Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ταξιδεύοντας με την γριά βαλίτσα του Κωνσταντίνου Ιωακειμίδη


Το βιβλίο «Η γριά βαλίτσα» του Κωνσταντίνου Ιωακειμίδη, θεωρώ πως αποτελεί ένα πρωτότυπο συγγραφικό εγχείρημα, καθώς όπως δηλώνει και ο τίτλος, κεντρική ηρωίδα είναι μια γέρικη βαλίτσα!
Στις σελίδες του έργου λοιπόν, περιηγούμαστε στην… αυτοβιογραφία της, ζώντας ξανά όσα την σημάδεψαν, μες από τις ιστορίες που βίωσε στα χέρια των κατόχων της.
Στο πλαίσιο της αποτύπωσης των γεγονότων στο χαρτί, ο δημιουργός δεν χρησιμοποιεί τους συνήθεις κανόνες για να μας μεταφέρει την ιστορία της γριάς βαλίτσας. Έτσι, η αφηγηματική του γραφή διανθίζεται με θεατρικούς μονολόγους, σκέψεις και διαπιστώσεις της κεντρικής πρωταγωνίστριας.
Όλ’ αυτά, καθώς η βαλίτσα ταξιδεύει στο χρόνο αναφέροντας πάμπολλα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν δεκαετίες στην πατρίδα μας, ανασταίνοντάς μας συγχρόνως και κομμάτια του πρόσφατου παρελθόντος.
Και μες στο έργο του, δεν είναι λίγες οι φορές που μας θέτονται δια μέσου του άδολου χιούμορ, πλήθος απλών και καθημερινών ερωτημάτων. Έτσι, καλούμαστε να αναλογιστούμε τόσο για την μοίρα της ζωής μας, όσο γιατί έχουμε πάψει ν’ ανταλλάζουμε όπως άλλοτε τις καλημέρες και την ανθρωπιά μας.
Οι διάλογοι που μας προσφέρονται είναι αλήθεια πως είναι λιγοστοί, μα ο συγγραφέας καταφέρνει με το δημιουργικό του ταλέντο να μας προκαλεί το απαιτούμενο ενδιαφέρον ώστε να συνεχίσουμε να μάθουμε τι κρύβει κάθε επόμενη σελίδα.
Συγχρόνως, διαβάζοντας το λογοτεχνικό βιογραφικό του Κωνσταντίνου Ιωακειμίδη, γίνεται ορατός και ο λόγος που κατέχει τόση ζωντάνια και δοτικότητα στον μονόλογο της γριάς βαλίτσας: Είναι σαφώς επηρεασμένος από το γεγονός ότι υπηρέτησε το θέατρο τόσο ως ηθοποιός όσο και ως συγγραφέας συναφών έργων.
Έτσι, ήταν μοιραίο να θελήσει να κλείσει σε τούτο το βιβλίο μια λογοτεχνική μεταφορά της ιστορίας της οικογένειάς του, όπως έχει δηλώσει άλλωστε και ο ίδιος σε συνεντεύξεις του. Μα πέρα από τα βιογραφικά στοιχεία, ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να ταυτοποιήσει πολλές οικείες καταστάσεις που σίγουρα βιώνει και στον δικό του κοινωνικό περίγυρο, μα και στις ενδόμυχες σκέψεις του.
Γιατί η γριά βαλίτσα είναι έξω καρδιά κι εξομολογείται πάντα τις κρυφές τις σκέψεις, απορίες και όνειρα. Κάτι, που θα ήταν όμορφο να κάνουμε και οι ίδιοι στην καθημερινή μας ζωή.
Καλή ανάγνωση σας εύχομαι Φίλοι μου!

Κλικ για περισσότερα του Θεόφιλου Γιαννόπουλου

Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ιωακειμίδη, Η γριά βαλίτσα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Περισσότερα από/για τον Κωνσταντίνο Ιωακειμίδη:
Η γριά βαλίτσα
Ο Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης και Η γριά βαλίτσα
Φόνοι στην Κρυστάλλη
Το πρώτο μου Botox
Diva

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη