Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Νάντια Παπαθανασοπούλου και το Επάγγελμα γραμματέας

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Ν.Π.: Νομίζω πως δε θα μπορούσα να εξηγήσω ποια ήταν η αρχή της ιδέας. Απλά οι χαρακτήρες ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην καθημερινότητα μου «απαιτώντας» να τους δώσω σάρκα και οστά μέσα από τη γραφή.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Ν.Π.: Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σημείο αναφοράς. Έγραφα παντού. Στη δουλειά, στο σπίτι. Η έμπνευση για τις επόμενες γραμμές και παραγράφους με έβρισκε οπουδήποτε.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ν.Π.: Ένα μήνα. Έγραφα ακατάπαυστα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δύο λόγια;
Ν.Π.: Συγκινητικό κι ελπιδοφόρο.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ν.Π.: Τέσσερις γυναίκες άγνωστες μεταξύ τους γνωρίζονται σε μια ομάδα ψυχοθεραπείας που οργανώνει ένας ψυχολόγος. Εκεί ξεκινούν όλα. Έρωτες, χωρισμοί, φιλίες κι ένα μυστικό που αποκαλύπτεται…

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ν.Π.: Τους ήρωές μου. Δεν ήθελα να τους αποχωριστώ. Ήταν σα να αποχωριζόμουν αγαπημένους φίλους.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ν.Π.: Όλοι είναι ξεχωριστοί, αλλά ο Ανδρέας ίσως λίγο περισσότερο. Είναι ένας άντρας όμορφος, επιτυχημένος και ταυτόχρονα καλός χαρακτήρας και προσγειωμένος. Ένας άντρας άκρως ερωτεύσιμος.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ν.Π.: Προσφέρει συναισθήματα. Είναι ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει αγάπες που χάνονται, αγάπες που γεννιούνται, φιλίες που δημιουργούνται, διλήμματα, αισθήματα που σε καίνε κι άλλα που σε πάνε στον παράδεισο. Και το βασικότερο είναι πως αν δεν εξοικειωθείς με το παρελθόν σου δεν μπορείς να προχωρήσεις στο μέλλον σου, όσο κι αν νομίζεις ότι το κάνεις.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ν.Π.: Το μέλλον των παιδιών αυτού του κόσμου.

Φοβάστε...
Ν.Π.: Την απώλεια αγαπημένων προσώπων.

Αγαπάτε...
Ν.Π.: Τους δικούς μου ανθρώπους, τα ζώα, τα ταξίδια, τα βιβλία, τη ζωή.

Ελπίζετε...
Ν.Π.: Σε ένα θαύμα για το μέλλον αυτής της χώρας.

Θέλετε…
Ν.Π.: Υγεία και καθαρή συνείδηση.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ν.Π.: Νομίζω περισσότερο θα αγγίξει τις γυναίκες. Θεωρώ ότι όλες μας θα ταυτιστούμε λίγο πολύ με τις τέσσερις ηρωίδες μου.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ν.Π.: Γιατί έχει πολλά πράγματα να πει.

Γιατί δεν πρέπει;
Ν.Π.: Θα μιλήσω σαν αναγνώστρια. Διαβάζω από κόμικς μέχρι ρώσικη λογοτεχνία και από εφημερίδα μέχρι ποίηση. Αυτό που θέλω να πω είναι πως αν αγαπάς το διάβασμα διαβάζεις τα πάντα. Έτσι στην ανάγνωση δεν υπάρχει «δεν πρέπει».

Πού/Πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ν.Π.: Μπορείτε να το βρείτε σε πολλά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Κορινθίας, να το ζητήσετε στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας και από τις εκδόσεις Πνοή.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ν.Π.: Κάπου ανάμεσα στο Ξυλόκαστρο και την Κόρινθο.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ν.Π.: Λένε ότι το πορτοκαλί είναι το χρώμα της ευτυχίας, της αισιοδοξίας, της ζεστασιάς, της φιλίας. Το βιβλίο αυτό σου βγάζει όλα αυτά τα συναισθήματα. Επομένως το πορτοκαλί.

Ποια μουσική;
Ν.Π.: Το nostalgic theme-piano cover.

Ποιο άρωμα;
Ν.Π.: Άρωμα από γιασεμί και πασχαλιά.

Ποιο συναίσθημα;
Ν.Π.: Της ελπίδας.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ν.Π.: Μια μπαλάντα.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ν.Π.: Μαγεύομαι από τις λέξεις. Όλα αυτά τα γράμματα που μπλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν συναισθήματα με κάνουν να νιώθω μοναδικά. Θα μπορούσα να είμαι στιχουργός.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ν.Π.: Τη Ρόζαμουντ Πίλτσερ. Αγαπώ τις περιγραφές της. Όταν τη διαβάζω να μιλάει για την Κορνουάλη, είναι σα να βρίσκομαι εκεί και ο αέρας να ανεμίζει τα ρούχα μου, νιώθω τη βροχή πάνω μου. Είναι απλά φανταστική.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/Ποιο βιβλίο;
Ν.Π.: Κάθε βιβλίο που διαβάζουμε είναι ένα μικρό κομμάτι παζλ που το τοποθετούμε στην ψυχή μας. Έτσι λοιπόν ό,τι έχω διαβάσει με έχει σημαδέψει, μ΄ έχει επηρεάσει, μ΄ έχει κάνει να αναθεωρήσω πράγματα.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες του;
Ν.Π.: Μα πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Οι ήρωες έχουν το δικό τους χαρακτήρα, παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Οι ήρωες διαλέγουν το συγγραφέα. Εγώ απλά είμαι το μέσο έκφρασής τους!

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ν.Π.: Αν κρίνω από τον εαυτό μου χρειάζεται φαντασία και αγάπη για τη συγγραφή.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ν.Π.: Η επιτυχία είναι προσωπική υπόθεση του καθενός νομίζω. Άλλοι την μετρούν με πωλήσεις άλλοι με το πόσο θα αγγίξουν τους αναγνώστες.
Ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. Η προσωπική μου επιτυχία θα είναι το βιβλίο μου να υπάρχει σε βιβλιοθήκες και όσοι το διαβάσουν να το θυμούνται με ένα γλυκό χαμόγελο στα χείλη.

Τι την αποτυχία;
Ν.Π.: Δεν ξέρω, ίσως να γράφεις απλά για να γράφεις, χωρίς όμως να έχεις τίποτα να πεις.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ν.Π.: Κατάχρηση σημαίνει υπερβολική χρήση. Θα ευχόμουν να είναι.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ν.Π.: Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ

Το μυθιστόρημα της Νάντιας Παπαθανασοπούλου, Επάγγελμα γραμματέας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. Περισσότερα θα βρείτε εδώ!

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Πνοή προσφέρουν την ποιητική συλλογή της Νάντιας Παπαθανασοπούλου σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στην ίδια κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες σχετικά με τα δώρα, τις κληρώσεις και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματιστεί για τις 14 Δεκεμβρίου 2017 και ο τυχερός θα παραλάβει το βιβλίο του από τα γραφεία των εκδόσεων ΠνοήΚαλλινίκου 1, Πλατεία Κολιάτσου, 2102230206, Δευτέρα ως Παρασκευή 8:00 με 21:00.
k
Καλή τύχη!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη