Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Δήμητρα Τράκα Μέσα από τα μάτια σου


Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Δ.Τ.: Η αφορμή για να ξεκινήσει ένα βιβλίο είναι πάντα μια στιγμή που θα ζήσω πολύ έντονα στη ζωή μου. Αυτή τη φορά για το βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Μέσα από τα μάτια σου», η αφορμή ήταν μια συνάντηση που είχα στη μέση του δρόμου, μ’ έναν άγνωστο άνθρωπο.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Δ.Τ.: Αυτό το βιβλίο, όσο κι αν ακουστεί παράξενο, γράφτηκε στα πιο παράξενα μέρη. Οι πρώτες λέξεις γράφτηκαν στον υπολογιστή κι από εκεί κι έπειτα συνέχισα άλλες φορές σε μια καφετέρια, στην αυλή του σπιτιού μου στο χωριό, πλάι στην παραλία σε κάποιες διακοπές (συνήθως νύχτα), στην αυλή ενός ξενοδοχείου, στη γέφυρα ενός πλοίου, στο κατάστρωμα ενός άλλου πλοίου, αμέτρητες ώρες στο γραφείο μου, ώσπου ολοκληρώθηκε σ’ έναν θάλαμο νοσοκομείου. Αυτό συμβαίνει πάντα όταν γράφω. Οπουδήποτε γεννιούνται σκέψεις, καταγράφονται…

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Δ.Τ.: Το «Μέσα από τα μάτια σου», εξ’ αιτίας της πολυπλοκότητας της έρευνάς του, χρειάστηκε τρία ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματός του, η αποτύπωση των αληθινών στοιχείων, απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή και η διαδικασία καταγραφής κατέληξε να είναι αρκετά χρονοβόρα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Δ.Τ.: Το βιβλίο αυτό είναι καθαρά κοινωνικό και ανθρώπινο!

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Δ.Τ.: Το θέμα του αφορά τη ζωή ‘ξεχωριστών’ και το τονίζω το ‘ξεχωριστών’ ανθρώπων, που εμένα προσωπικά με γοήτευσαν πάρα πολύ και τους θαυμάζω αφάνταστα, αλλά και τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης που δίνουν κι αποδεικνύουν περίτρανα πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις στη ζωή.

 Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Δ.Τ.: Το βιβλίο αυτό για εμένα προσωπικά είναι μεγάλο σχολείο. Δεν αγάπησα μόνο το βιβλίο σαν ιστορία, αλλά και τον καινούργιο κόσμο που γνώρισα, κατά τη διάρκεια των ερευνών μου. Μπορεί να μου κόστισε άπειρες ώρες απομόνωσης, πολλές ώρες μοναξιάς στο αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις μου, να στερήθηκα πρόσωπα αγαπημένα, όσο έτρεχα, αλλά δηλώνω περήφανα, πως αν γυρνούσα το χρόνο πίσω, θα το έκανα ξανά με την ίδια όρεξη κι αγάπη!

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Δ.Τ.: Οι αγαπημένοι μου ήρωες στα βιβλία ήταν και είναι πάντα οι άντρες. Και στα δικά μου βιβλία, το βάρος το δίνω πάντα στα αντρικά πρόσωπα. Με γοητεύει η ανακάλυψη του χαρακτήρα τους. Έτσι και σ’ αυτό το βιβλίο, οι αγαπημένοι μου ήρωες είναι δύο άντρες.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Δ.Τ.: Τη γνώση για αλήθειες που κι εγώ πριν ασχοληθώ δεν τις ήξερα και την υπενθύμιση της ανθρωπιάς!

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Δ.Τ.: Να είναι καλά οι άνθρωποι που αγαπώ!

Φοβάστε...
Δ.Τ.: Να μην χάσω αγαπημένα πρόσωπα.

Αγαπάτε...
Δ.Τ.: Μικρές ευτυχισμένες στιγμές με την οικογένειά μου.

Ελπίζετε...
Δ.Τ.: Να βρουν σύντομα οι άνθρωποι το χαμόγελο που στερήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Θέλετε...
Δ.Τ.: Υγεία σωματική και πνευματική για όλο τον κόσμο!

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Δ.Τ.: Όσοι αγαπούν τη ζωή!

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Δ.Τ.: Δεν υπάρχει πρέπει, όταν πρόκειται για ένα βιβλίο. Αν πιστεύουμε ότι έχουμε να πάρουμε κάτι, έστω και λίγο να είναι αυτό, αξίζει ν’ αφιερώσουμε χρόνο για ένα λογοτεχνικό ταξίδι.

Γιατί δεν πρέπει;
Δ.Τ.: Επίσης θα απαντήσω όπως και στην προηγούμενη ερώτηση. Το πρέπει δεν υφίσταται. Κανένα βιβλίο δεν μπορεί ν’ αρέσει σε όλους. Ο αναγνώστης επιλέγει τι θα διαβάσει και τι όχι.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Δ.Τ.: Το βιβλίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο και φυσικά μπορούν να γίνουν παραγγελίες στις εκδόσεις ΕΞΗ, απ’ ευθείας.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Δ.Τ.: Με πολλή χαρά συναντώ τους αναγνώστες μου σε παρουσιάσεις, σε λογοτεχνικές συναντήσεις. Διαδικτυακά έχω προσωπικό λογαριασμό στο facebook με το όνομά μου, όπου υπάρχει και ξεχωριστή σελίδα με τον τίτλο Δήμητρά Τράκα-Συγγραφέας, στο twitter, στο blog μου και στο email μου alexandradimitra@gmail.com.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Δ.Τ.: Σ’ αυτό το βιβλίο, νομίζω πως ταιριάζουν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Τόσα πολλά συναισθήματα και ποικίλες καταστάσεις, όπως φυσικά συμβαίνει και στη ζωή μας, γι’ αυτό πιστεύω πως δεν μπορώ να τους δώσω ένα μόνο χρώμα.

Ποια μουσική;
Δ.Τ.: Ίσως ένα κλασικό αισθαντικό κομμάτι, με δυνατές εντάσεις, αλλά και απαλά διαλείμματα θα μπορούσε να ντύσει το «Μέσα από τα μάτια σου».

Ποιο άρωμα;
Δ.Τ.: Τι θυμήθηκα τώρα! Πριν τρία χρόνια, καθισμένη κάτω από μια πέργολα, στην αυλή ενός ξενοδοχείου σ’ ένα νησί, έπινα τον καφέ μου κι έγραφα μια σκηνή του βιβλίου. Φύσηξε για λίγο και τις αισθήσεις μου χάιδεψε το άρωμα του γιασεμιού που ήταν σκαρφαλωμένο στην πέργολα. Οπότε δικαίως, μόνο το άρωμα του γιασεμιού, ταιριάζει σ’ αυτό το βιβλίο.

Ποιο συναίσθημα;
Δ.Τ.: Η ελπίδα, είναι το κυρίαρχο συναίσθημα του βιβλίου μου.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Δ.Τ.: Πίνακας ζωγραφικής.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Δ.Τ.: Σίγουρα θα ασχολιόμουν με κάτι επίσης δημιουργικό, γιατί είμαι πολύ ανήσυχος άνθρωπος.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Δ.Τ.: Αγαπώ πολύ τους Έλληνες συγγραφείς και διαβάζω διάφορα είδη λογοτεχνίας. Αγαπημένο μου είδος είναι τα ιστορικά μυθιστορήματα.
Έχω ανακαλύψει πολλά αριστουργήματα ανάμεσα σε γνωστούς αλλά και άγνωστους συγγραφείς κι έτσι δεν θα ήθελα να αδικήσω κανέναν.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Δ.Τ.: Πιστεύω ακράδαντα, ότι κάθε συγγραφέας έχει τον δικό του ξεχωριστό τρόπο έκφρασης και κανένας δεν μπορεί να επηρεαστεί από κανέναν. Κάθε έργο είναι ξεχωριστό και κάθε δημιουργός μοναδικός!

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Δ.Τ.: Ποτέ δεν γνωρίζω την ιστορία ενός βιβλίου που ξεκινώ. Ξέρω μόνο το θέμα του. Την πορεία και την εξέλιξή του, την αποφασίζουν μόνο οι ήρωές μου.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Δ.Τ.: Το έχω ξαναπεί και το πιστεύω ειλικρινά. Φύσει καλλιτεχνικός λαός ο Έλληνας, μπορεί ν’ ασχοληθεί αν θέλει κι έχει έστω και λίγη φαντασία, είναι ικανός να κάνει οτιδήποτε σχετικό με την τέχνη. Την εμπειρία τη χαρίζει ο χρόνος και η σκληρή κι επίμονη δουλειά. ‘Τα αγαθά κόποις κτώνται’, ας μην το ξεχνάμε!

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Δ.Τ.: Όταν ένα βιβλίο γράφεται με αγάπη και μεράκι και κυρίως με σεβασμό προς τον αναγνώστη, η επιτυχία του είναι βέβαιη. Όταν λέω επιτυχία όμως, εννοώ ότι είναι πολύ σημαντικό για έναν συγγραφέα ν’ αγγίξει την ψυχή του αναγνώστη. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για έναν δημιουργό!

Τι την αποτυχία;
Δ.Τ.: Την αποτυχία τη φέρνει η έλλειψη σεβασμού προς το αναγνωστικό κοινό. Πολλοί ξεχνούν πως δίχως αναγνώστες δεν υπάρχουμε και αυτό είναι λάθος. Το να προσφέρεις την ψυχή σου σε μια άλλη ψυχή, είναι πολύ σημαντική υπόθεση και φέρεις μεγάλη ευθύνη. Αν δεν το κάνεις λοιπόν με σεβασμό, η αποτυχία είναι δεδομένη.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Δ.Τ.: Δεν με συμφέρει αυτό που θα πω, γιατί από παιδί ήμουν βιβλιοφάγος και μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει αυτό. Ανήκω κι εγώ σ’ αυτούς που έχουν καταθέσει περιουσίες στα βιβλιοπωλεία. Αν κάποιοι το θεωρούν κατάχρηση, εγώ το θεωρώ τρόπο ζωής. Έναν τρόπο που τον επέλεξα συνειδητά και δεν μετανιώνω.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Δ.Τ.: Δεν θα μπορούσα να βάλω άλλον τίτλο, από αυτόν του πρώτου μου βιβλίου, που είναι κομμάτι της ίδιας μου της ζωής. «Αλεξάνδρα» λοιπόν.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την όμορφη συνέντευξη κι εύχομαι από πλευράς μου κάθε επιτυχία στο δρόμο σας!


Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ

Το μυθιστόρημα της Δήμητρας Τράκα, Μέσα από τα μάτια σου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έξη.

Οπισθόφυλλο:
Γεννήθηκα μέσα από το θάνατο, τυφλή, σε έναν κόσμο απάνθρωπο. Στερήθηκα το μητρικό άγγιγμα και το μόνο που γνώρισα από τη μητέρα μου ήταν μια φωτογραφία που δεν είδα ποτέ. Μεγάλωνα μέσα στο σκοτάδι, ανάμεσα σε ανθρώπους που ζούσαν στο φως. Υπήρξαν στιγμές που ένιωσα ανήμπορη. Ήρθα αντιμέτωπη με το μίσος, την περιθωριοποίηση και τον οίκτο. Έχασα τον εαυτό μου και κατηγόρησα όλους εκείνους που με βοήθησαν να περπατήσω στα σκοτάδια μου. Έπρεπε να παλέψω με τα εμπόδια που ορθώνονταν μπροστά μου για να σταθώ στα πόδια μου και να γνωρίσω τι σημαίνει ζωή.
Ώσπου ήρθες εσύ και στάθηκες πλάι μου. Με κράτησες από το χέρι και με έκανες να νιώσω τι θα πει ευτυχία, με βοήθησες να ονειρεύομαι το Αύριο. Και τις στιγμές ακόμα που η χαρά μου έγινε λύπη, ήσουν εκεί για να μου σκουπίσεις τα δάκρυα και να μοιραστείς μαζί μου τις πληγές…
Η συγκλονιστική ιστορία της Ελπίδας, μιας γυναίκας που βίωσε το σκοτάδι στις ψυχές των ανθρώπων. Που δεν μπόρεσε να δει το πρόσωπο εκείνου που αγάπησε… Εκείνου που μέσα από τα δικά του μάτια τής χάρισε τον κόσμο όλο.

Η Δήμητρα Τράκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Τουριστικά. Τα βιβλία και τα ταξίδια είναι οι μεγάλες της αγάπες. Ένα βιβλίο, ένα μολύβι και ένα χαρτί είναι τα απαραίτητα σύνεργα της καθημερινότητάς της. Στον ελεύθερο χρόνο της ταξιδεύει πάντα μαζί με τον σύζυγό της, αφού πιστεύει ότι «κανένα ταξίδι δεν είναι πιο όμορφο από εκείνο που μπορείς να το μοιραστείς με τον άνθρωπο που αγαπάς».
Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στα διαδικτυακά περιοδικά «Ανθρώπων έργα» και «Αναζητήσεις», στην ηλεκτρονική εφημερίδα Now24.gr, καθώς επίσης και στο free press περιοδικό «ΖΩ στη Θεσσαλονίκη», με στήλες που φέρουν την υπογραφή της και έχουν κοινωνικό, ταξιδιωτικό αλλά κυρίως ανθρώπινο χαρακτήρα.

Περισσότερα από/για τη Δήμητρα Τράκα:
Η Δήμητρα Τράκα για την Αλεξάνδρα

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη