Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Εγώ, ο Σίμος Σιμεών

Γνωρίζοντας ήδη τη γραφή του Ξανθούλη από προηγούμενα βιβλία του, εκείνο που είχα εντοπίσει και ξαναβρήκα στο νέο του βιβλίο είναι η ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ, η οποία όμως ενίοτε προκαλεί μια πίκρα αφού αγγίζει πολύ εύστοχα τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας. Η θεματολογία του για τα δεδομένα της εποχής μας είναι ξεχωριστή, όπως ξεχωριστός είναι και ο τίτλος. Ένας τίτλος που σε συνδυασμό με το εξώφυλλο, που προσωπικά βρίσκω μοναδικό, μας κάνει ξεκάθαρο ότι όλη η ιστορία πλέκεται γύρω από ένα πρόσωπο, γύρω από ένα παιδί που προέρχεται από τη Χαλκόπολη, μια κωμόπολη, που είναι τόσο φανταστική όσο και πραγματική.

Οι ήρωες του Ξανθούλη είναι διαλεγμένοι προσεκτικά, ένας ένας αντιπροσωπεύουν και ένα διαφορετικό κομμάτι μιας κοινωνίας που υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει στον ελληνικό χώρο. Το χιούμορ του συγγραφέα δεν έχει χαρακτήρα αποκλειστικά εύθυμο, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που μεγεθύνει τα αρνητικά στοιχεία των ηρώων.

Έτσι, ένα υπερευφυές, χαρισματικό παιδί έχει την ατυχία να μεγαλώνει σε μια κοινότητα ανθρώπων, απόλυτα παράταιρων με την οξυμένη αντίληψή και χαρισματικότητά του. Η αγιοποίηση αυτού του παιδιού στα μάτια του αναγνώστη είναι αναπόφευκτη, γεγονός που πηγάζει από την άρτια σύνθεση των δευταραγωνιστών που έχει επιλέξει ο Ξανθούλης να τον περιβάλλουν.

Η πλοκή της ιστορίας, αν και σε κάποια σημεία γίνεται αργή, είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγεί σε ανατροπές και εκπλήξεις, που άλλοτε ο αναγνώστης έχει προβλέψει και άλλοτε αδυνατεί να υποθέσει. Από ένα σημείο κι έπειτα, ο αναγνώστης ξεχνά πως διαβάζει ένα μυθιστόρημα και γίνεται κοινωνός της όλης ιστορίας. Νιώθει σαν να ξέρει τη Χαλκόπολη καλύτερα από τον καθένα, συμπάσχει με τους ήρωες που θα συμπαθήσει περισσότερο, οργίζεται και θλίβεται με τα εμπόδια της ζωής του μικρού Σίμου, αλλά και αισθάνεται τη λύτρωση που έρχεται μαζί με το τέλος.

Το πολύ έξυπνο δομικό στοιχείο σε αυτή την ιστορία, που σαφώς έχουμε συναντήσει και σε άλλα βιβλία, είναι η συνομιλία με τον πρωταγωνιστή και η εμπλοκή του συγγραφέα στην ίδια την εξέλιξη της ιστορίας, ο οποίος εν είδει αποκάλυψης εμφανίζεται στον Σίμο και ως άλλος Θεός κινεί τα νήματα.

Η συγκίνηση, το γέλιο, η αίσθηση πως κάποιος σου εκμυστηρεύεται τη ζωή του ντυμένη με δανεικούς ήρωες, με τόση τρυφερότητα και προσωπική αλήθεια, είναι το απόσταγμα μιας ανάγνωσης που ενώ σε έχει κάνει ελαφρύτερο τις ώρες που διαρκεί, σου αφήνει το βάρος της γλυκιάς πίκρας πως η ζωή θα συνεχίζει στους ίδιους ρυθμούς, με τον αγώνα του καθενός να εξαρτάται από τις μικρές παρεμβάσεις κάποιου Συγγραφέα-Θεού. Άραγε ποιος γράφει τη δική μας ιστορία;

Καλές αναγνώσεις.
Περισσότερα του Χάρη Μαύρου
Βρείτε τον Χάρη Μαύρο στο instagram ή στη σελίδα του στο facebook

Το μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη, «Εγώ, ο Σίμος Σιμεών», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Βρείτε το βιβλίο εδώ. Διαβάστε κι ένα απόσπασμα!

Στο οπισθόφυλλο λέει μεταξύ άλλων:
Ο Σίμος Σιμεών –έτσι, με το Σι με γιώτα–, αν και θα μπορούσε, δεν ήρθε ουρανοκατέβατος στη Χαλκόπολη, μια ασήμαντη κωμόπολη στην Ανατολική Μακεδονία, με όλα τα στερεότυπα της ελληνικής επαρχίας στη δεκαετία του ’60. Είχε όμως τα δικά του φτερά και ήταν έτοιμος να τα δοκιμάσει σε επικίνδυνα πετάγματα.
Όλα ξεκινούν το 1964, μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Τότε, που κάτι έδειχνε να χαράζει ελπιδοφόρα στον βαλτωμένο μεταπολεμικό μας ορίζοντα, αλλά δεν θα κρατούσε για πολύ.

Περισσότερα από/για τον Γιάννη Ξανθούλη:
Ο Χρήστος Κοντοχρήστος
Την Κυριακή έχουμε γάμο
Το τανγκό των Χριστουγέννων
Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας

Κερδίστε το!
Το koukidaki προσφέρει το μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε το k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες σχετικά με τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιουλίου 2018 και το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από το koukidaki.
Καλή τύχη!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη