Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η φωλιά

Πού φωλιάζουν οι φόβοι μας, όταν ενηλικιωνόμαστε; Πόσο σημαντική είναι η φωλιά της οικογένειας; Ποιοι είμαστε εμείς προσδιοριζόμενοι ως μονάδες όταν απομακρυνόμαστε από αυτή;

Ομολογώ πως το μυθιστόρημα αυτό είναι από τα πιο ευκολοδιάβαστα βιβλία που έπεσαν στα χέρια μου τον τελευταίο καιρό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρόκειται για ένα "εύκολο" βιβλίο.
Η γραφή είναι σύγχρονη, χωρίς περιττά στολίδια, μακρόσυρτες μεταφορές που κουράζουν, πλατειασμούς σε περιγραφές και ανάλυση χαρακτήρων.

Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι πως πρόκειται επιτέλους για ένα βιβλίο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα μοτίβα, δηλαδή μεγαλειώδεις έρωτες με ιστορικό φόντο. Είναι ένα βιβλίο που έχει πραγματικά κάτι να πει και αυτό χωρίς να το φωνάζει μεγαλόφωνα. Η όλη ιστορία μπορεί να φαντάζει απλή: τέσσερα αδέλφια που όντας ενήλικα έχουν να διαχειριστούν την υποτιθέμενη κληρονομιά του πατέρα τους βρίσκονται αντιμέτωπα το ένα με το άλλο, το καθένα με τον εαυτό του και τις επιλογές του, αντιμέτωπα δηλαδή με την ίδια τη ζωή.

Τέσσερις διαφορετικοί χαρακτήρες, γνώριμοι και απτοί, προβληματικοί όσο ο μέσος άνθρωπος, ενταγμένοι στην κοινωνία του σήμερα, απολαμβάνουν τα οφέλη της όντας παράλληλα δέσμιοι των παγίδων της. Η Νέα Υόρκη δεσπόζει ως σκηνικό της εξιστόρησης, μια πόλη που εκτός από ενδιαφέρον ταξιδιωτικός προορισμός είναι και ένα πολύ ενδιαφέρον συγγραφικό πλαίσιο για να αναδυθούν οι προσωπικότητες των χαρακτήρων. Σύγχρονη, χαοτική, ονειρική, πολυπολιτισμική.

Τι έχει όμως να προσφέρει μια απλή εξιστόρηση καθημερινών ιστοριών ανθρώπων που ζουν σε μια μεγάλη μητρόπολη, τι συγκινήσεις και τι ανατροπές μπορεί κανείς να περιμένει;

Αυτή η απλότητα στην απόδοση, η τραγικότητα της καθημερινότητας χωρίς προβολείς που θα την εκτραχύνουν στο όριο της υπερβολής, η βαρύτητα των πιο συνηθισμένων αποφάσεων, η απώλεια, ο αποπροσανατολισμός, ο εγωισμός και η δύναμη που απαιτείται για να διατηρηθεί η συνοχή της όποιας οικογένειας είναι θεματικές που διαπραγματεύονται με τον πιο έξυπνο τρόπο: δεν αποκόβονται από τη ροή της καθημερινής ζωής για να παρουσιαστούν ως υπερμεγέθη γεγονότα έτσι ώστε να δοθεί στον αναγνώστη η δυνατότητα να κάνει τις συγκρίσεις, τις ταυτίσεις, να αποδεχτεί ή να αρνηθεί καταστάσεις, να βρει τον ίδιο του τον εαυτό στις πράξεις των άλλων και να φτάσει στη δική του κάθαρση.

«Η φωλιά» είναι η απόδειξη πως τα απλά λόγια ίσως κρύβουν τις μεγαλύτερες αλήθειες, πως μια σειρά απλών γεγονότων, από ατυχήματα μέχρι εργασιακές ανησυχίες και οικονομικά προβλήματα που θυμίζουν την παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας μας, ίσως μας αφορούν πολύ περισσότερο από τυχαία ιστορικά γεγονότα που επιλέγονται ατεκμηρίωτα και τραγικούς έρωτες που απέχουν τόσο από τους σύγχρονους προβληματισμούς. Επιστροφή στην απλότητα, λοιπόν, και καλή σας ανάγνωση!
Περισσότερα του Χάρη Μαύρου
Βρείτε τον Χάρη Μαύρο στο instagram ή στη σελίδα του στο facebook

Το μυθιστόρημα, Η φωλιά, της Σύνθιας Ντ’ Άπριξ Σουήνι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός. Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ!

Στην περίληψη αναφέρονται μεταξύ άλλων:
Ένα δυνατό μυθιστόρημα για τους οικογενειακούς δεσμούς και την παρηγορητική αξία της φιλίας,
διασκεδαστικό και τρυφερό, ένα συγγραφικό ντεμπούτο  που έγινε ένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά best seller σε ΗΠΑ και Καναδά.
Το πρωτόλειο μυθιστόρημα της Σύνθιας Ντ’ Άπριξ Σουήνι, Best Seller των New York Times, κρίθηκε ως το «καλύτερο βιβλίο του 2016» από το People, την Washington Post,  το San Francisco Chronicle, το NPR, το Amazon, το Refinery 29 και το LibraryReads.
Ήταν επίσης μέσα στις κορυφαίες επιλογές του Goodreads, επιλογή  του Barnes & Noble Discover New Writers’ Pick και επιλογή επίσης  του Indie Next #1 Pick.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη