Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Μαριάνθη

Αυτή είναι η ιστορία της Μαριάνθης που γεννήθηκε στην Κάτω Παναγιά της Μικράς Ασίας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Έτσι ξεκινά η περιγραφή στο οπισθόφυλλο του μυθιστορήματος και με τούτη ακριβώς την έκφραση ξεκινά το ταξίδι της αφήγησης της ιστορίας της.
Στην υπόθεση... όταν η μητέρα της Μαριάνθης χάνει τον άντρα της υποχρεούται να τη δώσει για υιοθεσία. Το πεντάχρονο κοριτσάκι περνά όμορφα παιδικά χρόνια στην νέα της οικογένεια που την αγαπά και την αγκαλιάζει ζεστά. Οι συγκυρίες όμως και το σκληρό πρόσωπο της ζωής την αναγκάζουν να παντρευτεί έναν ακατάλληλο για κείνη άνθρωπο που δεν αγαπά ενώ τα βάσανά της πληθαίνουν λόγω των ιστορικών καταστάσεων και του πολέμου. Η αληθινή αγάπη, αν και φαίνεται κάτι ουτοπικό, ονειρικό κι άπιαστο, θα την αγγίξει ανύποπτα βρίσκοντάς την απροετοίμαστη.


Η Ελένη Συράκη -ήδη γνωστή μου ως πένα από το βιβλίο της, Θυμήσου να ζήσεις- δημιουργεί μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία που περιέχει από παραμυθένια στοιχεία ως ωμό ρεαλισμό και από σκληρή πραγματικότητα μέχρι υπέροχο ρομαντισμό... σε μια μοναδική αναγνωστική εμπειρία που σε μαγεύει με τις όμορφες περιγραφές της (είτε αυτές είναι δραματικές, είτε αφορούν δολοπλοκίες, έρωτες, κοινωνική ζωή κ.ο.κ.), την ομαλή ντεγκραταρισμένη μετάβαση από τη μία εικόνα στην άλλη, τις πληροφορίες για την αγροτική ζωή και το εμπόριο της εποχής, και όλο το άλλο πλήθος πληροφοριών για δεκάδες πράγματα κι ανθρώπους που γίνεται τόσο άρτια τεχνικά, χωρίς να ζαλίζει ή να προκαλεί σύγχυση, παρά μονάχα απόλαυση.

Στα υπέρ του μυθιστορήματος, έχω σημειώσει την σκιαγράφηση των ηθών κι εθίμων, των παραδόσεων, των οικογενειακών δεσμών, των σχέσεων και της ζωής στο νησί της Χίου που ξεχωρίζουν ανάμεσα στις αράδες, όπως και την σκιαγράφηση των προσώπων που εμπλέκονται στην ιστόρηση· κυρίως όμως των χαρακτήρων του χωριού, όπου με κέρδισε η συγγραφέας καθώς εκμεταλλεύτηκε την περιγραφικότητα της πένας της δημιουργώντας ποικίλους ανθρώπους, όμως με έναν τρόπο γοητευτικούς -ακόμα κι οι κακοί της ιστορίας ή οι αντιήρωες- και σίγουρα οικείους. Εντέλει, συμπαθητικούς, σε τούτη την τοπική κοινωνία με επίκεντρο τη Μαριάνθη.

Λεξολογικά, υπάρχουν διάσπαρτες πάμπολλες λέξεις να μάθεις (φλιότσα, τάλια, ιξός, άμια, σπετσαρία, τσερβέλο, τεζάκι, μπίμπασης, κουσάφα, κ.ά.) οι οποίες συμβάλουν στο χρώμα και την ατμόσφαιρα.

Τα γεγονότα που περιγράφονται πολλά. Θα μπορούσε να «γεμίσει» τρία τέτοια βιβλία αναπτύσσοντας τις επιμέρους ιστορίες για όλους τους χαρακτήρες, όμως η έκταση είναι ιδανική. Εξάλλου, είμαι φαν των συμπυκνωμένων ιστοριών που διαθέτουν λογοτεχνικό όγκο παρά των ξεχειλωμένων υπερλεπτομερέστατων καταγραφών και υπεραναλύσεων.

Σκέφτομαι αν η Ελένη Συράκη εμπνεύστηκε από κάποια πραγματική ιστορία δεδομένου ότι έζησε ως τα εφηβικά της χρόνια στο νησί της Χίου... και μετά ξεχωρίζω μια μικρή φράση στον ενεστώτα (μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία) ριγμένη κάπως αυθόρμητα στο κείμενο που ενδυναμώνει την αίσθηση ότι οι ήρωες είναι αληθινοί, όταν λέει:

Τα βρήκαν μεταξύ τους, παντρεύτηκαν, έκαναν δυο παιδιά, αλλά ο νους του Σωτήρη ήταν στη Μυτιλήνη και στα κτήματά του. Ζήτησαν μετάθεση και ζουν εκεί.

Στο τέλος... μου έμειναν λέξεις όπως: επιβίωση, βιοπάλη, αγώνας και καταστάσεις όπως: άδικο, συγκίνηση, ανατροπή... ενώ μια έκπληξη λίγο πριν την οριστική τελεία μού προκαλεί ενθουσιασμό -από εκείνον που μοιάζει με έκσταση- και αγωνία για την ολοκλήρωση της ιστορίας. Κι εκεί ενδυναμώνει την συγκίνηση· κλείνει γλυκά κι ανθρώπινα.
Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου
Το μυθιστόρημα της Ελένης Συράκη, Μαριάνθη - Η σιωπή της προδοσίας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έξη. Περισσότερα για το βιβλίο εδώ!

Ευχαριστώ τις εκδόσεις Έξη για τη διάθεση του μυθιστορήματος.
Οι πλαγιογραμμένες φράσεις είναι αποσπάσματα του βιβλίου.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη