Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Οι τέσσερις εποχές της Μέλισσας

Στο νέο βιβλίου του κυρίου Αθανασιάδη με τίτλο «ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΗΣ Μέλισσας» γνωρίζουμε την Ελένη. Η Ελένη είναι ένα κορίτσι γεννημένο και μεγαλωμένο σε ένα νησιωτικό χωριό. Ένα κορίτσι διαφορετικό από όλα τα άλλα της σειράς του. Γεννήθηκε μια νύχτα μεγάλου σεισμού και ορφάνεψε από πολύ μικρή ηλικία. Πρώτα από μάνα και αργότερα και από πατέρα. Έτσι κλήθηκε από πολύ νωρίς, μικρό παιδί ακόμα, να αναλάβει χρέη οικοδέσποινας και τη φροντίδα των μεγαλύτερων αδερφών της. Δεν ήταν, όμως, μόνο η αξιοσύνη και η ορφάνια που την έκαναν διαφορετική. Η εξωπραγματική ομορφιά της την έκανε να ξεχωρίζει οπουδήποτε και αν εμφανιζόταν. Κι εκείνη το ήξερε και το απολάμβανε, το αποζητούσε. Της άρεσε που ο κόσμος την αποκαλούσε Μέλισσα. Γλυκιά και πολύτιμη σαν το μέλι, εργατική και άξια σαν τη μέλισσα, το παρατσούκλι της είχε γίνει συνώνυμο με εκείνη από κάθε άποψη.

Η Μέλισσα είναι εγκλωβισμένη σε μια ζωή που αισθάνεται πως δεν είναι φτιαγμένη για εκείνη. Ποθεί να φύγει από το μικρό νησί, να γνωρίσει μέρη, ανθρώπους. Να αποκτήσει την ξεχωριστή τύχη που θα συνάδει με την ξεχωριστή της ύπαρξη. Η μεγάλη ευκαιρία να κάνει την επιθυμία της πράξη δίνεται με την επιστροφή του μεγάλου της αδερφού, ο οποίος λίγο πριν την μεγάλη οικονομική κρίση αφήνει οριστικά την Αμερική όπου ζούσε ως μετανάστης κι επιστρέφει στην πατρίδα. Δεν πηγαίνει όμως να κατοικήσει στο μικρό νησί και στο πατρικό του, παρά με την περιουσία που έχει αποκτήσει αγοράζει ένα μεγάλο σπίτι έξω από την χώρα του μεγάλου νησιού απέναντι από την πατρίδα του και ξεκινάει εκεί τις επιχειρήσεις του. Στα δεκαέξι της χρόνια λοιπόν, και με αφορμή ένα επεισόδιο ανήμερα των γενεθλίων της, η Μέλισσα στέλνεται να ζήσει με τον μεγάλο της αδερφό έτοιμη να αναζητήσει τον καλό γάμο και την μεγάλη τύχη που διαισθάνεται ότι της αρμόζει και της αξίζει.

Η Μέλισσα γνωρίζει τον Νίκο. Είναι όλα όσα θα μπορούσε ποτέ να ζητήσει και να ονειρευτεί. Κι ο Νίκος δείχνει να την αγαπά και να προσδοκά την κοινή τους ζωή. Ζητάει να την κάνει γυναίκα του, παίρνει την έγκριση των αδερφών της και όλοι μαζί επιστρέφουν στα πατρικά εδάφη για την ετοιμασία του πιο μεγάλου αρραβώνα που θα είχε δει ποτέ το νησί. Και θα έρθει η στιγμή να αρχίσουν τα όργανα, και το γλέντι θα κρατάει τρεις ημέρες. Όλα φαίνονται ονειρεμένα, σαν από παραμύθι βγαλμένα, μέχρι τη στιγμή που ένα γεγονός θα έρθει να αλλάξει τα δεδομένα. Κι η ιστορία της Μέλισσας θα πάρει τροπή που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Θα καταφέρει εντέλει να αποκτήσει όσα αποζητά; Κι είναι αυτά που θα την κάνουν στην πραγματικότητα ευτυχισμένη;

Το βιβλίο του κύριου Αθανασιάδη είναι ένα μυθιστόρημα πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό. Αν και αναφέρεται στην Ελληνική ύπαιθρο, στα ήθη και τα έθιμα που καθόριζαν τις ζωές των ανθρώπων στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, εντούτοις είναι ένα βιβλίο που ξεφεύγει πολύ από τα συνηθισμένα. Θίγει πολλά θέματα και πολλές αλήθειες της εποχής, διατηρώντας όμως πάντοτε στο προσκήνιο την ιστορία και την πρωταγωνίστρια του.

Βλέπουμε τον κοινωνικό ρατσισμό απέναντι στην αναπηρία, τη θέση του μεγάλου αδερφού που του έδινε το δικαίωμα ακόμα και της χρήσης ωμής βίας, τις πολλές φροντίδες του σπιτιού που έπρεπε όλες ανεξαιρέτως να περνούν από τα χέρια της γυναίκας. Βιώνουμε την ανάγκη εύρεσης του καλού γαμπρού, που πολλές φορές έκανε στην άκρη την αγνή αγάπη και τα αισθήματα. Την αναγκαιότητα του γάμου εκείνου που θα ήταν ικανός να αλλάξει τις συνθήκες ζωής της γυναίκας και από δούλα να την χρίσει κυρά και αρχόντισσα. Συναντάμε την βεντέτα και την τιμή της οικογένειας, που αν χρειαζόταν θα χυνόταν αίμα για να μην σπιλωθεί. Παρακολουθούμε όμως και τον κόσμο να μαστίζεται από τις αρρώστιες της εποχής που πολλές φορές δεν είχαν ίαση και ήταν ικανές να στοιχίσουν την ζωή σε πολλούς.

Η γραφή του κυρίου Αθανασιάδη είναι καθαρά λογοτεχνική. Θα μπορούσα να πω ότι το έργο του είναι ο ορισμός της λογοτεχνίας. Λεπτομερείς περιγραφές, ιδιαίτερο λεξιλόγιο, άλλοτε με χρήση ιδιωματισμών, ζωντανές εικόνες και πληθώρα παρομοιώσεων. Χτίζει κάθε εικόνα που θέλει να περιγράψει στον αναγνώστη με τρόπο δεξιοτεχνικό, παρουσιάζοντας την με όλες τις πιθανές της διαστάσεις. Καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο να ενεργοποιήσει όλες τις αισθήσεις του αναγνώστη ταυτόχρονα ώστε να μετέχει και ο ίδιος βιωματικά στην πλοκή της ιστορίας. Η λυρικότητα που συνάντησα στο κείμενο του, αν και σε κάποιες στιγμές τη θεώρησα ελαφρώς φλύαρη, θύμισε εποχές περασμένες και μεγαλειώδη ονόματα του Ελληνικού λογοτεχνικού στερεώματος.

Η αναγνωστική μου εμπειρία και η επίγευση που μου αφήνει τώρα που έχει πια τελειώσει είναι εξαιρετική. Δεν είναι βιβλίο ιδιαίτερα εύκολο στην ανάγνωση του, καθώς οι πολλές διαδοχικές περιγραφικές παρομοιώσεις και οι μεγάλες προτάσεις είναι ικανές να μπερδέψουν. Θα έλεγα, και ας μου επιτραπεί ο όρος, ότι είναι βιβλίο για πεπαιδευμένο αναγνωστικό κοινό.

Ο ροή της ιστορίας είναι μάλλον αργή. Η πλοκή της πολύ καλά δομημένη και πλεγμένη ώστε να κρατά τον αναγνώστη σε εγρήγορση, να τον προϊδεάζει κάποιες φορές και να τον παραπλανά κάποιες άλλες. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου ειδικά είναι γεμάτο από ανάμεικτα συναισθήματα και ανατροπές. Το τέλος δυνατό, ίσως βασανιστικά αργό σε ορισμένα σημεία, αλλά εντυπωσιακό σαν πυροτέχνημα στον νυχτερινό ουρανό. Στο σύνολο του το βιβλίο δεν είναι εκείνο που θα θέλεις να το διαβάσεις απνευστί, αλλά μάλλον εκείνο που θα απολαμβάνεις λίγο λίγο σαν ένα ποτήρι παλαιωμένου κονιάκ.

Ήταν η πρώτη μου επαφή με το συγγραφικό έργο του κυρίου Κυριάκου Αθανασιάδη και σίγουρα όχι η τελευταία. Του εύχομαι ολόψυχα να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του και να μας χαρίσει πολλά ακόμα ποιοτικά λογοτεχνικά ταξίδια στο μέλλον.
Περισσότερα της Αλεξίας Λαμπρουπούλου
«Οι τέσσερις εποχές της Μέλισσας» του Κυριάκου Αθανασιάδη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ.

Ο Κυριάκος Αθανασιάσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Είναι συγγραφέας, επιμελητής εκδόσεων, αναγνώστης σε εκδοτικούς οίκους και συνιδρυτής του πολιτιστικού-πολιτικού site και διαδικτυακού ραδιοφώνου Αμάγκι (www.amagi.gr).
Εργογραφία:
Πεζογραφικά βιβλία: Ιστορίες Υπερβολής (διηγήματα, «Ροές» 1987, β΄ έκδ. «Δήγμα» 2010), Δώδεκα (μυθιστόρημα, Καστανιώτης 1991), Μικροί Κόσμοι (μυθιστόρημα, Λιβάνης 1996), Το Σάβανο της Χιονάτης (μυθιστόρημα, «Σύγχρονοι Ορίζοντες» 2002), Το Βασίλειο του Αποχαιρετισμού (νουβέλα, «Σύγχρονοι Ορίζοντες» 2002), Πανταχού Απών (μυθιστόρημα, «Τυπωθήτω» 2007), Κακορραφίες (διηγήματα, «Δήγμα» 2009), Ζα Ζα (μυθιστόρημα, «Free Thinking Zone» 2012), Ξυράφια /Razors (θεατρικό, δίγλωσση έκδοση, «Free Thinking Zone» 2013), Η Κόκκινη Μαρία (μυθιστόρημα, «Διόπτρα» 2014). Βιβλία για παιδιά: Ο χιονάνθρωπος που ήθελε να γίνει Αϊ-Βασίλης («Μίνωας» 2002), Η βίλα των πνευμάτων («Μίνωας» 2003), Μαγική εικόνα («Μίνωας» 2003), Σαντιγί για μάγισσες («Μίνωας» 2003), Ο άγριος Βασίλης («Βιβλιοπωλείον της Εστίας», 2003), Μάγος είσαι; («Φαντασία» 2004), Οι περιπέτειες του Μεφίστο («Κέδρος» 2016).
Επίσης, έχει εκδώσει και 6 μυθιστορήματα φαντασίας για εφήβους, με ψευδώνυμο.

Περισσότερα:
Η κόκκινη Μαρία
Ο Κυριάκος Αθανασιάδης και Η κόκκινη Μαρία
Ιστορίες υπερβολής και Κακορραφίες (διαβάστε ή κατεβάστε τα βιβλία)

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη