Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η ιστορία του Κούλερβο

Νομίζω πως ο Τόλκιν δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στους περισσότερους αναγνώστες, μιας ακόμα και αυτοί που δε γνώριζαν τη γραφή του τον έμαθαν από τη κινηματογραφική μεταφορά του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Η συγκεκριμένη ιστορία αποτέλεσε τη βάση της μετέπειτα συγγραφικής κληρονομιάς που άφησε ο Τόλκιν, επηρεασμένη από τη φιλανδική μυθολογία και από αυτήν την άποψη και μόνο εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποιον που έχει μελετήσει το έργο του. Την ξεκίνησε όταν ήταν ακόμα φοιτητής, το 1914 και ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι: «Το μικρόβιο της προσπάθειάς μου να γράψω δικούς μου μύθους που θα ταιριάζουν με τις προσωπικές που γλώσσες, ήταν η τραγική ιστορία του δύσμοιρου Kούλερβο στο φινλανδικό Kalevala» (κομμάτι της φιλανδικής ποίησης). Ο Βενσάν Φερέ, καθηγητής συγκριτικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Paris Est-Criteil, σχετικά με την «Ιστορία του Κουλέρβο» παραδέχτηκε ότι ο Τόλκιν που μέχρι τότε ήταν ποιητής, άρχισε για πρώτη φορά να γράφει πρόζα.

Τι αφορά όμως αυτή η ιστορία;

Η ιστορία του Κούλερβο είναι μια τραγική ιστορία. Η τραγικότητά της πηγάζει τόσο από το οικογενειακό παρελθόν του χαρακτήρα, όσο και από την πορεία του και το τέλος του. Μια ιστορία εκδίκησης και πεπρωμένου, μια παραμυθία ειπωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνει ένα βάρος στην καρδιά, να αποτυπώνει σε όλο το εύρος της τη μοναξιά του ήρωα και το σκοτάδι που κουβαλά. Μια ιστορία που ενώ δεν τελείωσε ο Τόλκιν, το τραγικό τέλος της γίνεται γνωστό μέσα από τις σημειώσεις που ο ίδιος κράτησε για το έργο αυτό.

Για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων, το συγκεκριμένο βιβλίο έχει τη δομή μιας πολύ καλής έρευνας γύρω απ’ το κείμενο αυτό του Τόλκιν. Εκτός από την ιστορία αυτή καθαυτή ξεκινά με μια μεγάλη ενδελεχή εισαγωγή για το έργο του Τόλκιν και μετά την ιστορία παρέχεται πλήθος σχολιασμών και διευκρινιστικών παραπομπών που δίνουν μια άρτια, ποιοτική επεξεργασία της συγκεκριμένης έκδοσης. Ωστόσο, μερικοί ίσως απογοητευτούν από τη μικρή έκταση της ιστορίας ως προς τον όγκο του βιβλίου και πρέπει να είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτό.

Είτε είστε λοιπόν αναγνώστης που κοιμάται με όλα τα βιβλία του Τόλκιν στο προσκέφαλό του, είτε έχετε την περιέργεια να διαβάσετε ένα πολύ δυνατό κείμενο που συνοδεύεται από μια τεκμηριωμένη μελέτη, η ιστορία του Κούλερβο θα είναι μια ιστορία που θα σας συντροφέψει σαν σκοτεινό παραμύθι, βγαλμένο από τα πυκνά δάση της Φιλανδίας. Καλές αναγνώσεις.
Περισσότερα του Χάρη Μαύρου
Βρείτε τον Χάρη Μαύρο στο instagram ή στη σελίδα του στο facebook

Το βιβλίο του Τόλκιν, Η ιστορία του Κούλερβο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Βρείτε το βιβλίο εδώ! Διαβάστε κι ένα απόσπασμα!

Ο Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν γεννήθηκε το 1892 στην πόλη Μπλουμφοντέιν, στο Ελεύθερο Κράτος της Οράγγης στη Νότια Αφρική. Η μητέρα του, Μέιμπελ, στις αρχές του 1895, καταπονημένη από το κλίμα, επέστρεψε στην Αγγλία μαζί με τους δύο γιους της. Οι γονείς του πέθαναν πολύ νωρίς, αφήνοντας τα δύο μικρά παιδιά στη φροντίδα του πατέρα Φράνσις Μόργκαν, ιερέα σε εκκλησία του Μπέρμιγχαμ. Στο Σχολείο Κινγκ Έντουαρντ, ο Ρόναλντ διδάχτηκε τους κλασικούς, τα αγγλοσαξονικά και τα μεσαιωνικά αγγλικά. Προικισμένος με μεγάλο γλωσσικό ταλέντο, άρχισε να φτιάχνει μια δική του «ξωτική» γλώσσα, έχοντας μελετήσει τη φιλανδική και την παλιά ουαλική.
Tα χρόνια μετά τον A΄ Παγκόσμιο πόλεμο, όπου έλαβε μέρος, αφοσιώθηκε στη διδασκαλία. Καθηγητής της αγγλοσαξονικής στην Οξφόρδη, αναδείχτηκε σε έναν από τους καλύτερους φιλολόγους του κόσμου. Είχε ήδη αρχίσει τη συγγραφή ενός μεγάλου κύκλου για τους μύθους και θρύλους της Μέσης Γης. Παντρεύτηκε την Ήντιθ Μπρατ, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά.
Το 1954 εξέδωσε τον πρώτο τόμο της αριστουργηματικής τριλογίας O Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, που συνάντησε τεράστια και απροσδόκητη για το συγγραφέα του επιτυχία.
Tα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες, και έχουν πουλήσει πολλά εκατομμύρια αντίτυπα σ΄ όλο τον κόσμο.
Πέθανε το 1973 έπειτα από σύντομη ασθένεια.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη