Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Στάθης Νικολαΐδης και το Γιατί;

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Σ.Ν.: Από μικρός μου άρεσε να γράφω. Η υπόθεση δεν είναι ιδέα, αλλά πέρα για πέρα μια αληθινή ιστορία που μου αφηγήθηκε η θεία μου στην Κωνσταντινούπολη και πολλά από αυτά τα είχε βιώσει. Έχω ακόμα τις χειρόγραφες σημειώσεις της που μέσα από αυτές πήρα και πολλές πληροφορίες, τις οποίες δεν ήξερα, αλλά τις είχε καταγράψει η θεία μου με κάθε λεπτομέρεια.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Σ.Ν.: Το βιβλίο το έγραψα στον υπολογιστή για να μπορώ να διορθώνω να διαβάζω και να ξανά διορθώνω μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Σ.Ν.: Το βιβλίο το ξεκίνησα περίπου πριν οκτώ χρόνια και το ολοκλήρωσα μετά από δύο χρόνια. Διάφοροι επαγγελματικοί λόγοι δεν μου επέτρεψαν να του δώσω την τελική μορφή που ήθελα. Το ξανά έπιασα στα χέρια μου πριν από ενάμιση χρόνο και το ολοκλήρωσα για να εκδοθεί.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Σ.Ν.: Το βιβλίο μου είναι ένα κοινωνικό και ταυτόχρονα ερωτικό μυθιστόρημα.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή.
Σ.Ν.: Είναι μια αληθινή ιστορία που ξεκινά από την γενέτειρά μου την Κωνσταντινούπολη και καταλήγει στην Αθήνα. Δυο γυναίκες, εντελώς αντίθετες μεταξύ τους προβληματίζουν τον ήρωα, ο οποίος αναμετριέται με τα απρόοπτα της ζωής. Και γι’ αυτό όσο την έγραφα αναρωτιόμουν «Γιατί;»

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Σ.Ν.: Αγάπησα την αλήθεια και τη δύναμη του έρωτα που μέσα από το πείσμα μπορεί ο άνθρωπος να καταφέρει πολλά, αρκεί να το θέλει.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Σ.Ν.: Σε ένα βιβλίο που τιτλοφορείται «Γιατί;» δεν μπορώ να απαντήσω απόλυτα και με ειλικρίνεια διότι όλοι οι ήρωες, ο καθένας από τη δική του σκοπιά είναι αγαπημένοι και πάλι αναρωτιέμαι γιατί να είναι έτσι. Θέλω όμως να ξεχωρίσω τον πρωταγωνιστή, διότι στο πρόσωπό του υπάρχουν πάρα πολλά προσωπικά μου βιώματα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Σ.Ν.: Νομίζω ότι προσφέρει μια αληθινή ιστορία που χωρίς να το περιμένει ο αναγνώστης παρατηρεί τις φοβερές ανατροπές, οι οποίες είναι το πάθος, ο εγωισμός, ο έρωτας, η αδικία και το μίσος. Επίσης τον ταξιδεύει στη μαγευτική Κωνσταντινούπολη και δίνει μια άλλη πνοή.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Σ.Ν.: Όταν γράφεις ένα βιβλίο δεν πρέπει να έχεις αγωνίες, αλλά θετική ενέργεια σκεπτόμενος ότι η ιστορία που γράφεις θα αρέσει στον κόσμο.

Φοβάστε…
Σ.Ν.: Δεν φοβάμαι τίποτα, καθώς πιστεύω δεν σημαίνει νομίζω, πιστεύω σημαίνει τολμώ και τόλμησα.

Αγαπάτε…
Σ.Ν.: Ναι, αγαπώ πολύ τον άνθρωπο γιατί μου αρέσει να επικοινωνώ.

Ελπίζετε…
Σ.Ν.: Ναι, πάντα ελπίζω, γιατί άλλωστε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Θέλετε…
Σ.Ν.: Ναι, θέλω πολύ να διαβάσει το βιβλίο μου όσος περισσότερος κόσμος γίνεται, γιατί πιστεύω ότι η ιστορία μου είναι μάθημα ζωής.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Σ.Ν.: Νομίζω ότι θα το λατρέψουν οι ερωτευμένοι και επειδή δεν υπάρχει στον πλανήτη άνθρωπος ο οποίος δεν έχει ερωτευτεί έστω και για λίγο, άρα όλοι.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Σ.Ν.: Γιατί θα μάθουμε πόσα «γιατί» κρύβει η ζωή και που ίσως δεν τα ξέρουμε.

Γιατί δεν πρέπει;
Σ.Ν.: Δεν νομίζω ότι υπάρχει βιβλίο που δεν πρέπει να το διαβάσουμε. Πιστεύω ακόμα πως και το χειρότερο βιβλίο έχει έστω μια μικρή πνευματική τροφή να μας δώσει.

Πού/Πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Σ.Ν.: Το βιβλίο μου «Γιατί;» μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα μικρά και μεγάλα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, καθώς και της επαρχίας.
Επίσης, όποιος θέλει μπορεί να μπει στο site των εκδόσεων «ΠΝΟΗ» και να παραγγείλει το βιβλίο, το οποίο θα σας σταλεί αμέσως με αντικαταβολή, όπου θέλετε, ακόμα και στο εξωτερικό.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Σ.Ν.: Τον συγγραφέα του βιβλίου «Γιατί;» Στάθη Νικολαΐδη μπορείτε να τον βρείτε στην ηλεκτρονική του διεύθυνση statinikola@yahoo.gr

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Σ.Ν.: Σαφώς το κόκκινο που είναι και ερωτικό.

Ποια μουσική;
Σ.Ν.: Όλες οι μουσικές, κάθε μια στην ώρα της.

Ποιο άρωμα;
Σ.Ν.: Το άρωμα είναι προσωπική υπόθεση και σαφώς τι ταιριάζει στον καθένα από μας. Πάντως ένα άρωμα που διεγείρει τα πάθη και τις αισθήσεις πάντα είναι το καλύτερο.

Ποιο συναίσθημα;
Σ.Ν.: Τα συναισθήματα είναι ανάμικτα και ποτέ δεν μπορούμε να τα προσδιορίσουμε.

Αν δεν ήταν βιβλίο τι θα μπορούσε να είναι;
Σ.Ν.: Άνετα θα μπορούσε να είναι ένα σήριαλ ή μια ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Σ.Ν.: Το να ξεκινήσω να γράφω είναι ένα νέο ξεκίνημα και τόλμημα για μένα. Βαφτίζομαι συγγραφέας με το πρώτο μου βιβλίο «Γιατί;» και ακολουθούν και άλλα. Αλλά είμαι ηθοποιός και νομίζω ότι αυτά τα δυο είναι η βασική αιτία απασχόλησής μου, καθώς μπορώ να επικοινωνώ με τον κόσμο που είναι το παν για μένα.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Σ.Ν.: Πάρα πολλούς και δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κανέναν.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέπτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Σ.Ν.: Ποτέ δεν επηρεάζομαι από κανέναν, παίρνω ιδέες, αλλά θέλω πάντα να έχω τη δίκη μου άποψη και σφραγίδα σε αυτά που γράφω.

Οι ήρωες σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε τη συνέχεια και τις τύχες τους;
Σ.Ν.: Από τη στιγμή που καταγράφω πέρα για πέρα μια αληθινή ιστορία δεν μπορώ εγώ να ορίσω καμιά τύχη κανενός.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Σ.Ν.: Πάνω απ’ όλα χρειάζεται αυτοσυγκέντρωση, πίστη και αγάπη. Πρέπει να γράφει όπως θα το διάβαζε ο ίδιος και τι εντύπωση θα του έκανε. Επίσης χρειάζεται σοβαρότητα και σεβασμός στον αναγνώστη.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Σ.Ν.: Το βιβλίο πρέπει πάντα να έχει ροή, να μην πλατειάζει και να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή ως το τέλος.

Τι την αποτυχία;
Σ.Ν.: Πιστεύω ότι ένα βιβλίο αποτυγχάνει όταν ξεφεύγει από το θέμα, μπερδεύει τον αναγνώστη και τον αναγκάζει να το παρατήσει.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Σ.Ν.: Ποτέ δεν γίνεται κατάχρηση η βιβλιοφαγία.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Σ.Ν.: Γ Ι Α Τ Ι ;
Το μυθιστόρημα του Στάθη Νικολαΐδη, «Γιατί;», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. Περισσότερα θα βρείτε εδώ.

Στην περίληψη γράφει:
Ένας γοητευτικός και πολλά υποσχόμενος νέος φεύγει από την Κωνσταντινούπολη στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και φτάνει στην Αθήνα. Μια ελκυστική κοπέλα θα μπει στη ζωή του, αλλά δεν θα είναι και η μοναδική. Οι ήρωες ακολουθούν τον δικό τους δρόμο, που δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με αγκάθια. Θα βρεθούν αντιμέτωποι με πειρασμούς, προκλήσεις και εκπλήξεις. Απρόοπτα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη θα επηρεάσουν την πορεία τους, γιατί η ζωή είναι ρόδα και γυρίζει. Οι συνθήκες αλλάζουν αναπάντεχα, και μαζί μ’ αυτές οι άνθρωποι, που δεν παύουν να αναρωτιούνται «Γιατί;».

Ο Στάθης Νικολαΐδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Σε νεαρή ηλικία ήρθε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και συμμετείχε σε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις και μιούζικαλ, με τα οποία περιόδευσε στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έλαβε μέρος, ως ηθοποιός ή διευθυντής παραγωγής, σε πάνω από εξήντα τηλεοπτικές σειρές, ταινίες μεγάλου μήκους, καθώς και τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις.
Γνωρίζει αγγλικά, τουρκικά και λίγα γαλλικά. Το «Γιατί;» Είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη