Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Το αβγό


Τι είναι το αβγό;

Είναι ο αποκλεισμός μέσα στο κέλυφος όπου θα συντελεστεί και ολοκληρωθεί η διαδικασία της γέννησης ή της αναγέννησης. Είναι η εθελοντική απομόνωση προκειμένου να βρει κανείς τον εαυτό του –ή να τον δημιουργήσει. Είναι ο μέσα κόσμος. Είναι ο πυρήνας. Είναι η αρχή, η ολοκλήρωση και το άπαν τελικά.

Στο ομώνυμο έργο της συλλογής, μια γυναίκα βρίσκεται κλεισμένη –ξανά– στο καβούκι της από το οποίο θα ξαναβγεί στο φως μετά από επτά ημέρες-στάδια (όπως στη δημιουργία του κόσμου) προκειμένου να προσδιορίσει και επανεκκινήσει την ύπαρξή της.
Αλλού μια φωτιά καταστρέφει τα πάντα για να τα ξαναφτιάξει μια ηρωίδα –μπορεί και η ίδια ηρωίδα– από την αρχή, επιδεικνύοντας έτσι και την άλλη όψη του αβγού, όταν το έξω είναι το λάθος παρά το μέσα. Σε ό,τι αφορά στις φωτιές όμως, η ποιήτρια εντοπίζει και μια άλλη γόνιμη φλόγα που οφείλουμε να κρατήσουμε άσβηστη γιατί βρίσκεται στην ψυχή και μας βοηθάει να προχωρήσουμε.

Η φλόγα της καρδιάς της ξανάναψε τη φωτιά.

Παρακάτω, ένας ακόμη κύκλος πρωταγωνιστεί όταν η επιθυμία είναι να αλλάξει κανείς δέρμα, να απαλλαγεί από το παρελθόν, και όσα εκείνο έφερε ή δεν έφερε, προκειμένου να ξεκινήσει πάλι, ελεύθερος.
Αυτό είναι το αβγό. Η μεταμόρφωση και η αναβάθμιση του ανθρώπου, μαζί με όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την επίτευξη.

Η Ελένη Βαρδουλάκη δεν χρησιμοποιεί ρίμες, είναι περιγραφική στην ποίησή της και ασχολείται με κοινωνικά θέματα. Κυρίαρχος ο χρόνος με πάμπολλες αναφορές σε όλη την έκταση (ώρες, στιγμές, χθες, αιωνιότητα...) και μια διάχυτη μελαγχολία· όπως το καλό μπλουζ. Χωρίζει τα έργα της σε δύο μέρη ξεκαθαρίζοντας αρχικά τον «σχετικό χρόνο» και μετά «το ξεκίνημα» ενώ παραμένει μεταφορική και αλληγορική.

Γιατί ο χρόνος είναι μια απάτη,
όπως οι μορφές στον καθρέφτη.

Προτρέπει να ξαναδούμε το μέσα μας, την ουσία μας, την ύπαρξή μας και τη σχέση μας με ό,τι μας περιβάλλει τριγύρω και, σαφέστατα, δίνει προβάδισμα στην εμπειρία που αποκομίζει κανείς ...στη σίγουρη αγκαλιά της ύστερης γνώσης.



Η ποιητική συλλογή της Ελένης Βαρδουλάκη Το αβγό κυκλοφόρησε από την Άνεμος εκδοτική.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη