Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η σκιά

Αν τη δεις, είναι ήδη πολύ αργά

Μια σκιά ακολουθούμενη από έναν τέτοιο υπότιτλο προδιαθέτει για μια σκοτεινή θριλερική ατμόσφαιρα και υπόσχεται αγωνίες και εντάσεις... και πράγματι, το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση, διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά ενώ αποτελεί την τέταρτη υπόθεση τού Άντερς Οικονομίδη (ο αστυνομικός-ήρωας των τίτλων: Το μίσος, Το κάστρο και Ο χορός των νεκρών που κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις Διόπτρα).

Για την υπόθεση μπορείτε να διαβάσετε το οπισθόφυλλο αλλά μια πληθώρα αρθροκριτικών που εντοπίζονται με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, οπότε δε χρειάζεται να αναφερθώ. Απαιτείται όμως να μιλήσω για τις αναφορές του συγγραφέα σε άλλα λογοτεχνικά βιβλία με κορωνίδα τον Άρχοντα των δακτυλιδιών που συνδέεται μαεστρικά με την ιστορία... Για τις αναφορές σε συγγραφείς, καλλιτέχνες και μουσικούς και τις πολλές πληροφορίες για το black metal -θα θυμάστε μερικούς όρους μετά την ανάγνωση που (ίσως) δεν είχατε ξανασυναντήσει στο παρελθόν.
Δεν μας έδινε καν τις συγχορδίες, μονάχα μας έλεγε να ακούσουμε τα κομμάτια και να παίξουμε όπως μας βγει.
Ειδανικά, ο Άντερς προκύπτει βιβλιόφιλος ενώ -πανέξυπνα- υπονοείται ότι η φιλαναγνωσία συνδέεται με την ευστροφία του ανθρώπου και την ισορροπία του.

Παρά το δυσοίωνο στοιχείο, το αστυνομικό μυθιστόρημα διαβάζεται με άνεση. Πολλοί χαρακτήρες σκιαγραφούνται επιμελώς (όχι μόνο ο Άντερς που θεωρείται βασικός) και γρήγορα μαθαίνουμε τις δικές τους ιστορίες, αυτά που κρύβουν/κουβαλάνε και πως επηρεάζονται οι ζωές τους. Ως αποτέλεσμα, κερδίζει έδαφος το συναίσθημα και το κοινωνικό στοιχείο το οποίο διαχειρίζεται τόσο καλά που, αν δεν είχε εμμονή με τις υποθέσεις του Οικονομίδη, ο Γιαννίσης θα όφειλε να δοκιμαστεί και σε αυτό το πεδίο.

Σημείωσα μια ενδιαφέρουσα άποψη για τη δερματοστιξία, από εκείνες που ξέρεις ότι έτσι είναι αλλά δεν το 'χεις συνειδητοποιήσει ακριβώς μέχρι να το δεις γραμμένο...
Έβαλες μόνη σου το σημάδι πάνω στο σώμα σου. Και δεν το έκανες για σένα. Το έκανες έτσι ώστε κάποιος να ενδιαφερθεί και να ρωτήσει. Να σε κάνει να ανοιχτείς.
Και μία ακόμη για τους μύθους.
Οι μύθοι έχουν διττή χρησιμότητα: αφενός φοβίζουν τους ανθρώπους αρκετά ώστε να τους κρατήσουν μακριά από κάποιο μέρος ή από κάποια συνήθεια· αφετέρου τους δίνουν την ψευδή αίσθηση ασφάλειας και ανακούφισης πως το τέρας είναι φανταστικό, δεν έχει ανθρώπινη μορφή, δεν κυκλοφορεί στους ίδιους δρόμους με εκείνους, φορώντας συνηθισμένα ρούχα και ε΄να ψεύτικο χαμόγελο, έτοιμο να τους αρπάξει με την πρώτη ευκαιρία.

Δε θα σας κρύψω ότι περιέχει πολύ σκληρές σκηνές-εικόνες και αίμα όμως ξεπλένει τη φρίκη με όλα τα προαναφερόμενα. Αν μη τι άλλο, ένα βιβλίο μυθοπλαστικό οφείλει να προσφέρει και ψήγματα γνώσης -αν όχι κανονική γνώση- μαζί με τη διασκέδαση και το συγκεκριμένο το πράττει. Και, όχι, δε χρειάζεται να έχει διαβάσει κανείς όλες τις ιστορίες του Άντερς για να εγκλιματιστεί.
Αναμένουμε και το επόμενο...
Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου
Το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση, Η σκιά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ. Διαβάστε κι ένα απόσπασμα!

Ευχαριστώ τον Βαγγέλη Γιαννίση και τις εκδόσεις Διόπτρα για τη διάθεση του βιβλίου.
Οι πλαγιογραμμένες φράσεις είναι αποσπάσματα.

Περισσότερα από/για τον Βαγγέλη Γιαννίση:
Το κάστρο
Ο χορός των νεκρών
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης και Ο χορός των νεκρών

Κερδίστε το!
Το koukidaki προσφέρει το μυθιστόρημα σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε το k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες για τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματιστεί για τις 7 Αυγούστου 2018 και το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από το koukidaki.
Καλή τύχη!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη