Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Όταν το σήμερα εξερευνά την αλήθεια του παρελθόντος…

Ως λάτρης των βιβλίων που βασίζονται σε ιστορικά γεγονότα -μιας και αυτό είναι το κυριότερο θέμα συγγραφής που επιδίδομαι και ο ίδιος, με μεγαλύτερη προτίμηση ωστόσο σε περιπέτειες και ανακαλύψεις- δεν θα μπορούσε να μη τραβήξει τη προσοχή μου και «Το κορίτσι από τη Γερμανία» του Armando Lucas Correa.
Πρόκειται για ένα κοινωνικό, δραματικό μυθιστόρημα που αναβιώνει τα οδυνηρά λάθη του παρελθόντος, προσδοκώντας να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά στην ανθρωπότητα.

Ξεκινώντας το ταξίδι μας στη σελίδες του βιβλίου, μεταφερόμαστε στη Γερμανία του μακρινού 1939. Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται σε μια περιοχή του Βερολίνου που ζουν αποκλειστικά Εβραίοι τους οποίους και κατονομάζουν ως «Ακάθαρτους».
Ανάμεσά τους βρίσκεται και μια οικογένεια που αποτελείται από την μικρή Χάνα, την μητέρα της Άλμα και τον πατέρα της, τον επιφανή καθηγητή Μαξ Ρόζενταλ.
Όταν η κόρη τους γίνεται 12 χρονών, κάνει παρέα με τον συνομήλικό της Λέο, ο οποίος έχει πατέρα τον λογιστή στο επάγγελμα, Μάρτιν.
Όμως η ειρηνική τους διαβίωση σε τούτη τη πόλη δε θα διαρκέσει για πολύ. Οι Εβραίοι πρέπει επειγόντως να απελαθούν από τη χώρα και το καράβι με το οποίο θα διαφύγουν στην Κούβα φαντάζει αρχικά το εισιτήριό τους για έναν φιλόξενο Παράδεισο.
Ωστόσο οι οδυνηρές ανατροπές που εν τέλει θα συναντήσουν και θα παλέψουν για να ξεπεράσουν, είναι γραφτό να σπείρουν στη ψυχή τους ανομολόγητες πληγές. Κι εκείνο που μέχρι πριν φάνταζε ως την μοναδική ποθούμενη λύτρωση, θα το δουν να απομακρύνεται μακριά τους ως ξεθωριασμένη ανάμνηση ενός χαμένου ονείρου…

Σχετικά με την ανάγνωση του έργου, ένιωσα πως ξέφυγα από το ρόλο του απλού αναγνώστη και αυθόρμητα έγινα μάρτυρας και συμμέτοχος στη πλοκή, στις σκέψεις και τις πράξεις των ηρώων.
Τα συναισθήματά τους είναι δοτικά αποτυπωμένα στις λέξεις, προσφέροντας συνεχές ενδιαφέρον για ότι απρόβλεπτο εισέβαλε βίαια στην καθημερινότητά τους.
Οι ιστορικές αναφορές, τα τηλεγραφήματα της πλοιοκτήτριας εταιρίας και τα όσα ανέφεραν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής, θεωρώ πως δένουν απόλυτα στη δράση και την συνεχή ροή των γεγονότων.

Για τους λάτρεις εκείνων που γοητεύονται από τα πειστήρια και τα ντοκουμέντα όσων πραγματικά συνέβησαν, βρίσκεται στο τέλος του βιβλίου μια έκπληξη.
Εκεί υπάρχουν οι υπογραφές των 937 επιβατών του υπερωκεάνιου Σεντ Λούις που είχε ως αποστολή να μεταφέρει τους Εβραίους πρόσφυγες στην Κούβα, καθώς και σχετικές φωτογραφίες. Παρακάτω μάλιστα θα συναντήσουμε και τις επεξηγηματικές λεζάντες, όπως και τις πηγές όλου αυτού του σπάνιου υλικού.

Καλή σας ανάγνωση, όμορφο λογοτεχνικό ταξίδι σας εύχομαι!
Κλικ για περισσότερα του Θεόφιλου Γιαννόπουλου
Βρείτε τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο στη σελίδα του βιβλίου του στο facebook

Το βιβλίο, Το κορίτσι από τη Γερμανία, του Armando Lucas Correa κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ.

Κερδίστε το!Το koukidaki προσφέρει το μυθιστόρημα σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε το k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες σχετικές με τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματιστεί για τις 3 Αυγούστου 2018 και το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από το koukidaki.
Καλή σας τύχη!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη