Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ευάγγελος Πρωτόπαπας

Γεννήθηκε το 1917 στην Τήνο και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου γράφτηκε το 1937, εγκαταλείποντας το πρώτο έτος της Νομικής που σπούδαζε κατά την επιθυμία του πατέρα του. Διέκοψε τις σπουδές του το 1938 λόγω επιστράτευσης και στη συνέχεια συμμετοχής του στον πόλεμο του 40, οπότε αποφοίτησε τελικά το 1942. Εκτός από ηθοποιός, ήταν και ζωγράφος, με δάσκαλο τον έξοχο Μιχάλη Νικολινάκο. Ήταν αδελφός του ηθοποιού Γεράσιμου Λιβαδά (Πρωτόπαππα). Τιμήθηκε με τον Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως για τη δράση του στον ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940-1941). Πέθανε στις 21 Μαΐου 1995. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Νασρεντίν Χότζας» (του Γεράσιμου Σταύρου, θέατρο Χατζίσκου, καλοκαίρι 1960).

Ο βαρύς χειμώνας της μεγάλης πείνας του 1942 τον βρήκε στον θίασο Κοτοπούλη με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Βασίλη Λογοθετίδη (1942-1947). Την ίδια περίοδο, το γεγονός του θανάτου της μητέρας του από πείνα σε ηλικία μόλις 45 ετών σημάδεψε την καριέρα του και τη μετέπειτα ζωή του. Μην έχοντας την οικονομική δυνατότητα να θάψει τη μητέρα του, περίμενε από τον δήμο να το κάνει, μέχρι που ο Λογοθετίδης (που έμενε στο καμαρίνι του λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας) του προσέφερε μια χρυσή λίρα Αγγλίας για να πληρώσει τα έξοδα της κηδείας. Από τότε δυνατή φιλία έδεσε τους δύο άνδρες, ως τον θάνατο του Λογοθετίδη το 1960. Η φωτογραφία είναι από το θεατρικό πρόγραμμα της παράστασης «Χωρίστε τη γυναίκα σας» (των Π. Καγιά και Γ. Παΐζη, θέατρο Κεντρικόν, 1948-1949).
Στη θεατρική του καριέρα, φυσικά και συμμετείχε σε θιάσους του κολλητού του και κουμπάρου από το 1952, Λογοθετίδη, με τον οποίο και συμπρωταγωνίστησε στις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου που γυρίζονταν τότε στην Αίγυπτο. Τη δεκαετία του 1960 συμμετείχε σε αξιόλογες παραστάσεις ως ηθοποιός και συνθιασάρχης ως το 1964-1965 που κλήθηκε να εργαστεί για το Εθνικό Θέατρο, στο οποίο και αφοσιώθηκε, ερμηνεύοντας δυνατούς ρόλους κλασικού και αρχαίου ελληνικού ρεπερτορίου ενώ εμφανίστηκε στο αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στο Ηρώδειο. Το 1976 ανέλαβε το Άρμα Θέσπιδος ως καλλιτεχνικός του διευθυντής σε μια προσπάθεια αναβίωσης του θρυλικού λυόμενου φορητού θεάτρου του Εθνικού που πρωτολειτούργησε την περίοδο 1937-1941 και αργότερα ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή στο Δημοτικό Θέατρο Άργους. Η φωτογραφία είναι από το θεατρικό πρόγραμμα της παράστασης «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» (των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, θέατρο Κεντρικόν, 1950-1951).
Στον ελληνικό κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 30 ταινίες με πρώτη τη «Μαρίνα» (1947) και τελευταία την «Ένας αλλά λέων» (1988) και σε διαπιστωμένα 33 βιντεοταινίες της δεκαετίας του 1980 (η έρευνα συνεχίζεται). Η φωτογραφία είναι από τη δεύτερη εμφάνισή του («Οι Γερμανοί ξανάρχονται», 1948) μιας και στην πρώτη δεν κατάφερα να τον εντοπίσω.
Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός πως δε συμμετείχε σε καμία ταινία της δεκαετίας του 1970 ενώ από το 1980 που εμφανίστηκε ξανά ήταν σα να ξεκίνησε μια δεύτερη καριέρα στο ελληνικό πανί και βίντεο, μιας και η ασπρομαλλούσα μορφή του ελάχιστα θύμιζε, στα μάτια μου τουλάχιστον, τον έξοχο κωμικό των πρώτων χρόνων.
Η φωτογραφία είναι μέρος από το εξώφυλλο της βιντεοκασέτας «Η Ρίτα και το Ριτάκι» (1989).
Στην τηλεόραση έπαιξε σε ελάχιστες σειρές, κυρίως τη δεκαετία του 1970 και λιγότερο στη δεκαετία του 1980. Εμφανίστηκε μεταξύ άλλων στις: «Ο ονειροπαρμένος» (ΥΕΝΕΔ, 1973-1974), «Αφροδίτη» (ΥΕΝΕΔ, 1977-1978), «Άγγελος κατά λάθος» (MEGA, 1990-1991) κ.ά. αλλά και σε κάποιες από τις πρώτες παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας».
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι εικόνες 1 και 2 είναι από το ιδιωτικό αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή.
Οι υπόλοιπες εικόνες, πλην της τελευταίας που τη βρήκα στο διαδίκτυο, και το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη