Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Μαρία Καλύβα και Το μεγαλείο της ψυχής

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Μ.Κ.: Όπως και με τα υπόλοιπα έργα μου, η ιδέα με επισκέφτηκε εντελώς ξαφνικά. Μία και μόνο σκέψη πυροδότησε τη φαντασία μου και αμέσως άρχισα να γράφω.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Μ.Κ.: Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε να γράφεται σε ένα όμορφο νησί και ολοκληρώθηκε στο γραφείο του σπιτιού μου.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Μ.Κ.: Χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια ώστε να ολοκληρωθεί το παρόν μυθιστόρημα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Μ.Κ.: Θα το χαρακτήριζα ως ένα επίκαιρο κοινωνικό μυθιστόρημα που μας αφορά όλους, ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία μας.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Μ.Κ.: Δύο διαφορετικές ιστορίες πλέκουν περίτεχνα ένα επίκαιρο κοινωνικό μυθιστόρημα που θυμίζει έντονα προσωπικό ημερολόγιο, αφού οι ίδιες οι ηρωίδες, με τη δική τους τη φωνή, εξιστορούν τα γεγονότα. Ενώ όμως οι ιστορίες τους, όπως και οι δρόμοι που επέλεξαν αρχικά να ακολουθήσουν, δείχνουν να εξελίσσονται παράλληλα, κάποια στιγμή τέμνονται τελικά, και τότε η μία εισβάλλει στη ζωή της άλλης και την αλλάζει ριζικά.
Θα μπορούσε άραγε η χαρά η οποία συνοδεύει τη μητρότητα και η γλυκιά προσμονή της να αλλάξουν κάποτε πρόσωπο; Να γίνει η ευτυχία θλίψη μεμιάς και η άσβεστη ελπίδα αβάσταχτος πόνος; Θα μπορούσαν πάλι μετά τα συναισθήματα αυτά να πάρουν ξανά τη γνώριμη όψη τους και να επανέλθει στη ζωή μιας γυναίκας η γαλήνη και η ψυχική ισορροπία;
Η Σοφία και η Νεφέλη, οι δύο ηρωίδες του βιβλίου μου, μοιράζονται τις απαντήσεις τους μαζί μας.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Μ.Κ.: Σε αυτό το βιβλίο με κέρδισε η ανθρωπιά των δύο ηρωίδων μου, το μεγαλείο της ψυχής τους.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Μ.Κ.: Μου είναι αδύνατο να ξεχωρίσω κάποιον από τους ήρωές μου. Ο καθένας από αυτούς κατέχει τη δίκη του θέση στην καρδιά μου.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Μ.Κ.: Το μυθιστόρημα αυτό προσφέρει μεν ψυχαγωγία, αλλά παράλληλα γεννά ερωτήματα και θέτει προβληματισμούς. Αγγίζει σίγουρα τις ευαίσθητες χορδές μας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Μ.Κ.: Αγωνιώ κυρίως για το μέλλον.

Φοβάστε...
Μ.Κ.: ...τον θάνατο.

Αγαπάτε...
Μ.Κ.: ...την οικογένειά μου.

Ελπίζετε...
Μ.Κ.: ...σε ένα καλύτερο «αύριο».

Θέλετε...
Μ.Κ.: ...να σκέφτομαι πάντα θετικά.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Μ.Κ.: Θέλω να πιστεύω ότι ο κάθε αναγνώστης θα βρει ένα κομμάτι του εαυτού του στη μία, στην άλλη ή και στις δύο ηρωίδες.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Μ.Κ.: Γιατί μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε κάποια πράγματα στη ζωή. Γιατί μπορεί να μας υπενθυμίσει ότι, αυτό που συμβαίνει σήμερα στον διπλανό μας, μπορεί αύριο να συμβεί σε εμάς. Και εμείς, καλό θα ήταν να είμαστε προετοιμασμένοι.

Γιατί δεν πρέπει;
Μ.Κ.: Δεν βρίσκω ούτε έναν λόγο για να μην διαβάσει κάποιος «Το μεγαλείο της ψυχής». Κατά τη γνώμη εκείνων που το έχουν ήδη διαβάσει, πρόκειται για ένα καλογραμμένο και καλοδουλεμένο βιβλίο, που του αξίζει ένα μακρύ ταξίδι.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Μ.Κ.: Το βιβλίο μου διατίθεται από όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρα, μα και από τα πιο γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Μ.Κ.: Μπορείτε να με βρείτε διαδικτυακά, αλλά και στη γενέτειρά μου, τα όμορφα Τρίκαλα.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Μ.Κ.: Του ταιριάζουν αρκετά χρώματα. Μερικά από αυτά είναι το λευκό της αγνότητας, το ροζ της αθωότητας, μα και το μοβ της ταπεινότητας και της αυτοθυσίας.

Ποια μουσική;
Μ.Κ.: Οποιαδήποτε γλυκιά μελωδία.

Ποιο άρωμα;
Μ.Κ.: Νομίζω αυτό της πασχαλιάς.

Ποιο συναίσθημα;
Μ.Κ.: Η αγάπη, σε όλο της το μεγαλείο.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Μ.Κ.: Θα μπορούσε να είναι μια ζεστή αγκαλιά, ένα τρυφερό φιλί και ένα βαθύ «σ’ αγαπώ».

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Μ.Κ.: Μου είναι δύσκολο να σκεφτώ τον εαυτό μου σε κάποιον άλλον ρόλο εκτός από αυτόν της μητέρας και της συγγραφέως.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Μ.Κ.: Είναι πολύ σημαντική για εμένα η κληρονομιά που μας έχουν αφήσει Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Άντον Τσέχοφ.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Μ.Κ.: Έχω επηρεαστεί σημαντικά από το σύνολο των βιβλίων των αγαπημένων μου συγγραφέων.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Μ.Κ.: Με τους ήρωές μου δημιουργώ σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Πορευόμαστε χέρι χέρι. Πότε τους καθοδηγώ εγώ, πότε εκείνοι.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Μ.Κ.: Αναμφισβήτητα χρειάζονται και τα δύο. Χρειάζεται όμως επίσης υπομονή και επιμονή, συνέπεια και σκληρή δουλειά.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Μ.Κ.: Κατά τη γνώμη μου, ένα βιβλίο θεωρείται επιτυχημένο όταν ο αναγνώστης δεν μπορεί να το αφήσει από τα χέρια του. Όταν ταυτίζεται με τον πρωταγωνιστή (ή την πρωταγωνίστρια) και όταν μοιράζεται τη χαρά και τη λύπη του.

Τι την αποτυχία;
Μ.Κ.: Όταν ένας «επίπεδος», με ρηχά συναισθήματα χαρακτήρας μοιράζεται με τον αναγνώστη μία χιλιοειπωμένη ιστορία.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Μ.Κ.: Τα βιβλία μας κάνουν μόνο καλύτερους ανθρώπους.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Μ.Κ.: «Πάνω από όλα η οικογένεια»
Το μυθιστόρημα της Μαρίας Καλύβα, Το μεγαλείο της ψυχής, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα. Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ.

Η Μαρία Καλύβα γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, όπου και ζει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της: τον σύζυγό της και τις κόρες της. Είναι απόφοιτος της σχολής Βιομηχανικής Πληροφορικής Καβάλας. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός, ως προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών και ως υπεύθυνη μηχανογράφησης. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη συγγραφή. Το παρόν μυθιστόρημα είναι το τρίτο της συγγραφικό έργο. Τον Μάρτιο του 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Στόχος ζωής, η ζωή» (εκδόσεις «Σμίλη»), ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο της παραμύθι με τίτλο «Ένα ξεχωριστό πλάσμα»· με το οποίο έλαβε μέρος στο δεύτερο φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο και στο πρώτο φεστιβάλ παιχνιδιού που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα. Τον Ιούνιο του 2017 συμμετείχε με το κείμενό της «Ψίχουλα αγάπης» σε λογοτεχνικό διαγωνισμό τον οποίο διοργάνωσε εργαστήρι δημιουργικής γραφής και κέρδισε μία ετήσια υποτροφία σπουδών.
Μπορείτε να επισκεφτείτε το ιστολόγιο της συγγραφέως και τη σελίδα της στο Facebook

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Γράφημα προσφέρουν δύο (2) αντίτυπα του βιβλίου σε ισάριθμους τυχερούς αναγνώστες. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε το k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, προσέξτε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες σχετικές με τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματιστεί για τις 28 Αυγούστου 2018 και τα βιβλία θα αποσταλούν/παραδοθούν στους τυχερούς από τις εκδόσεις Γράφημα.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη