Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Κάτια Αθανασίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν αδελφή της ηθοποιού Μαργαρίτας Αθανασίου. Γελαστή, αισιόδοξη, καρατερίστα και σουμπρέτα του θεάτρου, έγινε ευρύτερα γνωστή από τον ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά «Λούνα παρκ». Υπήρξε σύζυγος του μουσικοσυνθέτη Ζακ Ιακωβίδη. Πέθανε στις 3 Σεπτεμβρίου 2018. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Είδες... η λιτότητα» (των Κ. Νικολαΐδη και Ηλ. Λυμπερόπουλου, θέατρο Καλουτά, 1979-1980).

Τη δεκαετία του 1960 πρωταγωνίστησε κυρίως στο μουσικό θέατρο, παίζοντας σε επιθεωρήσεις και κωμωδίες. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τη βγάζουν... δεν τη βγάζουν» (των Ν. Καμπάνη και Β. Μακρίδη, θέατρο Αθήναιον, καλοκαίρι 1984).
Από το 1974, που εμφανίστηκε στη σειρά-φαινόμενο του Γιάννη Δαλιανίδη «Λούνα παρκ», ο κόσμος τη γνώρισε ως «Τούλα», με αποτέλεσμα ακόμη και σε θεατρικά σκετς να παίζει ακριβώς αυτόν τον ρόλο: «η Τούλα του Λούνα παρκ»! Αυτήν την επιτυχία εξαργύρωσε όταν έφυγε από τη σειρά, οπότε μαζί με τον συμπρωταγωνιστή της, Νάσο Κεδράκα, συγκρότησαν θίασο και περιόδευσαν σε όλη την Ελλάδα. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Το λούνα-παρκ των ονείρων» (του Γιάννη Δαλιανίδη, Αθηναϊκό Κηποθέατρο, καλοκαίρι 1978, όπου όλοι οι γνωστοί κι αγαπημένοι χαρακτήρες της θρυλικής σειράς ανέβηκαν στο σανίδι για να τους δει από κοντά ο κόσμος).
Τη δεκαετία του 1980 μεσουράνησε στο είδος του θεάτρου που υπηρέτησε όλο το διάστημα της καριέρας της, αυτήν τη φορά πλάι στον Στάθη Ψάλτη, την Καίτη Φίνου και άλλους. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Κλέψαν τα δις... την κάλπη να δεις» (των Ν. Καμπάνη, Δ. Ρίζου, Χ. Ρώμα, Ντ. Σπυρόπουλου, θέατρο Μετροπόλιταν, καλοκαίρι 1989).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις έξι ταινίες, με πρώτη την «Οικογένεια Παπαδοπούλου» (1960, δεν αναγράφεται στους τίτλους και ανεβάζω τη φωτογραφία με επιφύλαξη) και τελευταία την «Ο μάγκας με το τρίκυκλο» (1972).
Έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός πως, παρ’ ό,τι ήταν κωμική ηθοποιός, το 1963 πρωταγωνίστησε στη μελοδραματική ταινία «Είναι σκληρός ο χωρισμός», στο πλάι του Κώστα Κακαβά! Το 1988 εμφανίστηκε σε τουλάχιστον τρεις βιντεοταινίες (η έρευνα συνεχίζεται).
Στην τηλεόραση οι εμφανίσεις της ήταν εξίσου επιλεκτικές: «Δόκτωρ Τικ / Δόκτωρ Σοκ» (ΕΙΡΤ, άνοιξη 1971), «Λούνα παρκ», «Ορκιστείτε παρακαλώ» (ΥΕΝΕΔ, 1982-1983), «Ο πρωτότοκος» (ΕΡΤ2, 1990-1991), με τελευταία της εμφάνιση ένα πέρασμα από τη σειρά «Το δις εξαμαρτείν» (MEGA, 1994-1995). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (27/7/1978).
Μέχρι στιγμής την έχω εντοπίσει σε τουλάχιστον πέντε εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι εικόνες 1, 2 και 4 και η αφίσα της κινηματογραφικής ταινίας (εικόνα 6) είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ).
Τα εξώφυλλα των περιοδικών και το άρθρο (εικόνα 7) είναι από τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ).
Η εικόνα 3 είναι από το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή.
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη