Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Περί εκτός ορίων έρωτος

Πάντα χαίρομαι να βλέπω πειραματισμούς νέων ηθοποιών, αυτές οι προσπάθειες συνήθως έχουν μια ζωντάνια, μια νέα πνοή, μια εφευρετικότητα. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της ομάδας Ro-Cooperativa, που αποτελείται από τους ηθοποιούς Μάνο Παπαδά, Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Ποπέτα Σούκου, Ξανθή Αθανασοπούλου και από άλλους νέους καλλιτέχνες και η παράσταση «Περί εκτός ορίων έρωτος» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 9ο Φεστιβάλ Off Off νέων θεατρικών ομάδων στο Θέατρο Επί Κολωνώ πέρυσι τον Ιούνιο.

Τα κείμενα του έργου έχουν γράψει: ο Μάνος Παπαδάς, η Ανδρονίκη Αβδελιώτη, η Ποπέτα Σούκου, η Ηρώ Μητριτσάκη, η Χρύσα Πρίγγα και ο Ευάγγελος Σακλάρας. Πρόκειται για τέσσερις διαφορετικούς μονολόγους που κοινό χαρακτηριστικό έχουν τον έρωτα που ξεπερνάει τα όρια. Οι τέσσερις ηθοποιοί βρίσκονται ταυτόχρονα πάνω στη σκηνή, ο καθένας έχει τον δικό του χώρο δράσης αυστηρά καθορισμένο και μέσα σε αυτόν κινείται. Ο κάθε ένας από αυτούς μας αφηγείται με τον δικό του τρόπο, πώς βίωσε έναν έρωτα, έναν έρωτα που τον οδήγησε στα όρια, που τον κατέστρεψε, που τον μεταμόρφωσε σε θύμα και σε θύτη. Γιατί τελικά ο έρωτας δεν είναι πάντα ευεργετικός και ήρεμος, σε πολλές περιπτώσεις ο άνθρωπος χάνει τον εαυτό του μέσα από το πάθος, οδηγείται σε ακραίες καταστάσεις και μεταμορφώνεται σε άβουλο πλάσμα ή σε εκτελεστή.
Τρεις γυναίκες λοιπόν και ένας άντρας μας αφηγούνται ο καθένας την προσωπική του ιστορία. Η μία από τις γυναίκες ερωτεύεται μια άλλη γυναίκα στο κλαμπ ενός τουριστικού νησιού το Δεκαπεντάγουστο. Η δεύτερη γυναίκα ερωτεύεται έναν παντρεμένο άντρα που την επισκέπτεται και της χαρίζει λίγες στιγμές χαράς όταν δραπετεύει από την οικογενειακή του εστία. Η τρίτη γυναίκα ερωτεύεται έναν άντρα αδιάφορο και κακότροπο, που την προσβάλει και την υποτιμά. Και ο άντρας της παρέας ερωτεύεται μια γυναίκα μέσα στο λεωφορείο και αποφασίζει να την απαγάγει και να την κλείσει σε ένα δωμάτιο για να την χαίρεται αυτός και μόνο αυτός.
Όπως καταλαβαίνετε και οι τέσσερις ιστορίες ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα όρια των αισθηματικών ιστοριών. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ευτυχισμένα και ταιριαστά ζευγάρια που φτιάχνουν μαζί τη ζωή τους, δεν μιλάμε για συντροφικότητα, οικογενειακή γαλήνη και όμορφο φλερτ. Και στις τέσσερις περιπτώσεις οι ήρωες μας αντιμετωπίζουν καταστάσεις που ξεφεύγουν από τα λογικά πλαίσια. Γιατί είναι παράλογο να θέλεις να φυλακίσεις τον άνθρωπο που ποθείς, είναι παράλογο να θέλεις να δηλητηριάσεις τον εραστή σου, είναι παράλογο να επιμένεις ερωτικά με έναν άνθρωπο που έζησες μια και μοναδική νύχτα πριν έναν ολόκληρο χρόνο.
Το παράξενο βέβαια είναι πως οι ήρωες μας κατά τα άλλα, είναι συνηθισμένοι, απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, όπως εσείς και εγώ, δεν είναι ούτε δολοφόνοι, ούτε παλιάνθρωποι, ο έρωτας όμως τους φέρνει σε αυτές τις ακραίες λύσεις.
Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν τους ρόλους τους γεμάτοι πάθος και με την φρεσκάδα της νιότης τους, η δε Ξανθή Αθανασοπούλου χορεύει εξαιρετικά σε δική της χορογραφία, και μέσα από αυτόν τον χορό καταλαβαίνουμε όλο το πάθος που κρύβει μέσα της για τον έρωτά της.
Τα σκηνικά είναι λιτά, λίγα έπιπλα που βοηθούν τους καλλιτέχνες να πραγματώσουν το επιχείρημά τους, και στις τέσσερις ιστορίες απαραίτητο αξεσουάρ το τηλέφωνο, το πιο δυνατό μέσο επικοινωνίας με το ονειρικό πρόσωπο αλλά και με τους φίλους. Και στις τέσσερις ιστορίες επίσης δεύτερο απαραίτητο αντικείμενο, τα ρόδα, σύμβολο της αγάπης. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση τα ρόδα είναι όλα γυρισμένα ανάποδα, σχεδόν μαραμένα, μια και οι καταστάσεις παρόλο τον ρομαντισμό τους, έχουν πάρει άλλη τροπή.
Βοηθός στην παράσταση μια οθόνη υπολογιστή με ένα βιντεάκι που συμβάλλει στα τεκταινόμενα. Η σκηνή ελαφρά φωτισμένη, σχεδόν σκοτεινή, βοηθά στο μελαγχολικό κλίμα και η μουσική δυνατή και άγρια κάποιες φορές τονίζει και αυτή τα ακραία περιστατικά.
Κλικ για περισσότερα της Εύης Ρούτουλα

«Θέλω να είσαι μαζί μου.
Μη μου φοβηθείς τώρα. Εγώ δεν φοβάμαι.
Έλα. Θα ζήσουμε για πάντα.
Στα μεγάλα και στα μικρά. Στη βεράντα και στο υπόγειο.
Σε κάθε εποχή. Για μέρες, για μήνες, για χρόνια.
Γιατί εγώ ξέρω ν΄αγαπώ, αλλά δεν ξέρω να χάνω.»

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Μάνος Παπαδάς
Bοηθός σκηνοθέτη: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Ποπέτα Σούκου
Συγγραφή / Διασκευή κειμένων: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Ποπέτα Σούκου, Μάνος Παπαδάς, Ηρώ Μητριτσάκη, Χρύσα Πρίγγα, Ευάγγελος Σακλάρας
Μουσική / Remix / Επιμέλεια ήχου: Απόστολος Θεοδοσίου
Επιμέλεια κίνησης: Ξανθή Αθανασοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Σκηνικά / Κοστούμια: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Μάνος Παπαδάς
Φωτογραφίες προώθησης: Χρύσα Παπαδοπούλου, Λία Αντωνέλλη 
Teaser παράστασης/ Φωτογραφίες προώθησης: Ναταλία Β.
Videoart / Τrailer παράστασης/ Αφίσα/ Φωτογραφίες προώθησης: Αφροδίτη Μπιτζούνη
Extra συνεργάτες: Μιχάλης Μαθιουδάκης, Πάνος Μπόρας, Διονυσία Γκέκα, Ισμήνη Οικονόμου, Σωτήρης Σταυράτης, Δημήτρης Σιγανός, Βαγγέλης Μπρατσώλης, Φωτεινή Χουντάση.
Ερμηνεύουν: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Ξανθή Αθανασοπούλου, Μάνος Παπαδάς, Ποπέτα Σούκου
Στο video η Αγγελική Παρδαλίδου

Κάθε Κυριακή στις 17:00, έως 14 Ιανουαρίου (Στις 24 και 31 Δεκεμβρίου το θέατρο θα παραμείνει κλειστό) στο Από Μηχανής Θέατρο (Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, 2105232097/6942854265)

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη