Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Τζέσυ Παπουτσή

Γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1950 (σύμφωνα με τη Wikipedia, μιας και δεν κατάφερα να βρω άλλη πηγή) και πρέπει να σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Μου έκανε εντύπωση που σε όλα τα άρθρα και τις νεκρολογίες αναφερόταν η συνεργασία της με τον φορέα αυτόν, πουθενά όμως δεν αναφέρονται οι σπουδές της. Υπήρξε σύζυγος του ηθοποιού Θάνου Καληώρα και αργότερα του ηθοποιού και στιχουργού Γιάννη Μάνιου. Πέθανε την 1η Ιουλίου 2018. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «ΑΤΑ, νάτα, φάτα» (του Γιώργου Κωνσταντίνου, θέατρο Μινώα, 1990-1991).

Από το 1973 έως το 1989 ήταν συνεργάτης του Εθνικού Θεάτρου, παίζοντας δεύτερους ρόλους σε παραστάσεις ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου ενώ στις τραγωδίες και τις κωμωδίες των Επιδαυρίων ήταν κυρίως μέλος του χορού. Σε μια έρευνα που έκανα στο ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου διαπίστωσα πως η φυσιογνωμία της στα προγράμματα των παραστάσεων πάντα αποτυπωνόταν κάπου στο βάθος ή συλλογικά μαζί με άλλους ηθοποιούς σε κοινές σκηνές. Η πρώτη της φωτογραφία βρέθηκε στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ο βασιλιάς Ουμπού» (του Αλφρέντ Ζαρύ, 1974-1975) αλλά μόνη της την εντόπισα αρκετά αργότερα, στο πρόγραμμα της παράστασης «Η χαρτοπαίχτρα» (του Δημήτρη Ψαθά, 1981-1982).
Από τη δεκαετία του 1990 ασχολήθηκε με το ελεύθερο θέατρο, διαπρέποντας κυρίως σε κωμωδίες και επιθεωρήσεις ενώ επέστρεψε στο Εθνικό το 2003 και το 2004 για τις παραστάσεις «Η τρελή του Σαγιώ» (του Ζαν Ζιροντού) και «Ποια Ελένη» (των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου). Η φωτογραφία είναι από το εντελώς διαφορετικό και πρωτότυπο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μπρόκολα και λαχανίδες» (των Χάρρυ Κλυνν και Βαγγέλη Μπαλαφούτη, θέατρο Άλσος, καλοκαίρι 1994) και η ηθοποιός απεικονίζεται με τον Χάρρυ Κλυνν, τη Λουκία Παπαδάκη και την Άννα Παντζέλη.
Χαζεύοντας το υλικό που έχω στα χέρια μου διαπίστωσα πως θα ήταν κρίμα να μη δημοσιεύσω κάποιες πανέμορφες φωτογραφίες της ηθοποιού, έστω και χωρίς συνοδευτικά κείμενα. Οι ανωτέρω φωτογραφίες είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Άννα Καρένινα» (του Λέοντος Τολστόι, θέατρο Ιλίσια, 1994-1995).
Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μωρά μου καλησπέρα, βογκάμε όλη μέρα» (των Λάκη Μιχαηλίδη, Βύρωνα Μακρίδη, Κώστα Παπαπέτρου, θέατρο Δελφινάριο, καλοκαίρι 1992).
Στον ελληνικό κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις 8 ταινίες, με πρώτη τη «Βαλίτσα του παπά» (1978), όπου συμμετείχε στον χορό της παράστασης «Πλούτος» του Αριστοφάνη που παρακολουθούσαν οι ήρωες. Η φωτογραφία είναι από τη δεύτερη εμφάνισή της, στην «Ανατολική περιφέρεια» (1979). Υπήρξε ένα κενό από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ως τα τέλη της δεκαετίας του 1990, οπότε επέστρεψε με το πολυσυζητημένο «Safe sex» (1999) και εμφανίστηκε στη συνέχεια σε άλλες τρεις ταινίες. Επίσης εμφανίστηκε το 2013 στην ταινία μικρού μήκους «Το παντοπωλείον» και σε τουλάχιστον δύο βιντεοταινίες της δεκαετίας του 1980 (η έρευνα συνεχίζεται).
Όσο επιλεκτική ήταν η συμμετοχή της στον κινηματογράφο, τόσο πληθωρική ήταν στην τηλεόραση. Εμφανίστηκε σε πάρα πολλές σειρές από τη δεκαετία του 1980 μέχρι τον θάνατό της, σε πρωταγωνιστικούς ρόλους ή γκεστ εμφανίσεις. Από το «Πάρκινγκ» (ΕΡΤ1, άνοιξη 1984) στις «Κουτσομπόλες» (ΑΝΤ1, άνοιξη 1991), στο «Πάτερ ημών» (ΑΝΤ1, 1995-1996, 2 σαιζόν, με τον αξεπέραστο φωνακλάδικο ρόλο της κυρίας Κόλλια), στους «Στάβλους της Εριέττας Ζαΐμη» (ΑΝΤ1, 2002-2004), στη «Σόλο καριέρα» (ΑΝΤ1, 2004-2005). Μικροί ρόλοι στις σειρές: «Τρεις χάριτες» (MEGA, 1990-1992, από 1 επεισόδιο σε κάθε σαιζόν!), «Βαρβαρότητες» (ΑΝΤ1, 1993-1994), «Οι μεν και οι δεν» (ΑΝΤ1, 1994-1995), «Εσύ φταις» (MEGA, 2000-2001) και πάρα πολλές άλλες. Η φωτογραφία είναι από τη σειρά «Ασυνήθεις ύποπτοι» (MEGA, 1996-1997) όπου έπαιξε με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη, τη Σοφία Ολυμπίου και άλλους.
Άραγε πόσοι ξέρουν ότι τη σαιζόν 1996-1997 παρουσίαζε στο New Channel την εκπομπή «Τα ταλέντα μου κι εγώ» ή ότι διαφήμισε τηλεοπτικά μια εταιρεία κλιματιστικών το 2000 καθώς και μέτρα προφύλαξης στο Διαδίκτυο υπό την αιγίδα γνωστής εταιρείας τηλεπικοινωνιών το 2013; Η ηθοποιός εμφανίστηκε επίσης μαζί με μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών στο βίντεοκλιπ του τραγουδιού του Γιώργου Δόξα «Μετακομίζει η καρδιά μου» (2016). Στη φωτογραφία δημοσίευμα του ένθετου περιοδικού ΕΝΑ-Light (19/6/1991) για τη σειρά «Ζητείται σίριαλ» (ΕΤ2, 1991-1992) όπου απεικονίζεται με τον επίσης αγνώριστο Κωνσταντίνο Τζούμα.
Αυτή η λαμπερή προσωπικότητα αποτυπώθηκε σε μόνο ένα εξώφυλλο που έχω εντοπίσει μέχρι στιγμής, το ανωτέρω (η έρευνα συνεχίζεται), όπου απεικονίζεται με την Κωνσταντίνα Μιχαήλ και τη Ζέτα Μακρυπούλια επ’ ευκαιρία της προβολής της σειράς «Σόλο καριέρα».
Τέλος, το 1973, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ραδιοτηλεόρασης», ήταν υποψήφια στον διαγωνισμό για την ανάδειξη τηλεπαρουσιαστών που είχε διοργανώσει το περιοδικό!
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι εικόνες 2α και 2β είναι από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου.
Την εικόνα 7 τη βρήκα στο διαδίκτυο.
Οι εικόνες 8 και 10 είναι από τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ).
Οι υπόλοιπες εικόνες και το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη