Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Χριστόφορος Νέζερ

Κορυφαίος αυτοδίδακτος ηθοποιός και θιασάρχης, μια από τις σημαντικότερες και εμβληματικότερες παρουσίες του ελληνικού θεάτρου και όχι μόνο. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1889 και υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού Μερόπης Μερκούρη, ξαδέλφης της Μελίνας Μερκούρη. Καταγόταν από τη βαυαρική οικογένεια Νέζερ που είχε έρθει στην Ελλάδα μαζί με τον Όθωνα. Μάλιστα ο συνονόματος πρώτος πρόγονος στην Ελλάδα είχε διοριστεί ως ο πρώτος χριστιανός φρούραρχος της Ακρόπολης! Πέθανε στις 20 Φεβρουαρίου 1970.

Στο θέατρο συνεργάστηκε με όλους τους σημαντικούς ηθοποιούς και θιάσους της εποχής του. Τη δεκαετία του 1910 ξεκίνησε με την Κυβέλη, το 1921 ίδρυσε με τον Αιμίλιο Βεάκη την Καλλιτεχνική Θεατρική Εταιρεία, τη δεκαετία του 1930 συνέχισε στον θίασο Κώστα Μουσούρη και Αλίκης και πρωταγωνίστησε στο Εθνικό Θέατρο, στο οποίο επέστρεψε μεταπολεμικά. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Έγκλημα στο νησί των κατσικιών» (Ούγκο Μπέττι, Βασιλικόν Θέατρον Αθηνών, 1958-1959).
Στο Εθνικό Θέατρο φωτογραφία του δημοσιεύεται πρώτη φορά το 1935 στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Πέερ Γκυντ» του Ερρίκου Ίψεν και μάλιστα με τυπογραφικό λάθος: «Μέζερ»!
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 56 ταινίες, με πρώτη την «Η θύελλα πέρασε» («Εσκότωσα για την τιμή μου», 1943) και τελευταία την «Θέλω πίσω το παιδί μου» (1969). Εμφανίστηκε κυρίως σε ταινίες φουστανέλας, μελοδράματα και κοινωνικές ταινίες ενώ ένα βουβό πέρασμα έκανε και από την ταινία «Ο ανακατωσούρας» (1967). Συμμετείχε επίσης στη συμπαραγωγή «Πετώντας με τον άνεμο» («Cry in the wind», 1966). Στη φωτογραφία, σκηνή από τη δεύτερη ταινία του, «Διπλή θυσία» (1945).
Η συμβολή του στο θέατρο και τον πολιτισμό γενικότερα αναγνωρίστηκε με διάφορα κρατικά βραβεία (Χρυσός Σταυρός Γεωργίου Α΄, Σταυρός Αγίου Μάρκου κ.ά.) ενώ τιμήθηκε στο φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1967 και στην Ημέρα Ηθοποιού το 2002. Στη φωτογραφία, ο σημαντικός ηθοποιός απεικονίζεται μεταξύ των: Νίκου Φιλιππόπουλου, Κ. Παπανίκα, Λυκούργου Καλλέργη, Παντελή Ζερβού, Νίκου Τζόγια, Βέρας Ζαβιτσιάνου, Πέτρου Φυσσούν κ.ά. ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου σε περιοδεία τους στην Κύπρο (δυστυχώς δεν έχω άλλα στοιχεία).
Προτομή του βρίσκεται στην πλατεία Νέζερ (Βασιλέως Αλεξάνδρου και Νηρηίδων) στα Ιλίσια. Φιλοτεχνήθηκε από τη Λουκία Γεωργαντή και τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 22 Ιανουαρίου 1973.
Εκτός από τον πασίγνωστο και μεγάλο ηθοποιό Χριστόφορο Νέζερ, πέρασε για ένα διάστημα από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση ο συνόνοματός του ξάδελφος, που ήταν αδελφός της Μαρίκας Νέζερ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1903 και πέθανε το 1995 ή 1996. Εμφανίστηκε σε 15 ταινίες, κυρίως του Θόδωρου Αγγελόπουλου αλλά και σε τηλεοπτικές σειρές κυρίως της δεκαετίας του 1980.
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Η εικόνα 1 είναι φωτογραφία του σημαντικού καλλιτέχνη φωτογράφου Elite και βρίσκεται στο Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.ΙΑ.-Μ.Ι.Ε.Τ.)
Οι εικόνες 2 και 3 είναι από το ψηφιοποιημένο Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου.
Την εικόνα 5 τη βρήκα στο Διαδίκτυο.
Η εικόνα 6 είναι από την αξιόλογη δουλειά που έγινε από την ομάδα των atenistas για την καταγραφή των γλυπτών της Αθήνας και βρίσκεται εδώ.
Τα screenshots των ταινιών είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΗ Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη