στα σημεία και ομαλή βατή ανάγνωση.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το βιβλίο προβάλλει την ιστορία του τόπου μας, σε προδιαθέτει να αναζητήσεις τόπους στο χάρτη, να εντοπίσεις τα σημεία δράσης, τους ναούς, να διαβάσεις περισσότερα για τις πόλεις και τα μνημεία που υπάρχουν διάσπαρτα στον Ελλαδικό χώρο... ακόμα και να συστηθείς με κάποια από αυτά. Οι ήρωες θα περιπλανηθούν σε πόλεις όπως η Ξάνθη, η Καβάλα, η Κομοτηνή, το Πόρτο Λάγος και σε μέρη όπως η λίμνη Βιστωνίδα... όμως πόσοι από εμάς γνωρίζουμε την Αναστασιούπολη, τη Μοσυνούπολη, τις Φέρες... χωριά όπως τους Αμαξάδες, τη Ξυλαγανή και τη Συκορράχη;

Την θέση του πρωινού πήρε μια στείρα ξαγρύπνια και οι λέξεις που εξακολουθούν να μ’ επισκέπτονται και να ξομολογούνται απρόθυμα τα μελλούμενα στην ψυχή μου… πάντα εκεί, στην σκιά, περιμένοντας να ωριμάσουν σε ένα κομμάτι της ψυχής μέχρι να ξεχειλίσουν στο χαρτί... έγραφε ο ίδιος πριν από 4 χρόνια. Σήμερα, μπορεί να συστήνεται στα γράμματα με μια καταιγιστική περιπέτεια αλλά, πέρα από τα τετριμμένα κι εκείνα που περιμένετε να σας πω, εκτός από την εξαιρετική πλοκή και δράση του μυθιστορήματος, κοιτάζοντας καλύτερα μέσα στις αράδες, είναι αδύνατο να μην εντοπίσεις λεπτές αποχρώσεις ποιητικού αισθαντισμού. 

Αυτό που μου πονάει τα μάτια έχει φτάσει στην καρδιά πια και ψάχνω φωνή. Μ' ακούς;
Η ψυχή μου έσπασε και βγαίνει από τα μάτια.

Όπως και με εκείνη την όμορφη ιστορία: Σε κάποιες περιοχές, λέει κάπου, πιστεύουν ότι τη νύχτα το νερό για μία ώρα αποκοιμιέται. Έτσι, όποιος θέλει να πιει, θα πρέπει να ταράξει λίγο την επιφάνεια με το χέρι του για να ξυπνήσει το στοιχειό, αλλιώς θα δηλητηριαστεί. Ή όταν πανέξυπνα γράφει: Τα ταξίδια διαρκούν ακριβώς όσο τα νιώθουμε. ένα δευτερόλεπτο, έναν χρόνο, μια ζωή, ένα τίποτα. Μα, λίγο πιο πέρα θα συμπληρώσει: Θαρρείς... ...μια μυστήρια δύναμη για χάρη τους αψηφούσε καθετί ακατόρθωτο, μετατρέποντάς το σε μαγικά αληθινό. Κάπως έτσι δε προχωράμε; Αυτό δε γίνεται με όλα τα όμορφα πράγματα; Κι αν το θαύμα δε συμβεί είναι επειδή -γράφει αλλού- μερικές φορές όσα κυνηγάμε αποτυγχάνουμε να τ' αποκτήσουμε, είτε γιατί δεν τα αξίζουμε, είτε γιατί δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Με την ελπίδα ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για τον Θεόφιλο και θεωρώντας ότι μόνος του τοποθέτησε ψηλά τον πήχη, αξίζει να σημειωθεί ότι Το αγκάθινο στέμμα είναι ισάξιο μεγάλων, πασίγνωστων επιτυχιών ξένης λογοτεχνίας ενώ σαφέστατα δε χρειάζεται καμία διαφήμιση. Απλά ρωτήστε εκείνον που έζησε την εμπειρία.
Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου
Το μυθιστόρημα του Θεόφιλου Γιαννόπουλου, Το αγκάθινο στέμμα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έξη. Βρείτε το εδώ!

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Έξη προσφέρουν ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του μυθιστορήματος του Θεόφιλου Γιαννόπουλου σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στον ίδιο κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες σχετικές πληροφορίες για τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματιστεί για τις 28 Νοεμβρίου 2017 και το βιβλίο θα παραδοθεί/αποσταλεί στον τυχερό από τις εκδόσεις Έξη.
k
Καλή τύχη!

Περισσότερα από/για τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο:
Βρείτε τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο στη σελίδα του βιβλίου του στο facebook

Ευχαριστώ τις εκδόσεις Έξη για τη διάθεση του μυθιστορήματος.
Οι πλαγιογραμμένες φράσεις είναι αποσπάσματα του βιβλίου.

25 σχόλια:

 1. ευχαριστουμε καλή επιτυχία σ όλους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κατερίνα Μωραϊτη.Πολύ ωραίο δώρο.Σας ευχαριστούμε πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ
  FB Μιχαλης Ιακωβιδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τέλειο δώρο.Σας ευχαριστούμε πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τέλειο πανέμορφο και μοναδικό δώρο!

  Ευχαριστούμε πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Έγινε η κλήρωση των αντιτύπων του μυθιστορήματος του Θεόφιλου Γιαννόπουλου. Δείτε τους τυχερούς των κληρώσεων και άλλες σχετικές πληροφορίες στη σελίδα των δώρων 2017 (στα Χρήσιμα)
  Σας ευχαριστώ τόοοοοοοοοοοοοσο πολύ -και άλλο τόσο- όλους για τις συμμετοχές σας!
  Συνεχίζουμε με πολλά πολλά δώρα για όλους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πώς να σας εκφράσω την τεράστια επιθυμία μου να κερδίσω αυτό το καθώς φαίνεται τόσο ενδιαφέρον έργο? Σας ευχαριστώ πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Συγχαρητήρια κ στους δύο σας εξαίρετοι φίλοι μου!Τζένη μου για μια ακόμη φορά σε συγχαίρω ! Να είστε πάντα τόσο δημιουργικοί

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πόσο σ' ευχαριστώ Ιωάννα!
   Χαίρομαι που συνταξιδεύουμε τόσο όμορφα κι εύχομαι να το κάνουμε για πολλά πολλά χρόνια.

   Διαγραφή
 9. Έγινε και η δεύτερη κλήρωση του μυθιστορήματος του Θεόφιλου Γιαννόπουλου. Δείτε τις σχετικές πληροφορίες στη σελίδα των δώρων 2017 (στα Χρήσιμα)
  Σας ευχαριστώ πολύ πολύ όλους!
  Συνεχίζουμε με πολλά δώρα και άλλες εκπλήξεις όλο το χρόνο... Τα καλύτερα έρχονται!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες
Η αγαπητικιά, Σόφη ΘεοδωρίδουΣουζάνα ΧατζηνικολάουΕγώ, απέναντι, Νίκη ΚωνσταντοπούλουΗ συνωμοσία της Χιονάτης, Κώστας Στοφόρος, μικρά πεζάΟ πόνος της επιστροφής, Άγγελος ΜανουσόπουλοςΗ πτώση, Αλμπέρ ΚαμύΈρωτες υπέρ μεν άγαν, Ρένα Αβαράκη-Αγραφιώτη
Ώρα μηδέν..., Αιμιλία ΠλατήΆπαντα Κωνσταντίνου ΚαριωτάκηΗ αναζήτηση, Η ανατροπή, Η αναλαμπή, Νίκος ΘέμεληςΟι Άγιοι με τα πορφυρά μάτια, Μάριου ΜητσόπουλουΧρήστος ΚουκουσούρηςΓιώτα ΓουβέληΜπουλούκια και Ημιτόνια, Μίμης Φωτόπουλος
Άπαντα Κωνσταντίνου ΚαβάφηHippie, Paulo CoelhoΑναρχικός τραπεζίτης, Φερνάντο ΠεσσόαΑσκητική Νίκου ΚαζαντζάκηΧρήστος Φλουρής, Υπόθεση ΜανδραγόραΔιαβάστε ή κατεβάστε τα Ανένταχτα του Νίκου Καββαδία
Το ξύλινο παλτό, Κατερίνα Γώγου