Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Δήμητρα Σωκράτους, Αλήθειες, όνειρα κι ειρήνη

Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Δ.Σ.: Μούσες μου μα και συνοδοιπόροι στην ποιητική αυτή περιπλάνηση, οι μικροί μου μαθητές με όλα τους τα καθημερινά θέματα, σκέψεις, συναισθήματα, όνειρα, προβληματισμούς και αναστοχασμούς. Θέλησα απλά να εκφράσω ό,τι παρατηρούσα γύρω μου και βίωνα μέσα μου: των παιδιών τις αλήθειες, τα όνειρα και την ειρήνη. Γιατί τα παιδιά έχουν τη δική τους αλήθεια κι εμείς χρειάζεται να τη σεβαστούμε και να την αποδεχτούμε. Τα παιδιά έχουν τα δικά τους όνειρα κι εμείς χρειάζεται μόνο να τ’ ακούσουμε και να τ’ αγκαλιάσουμε, δείχνοντάς τους τον δρόμο για να φθάσουν σ’ αυτά. Τα παιδιά, ερχόμενα στον κόσμο, βιώνουν μέσα τους ειρήνη κι εμείς χρειάζεται απλά να τα βοηθήσουμε ν’ ανακαλύψουν πώς να υλοποιήσουν την ειρήνη στον κόσμο αυτό.

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Δ.Σ.: Ονειροφαντασία!

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Δ.Σ.: Ν’ αφήσει απλά την καρδιά και το πνεύμα του ανοικτά να μυηθούν στον φωτεινό κόσμο που ξεπροβάλει μέσα από κάθε ποίημα, μέσα από κάθε στίχο. Η συλλογή απευθύνεται σε παιδιά 8 έως 12 ετών μα προσκαλεί βεβαίως όποιον τρέφει ενδιαφέρον για την ποίηση και το Παιδί να περιπλανηθεί στις σελίδες της, παρέα με τη ζεστή και τρυφερή εικονογράφηση του αγαπητού ζωγράφου Χαράλαμπου Επαμεινώνδα.

Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, πού θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Δ.Σ.: Στο βιβλίο περιλαμβάνεται ένα ποίημα με τίτλο ‘Της Γης οι άνθρωποι’, μια ειρηνική στην ουσία περιδιάβαση σ’ όλες σχεδόν τις χώρες και τους ανθρώπους του πλανήτη μας. Θα ’λεγα, λοιπόν, πως η συλλογή μάς παρασύρει σ’ ένα ταξίδι σ’ όλη τη Γη, σε κάθε γωνιά της, ανταμώνοντας κάθε πλάσμα της στα μάτια. Ένα ταξίδι εφ’ όρου ζωής. Όπως άλλωστε είναι κι η ίδια η ζωή μας στον κόσμο αυτό.

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο.
Δ.Σ.: 
Παιχνίδισμα

Αλογάκι τρέχω, στου γιαλού τα παπλώματα.
Χλιμιντρίζει κι αφήνει λευκά αποτυπώματα.

Δυο δελφίνια ξέρω στου βυθού τα χρώματα.
Κολυμπούν μ’ ιστορίες, τ’ ουρανού ξεφαντώματα.

Περιστέρι στέλνω να σου φέρει αρώματα.
Μυστική πανδαισία στης γης τα καμώματα.

Ανεμώνες θα βρεις... Θα σου δείξουνε χάδια,
πώς στεγνώνει η βροχή στου χειμώνα τα βράδια.

Τρεις γοργόνες θα βρεις... Θα σου χαρίσουν πετράδια,
αντοχή, διδαχή στης φωτιάς τα πηγάδια.

Η συλλογή της Δήμητρας Σωκράτους, "Αλήθειες, όνειρα κι ειρήνη", είναι μια ποιητική περιπλάνηση στων παιδιών τις αλήθειες, τα όνειρα και την ειρήνη. Μια περιδιάβαση στη ζωή των παιδιών με όλα της τα ωραία μα και τα δύσκολα. Δύσκολα όσο ο αποχωρισμός με τη φίλη τους τη Μαιρησάνθη που φεύγει γιατί οι γονείς της πάνε στα ξένα να δουλέψουν. Κι άλλο τόσο δύσκολα γιατί πρόκειται για ένα ‘Νέο παιδί σε νέα χώρα’. Για την Ελισάβετ ή τον Τζαμάλ που ‘ναι πρόσφυγας, παιδί-βιβλίο. Δύσκολα όσο οι καβγάδες ανάμεσα στους γονείς τους. Άσχημα όσο η Πράσινη Γραμμή που χωρίζει την Κύπρο στα δυο, μ’ άλλους εδώ κι άλλους εκεί.
Άλλα τόσα περισσότερα όμως είναι και τα όμορφα που βρίσκονται γύρω απ’ τα παιδιά: τα όνειρα, η φαντασία, τ’ άστρα, η οικογένειά τους, ο τόπος τους μα κι ολόκληρος ο πλανήτης με τους τόσους διαφορετικούς ανθρώπους, το χιούμορ και το θαύμα. Η ποιητική συλλογή επιχειρεί με ευαισθησία να φέρει τους μικρούς αναγνώστες σ’ επαφή με τις πραγματικότητές τους, να τους ενδυναμώσει και να προωθήσει τη φιλία και τη συνεργασία. Ο ποιητικός λόγος συνοδεύεται από τα φωτεινά χρώματα και τις γοητευτικές, τρυφερές πινελιές της εικονογράφησης του Χαράλαμπου Επαμεινώνδα.
Το βιβλίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου για τη Βιβλιοθήκη Δασκάλου και Μαθητή (κατάλογος Αύγουστος 2017). Η συλλογή έλαβε το Α’ Βραβείο από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου στο πλαίσιο του Διαγωνισμού για ανέκδοτη ποιητική συλλογή εις μνήμη της Λογοτέχνιδας Ευγενίας Παλαιολόγου Πετρώνδα (Ιούνιος 2016).
Η Δήμητρα Σωκράτους γεννήθηκε στη Χλώρακα της Πάφου, στην Κύπρο. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με δευτερεύον πτυχίο στις Γαλλικές Σπουδές (2005). Έλαβε Μεταπτυχιακό στο Θέατρο στην Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Warwick στην Αγγλία (2007). Είναι εκπαιδευτικός, εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού και εκπαιδεύτρια ειρήνης κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διετέλεσε Συντονίστρια του Εργαστηρίου Νεολαία και Πολιτισμός του ΠΑΦΟΣ 2017 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπως και συν-συντονίστρια του Κυπριακού Δικτύου Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου. Γράφει παραμύθια, διηγήματα και ποίηση. Έργα της έχουν βραβευτεί σε Ελλάδα και Κύπρο. Το βιβλίο «Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι» για μεγάλα παιδιά, γύρω από το ιδιαίτερο θέμα της αναζήτησης της παιδικής αλήθειας και κατανόησης για τον καρκίνο, αποτέλεσε την πρώτη εκδοτική της προσπάθεια (2015). Η συλλογή της "Αλήθειες, όνειρα κι ειρήνη" έλαβε το Α’ Βραβείο από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου στο πλαίσιο του Διαγωνισμού για ανέκδοτη ποιητική συλλογή εις μνήμη της Λογοτέχνιδας Ευγενίας Παλαιολόγου Πετρώνδα (Ιούνιος 2016).

Ο Χαράλαμπος Επαμεινώνδα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Στρουμπί της Πάφου, στην Κύπρο. Από μικρός είχε κλίση στην Τέχνη κι επέδειξε βαθύ ενδιαφέρον για τη Λαογραφία. Συναναστράφηκε με παραμυθάδες και κατέγραψε λαογραφικό υλικό του τόπου του. Μελέτησε την Κυπριακή Τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας εστιάζοντας στα ψηφιδωτά, τη γλυπτική, τις εικόνες, την αρχιτεκτονική και τη λογοτεχνία. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Ζωγραφική-Βυζαντινή Τέχνη στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Έγραψε και εικονογράφησε δέκα βιβλία, κυρίως παιδικά. Δύο από τα βιβλία του «Η Γαρυφαλιά» και «Η Μαγεμένη Βασιλοπούλα» πήραν Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας και Εικονογράφησης στην Κύπρο. Εκθέτει τα έργα του στην Κύπρο και στο εξωτερικό, γράφει και εικονογραφεί.


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη