Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Κώστας Μπακάλης

Για τον Κώστα Μπακάλη είχα ελάχιστο φωτογραφικό υλικό όμως δε γινόταν να μην γράψω κάτι για μια από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες του ελληνικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Γεννήθηκε το 1942 στα Ιωάννινα και διέπρεψε στο μουσικό θέατρο και την επιθεώρηση. Πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου 2018.

Η φωτογραφία ανήκει στο προσωπικό αρχείο της κυρίας Κικής Διόγου και αφορά το τέλος της πρεμιέρας της παράστασης «Όταν δεν τον περίμεναν» (του Αλέκου Λιδωρίκη, θέατρο Λήδρα). Ο ηθοποιός απεικονίζεται ανάμεσα στην κυρία Κική Διόγου, τον Μιχάλη Κακογιάννη και τη Ζωή Λάσκαρη. Στη δεύτερη φωτογραφία, στιγμιότυπο από την παράσταση.
Αυτή η φωτογραφία ανέβηκε στην ομάδα του facebook «Τόπος Θεάτρου» του κυρίου Γιώργου Χατζηδάκη και είναι από το θέατρο «Ένα» που ίδρυσε ο Κώστας Πρέκας στο Παγκράτι και είναι ίσως από την περίοδο 1978-1979. Ο ηθοποιός απεικονίζεται μαζί με τους: Κώστα Πρέκα, Μαρίνα, Φιλιώ Κουλαξή, Έφη Οικονόμου, Άγγελο Σερέτη, Μάγδα Τσαγκάνη και πολλούς άλλους.
Η φωτογραφία ανήκει στο προσωπικό αρχείο του Γιάννη Χριστόπουλου και ανέβηκε στην ομάδα του facebook Μουσικό Θέατρο. Πρόκειται για την αφίσα της παράστασης Ευρω...βολευτήκαμε (των Ναπολέοντα Ελευθερίου και Ζακ Ιακωβίδη, Θέατρο Νότιου Αιγαίου, 2002).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 45 ταινίες, με πρώτες τις «Χαϊδάρι, ώρα 3.30-Αποδράσατε!» (απ’ όπου και η φωτογραφία) και «Προδότης» (1967 -δεν αναγράφεται και δεν κατάφερα να τον ταυτοποιήσω) και τελευταία τα «Παιδιά του ονείρου» (1992). Επίσης ήταν ο αφηγητής στην ταινία «Η ηλικία της θάλασσας» (1978) και συμμετείχε στις ταινίες μικρού μήκους «Εμπαιγμός» (1974) και «Veni, vidi, abivi» (1986).
Τη δεκαετία του 1980 εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 91 βιντεοταινίες.
Επίσης, εμφανίστηκε σε 5 θρησκευτικές ταινίες που είχαν κυκλοφορήσει αποκλειστικά για το βίντεο με δραματοποιημένους βίους αγίων. Η φωτογραφία είναι από την «Αγία Αναστασία η φαρμακολύτρια» (1986).
Εξίσου μεγάλος ήταν ο αριθμός των συμμετοχών του στην τηλεόραση, σε πρωταγωνιστικούς και δεύτερους αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους, κωμικούς και δραματικούς. Και πού δεν εμφανίστηκε! «Ο ταξιτζής» (ΥΕΝΕΔ, 1977-1979), «Ανάμεσα σε τρεις γυναίκες» (ΥΕΝΕΔ, 1982, από όπου και η φωτογραφία), «Γιάννης και Μαρία» (ΕΡΤ, 1982-1983), «Αξιόπιστοι» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1982), «Ιερόσυλοι» (ΕΡΤ2, 1983-1984), «Πατήρ, υιός και πνεύμα» (MEGA, 1989-1990), «Το καπλάνι της βιτρίνας» (ΕΤ1, 1990), «Το ρετιρέ» (MEGA, 1999-1992). Τελευταία του εμφάνιση ήταν δίπλα στον Μάρκο Σεφερλή, στο «Μάρκο μ’ έκαψες» (ALPHA, 2002-2003). Δάνεισε τη φωνή του σε μεταγλωττίσεις των παιδικών ταινιών της Disney (Ηρακλής, 1999 και Ζουζούνια, 2000 κ.λ.π.). Τον Μάη του 2012 διαφήμισε την κάρτα Carrefour για ανέργους και υπερήλικες μαζί με την Μάγδα Τσαγγάνη!
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Τα screenshots των ταινιών είναι από το προσωπικό μου αρχείο.
Όπου δεν αναφέρεται πηγή προέλευσης, η φωτογραφία βρέθηκε στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη