Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ζωή Φυτούση

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Σεπτεμβρίου 1933 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου Μιχάλη Κουνελάκη, από όπου αποφοίτησε το 1957. Η φωτογραφία είναι από το θεατρικό πρόγραμμα της παράστασης «Σκάνδαλο στο Μουλέν-Ρουζ» (θέατρο Διονύσια, 1959-1960).
Είχε παίξει σε όλα τα είδη θεάτρου, από επιθεώρηση μέχρι τραγωδία, συνεργαζόμενη με όλα σχεδόν τα σημαντικά ονόματα της εποχής και του τόπου. Με την υπέροχη φωνή της θα στιγματίσει δύο παραστάσεις: «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» (θέατρο Αθηνών, 1961) και «Οδός ονείρων» (θέατρο Μετροπόλιταν, καλοκαίρι 1962). Η φωτογραφία είναι από το θεατρικό πρόγραμμα της παράστασης «Η γειτονιά των αγγέλων» (θέατρο Κοτοπούλη, 1963-1964).
Ως τραγουδίστρια συνεργάστηκε κυρίως με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Σταύρο Ξαρχάκο. Τα «Φέρτε μου ένα μαντολίνο» και «Ο ταχυδρόμος πέθανε» έμειναν γνωστά κυρίως μέσα από τη δική της φωνή και ακόμη και σήμερα στο άκουσμά τους δημιουργείται συγκίνηση. Παρ’ όλ’ αυτά δε θεωρούσε τον εαυτό της πραγματική τραγουδίστρια, μιας και το βάρος της το έδινε όλο στο θέατρο.
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε διαπιστωμένα 30 ταινίες, με πρώτη τη Ζαΐρα το 1952, όπου ήταν μαθήτρια γυμνασίου ακόμη και τελευταία το «Ηθικόν ακμαιότατον» (2006) ενώ εμφανίστηκε και σε, μέχρι στιγμής, 3 βιντεοταινίες της δεκαετίας του 1980. Χαρακτηριστικό είναι πως οι περισσότερες ταινίες της γυρίστηκαν και προβλήθηκαν τις δεκαετίες 1950-1960 ενώ στη συνέχεια οι συμμετοχές της αραίωσαν. Στη φωτογραφία, άρθρο από το περιοδικό «Θησαυρός για τα «Όνειρα κοριτσιών», τη δεύτερη συμμετοχή της στον ελληνικό κινηματογράφο (22/3/1953).
Στην τηλεόραση έκανε επιλεγμένες εμφανίσεις από τη δεκαετία του 1970 ως σήμερα, με τελευταία εμφάνιση στην «Πολυκατοικία» (MEGA, 2010-2011) για 1 επεισόδιο.
Έγραψε επτά βιβλία. Τα «Παρ’ εκτός» (ποίηση), «Το μαγικό βιβλίο» (παιδικό θεατρικό) και «Τάφος δεν είναι εδώ» (ορατόριο) κυκλοφόρησαν εκτός εμπορίου και τα χάριζε η ίδια σε αγαπημένα της πρόσωπα. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα: «Βοήθεια, θέλω να ζήσω» (Αθήνα, Κέδρος, 2000) και «Ζαφείρα, η λεύτερη» (Αθήνα, Άγκυρα, 2011) και η μελέτη της για την ελληνική γλώσσα: «Ομηρικές λέξεις» (Αθήνα, Πνοές Λόγου και Τέχνης, 2016). Στη φωτογραφία, η ηθοποιός στην υπέροχη εμφάνισή της στο Ηρώδειο το 2008 για την παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη «Αυτά που κάψαν το σανίδι».
Αυτή η λαμπρή καριέρα και η αισθαντική φωνή έχει αποτυπωθεί σε μέχρι στιγμής σε 8 εξώφυλλα περιοδικών ποικίλης ύλης και μουσικής.
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι εικόνες 1 και 2 είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.) (www.elia.org.gr).
Τις εικόνες 3α, 3β και 6 τις βρήκα στο Διαδίκτυο.
Οι υπόλοιπες εικόνες και το screenshot είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη