Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Νίκος Κούρος

Γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου 1928 στη Χαλκίδα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου, από όπου αποφοίτησε το 1953, πιάνο και τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών, καθώς και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πέθανε στις 24 Οκτωβρίου 2018. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ο κουρέας της Ρηγίλλης» (του Κώστα Παπαπέτρου, θέατρο Διάνα, 1990-1991).

Η θεατρική του σταδιοδρομία άρχισε το 1957 από το θέατρο «Διονύσια» και συνεχίστηκε σε πάμπολλες παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, όπου εμφανίστηκε σε κλασικά έργα όπως «Το σπίτι της Μπερνάρντας Άλμπα» (Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα), «Η φαλακρή τραγουδίστρια» (Ευγένιου Ιονέσκο), «Περιμένοντας τον Γκοντό» (Σάμιουελ Μπέκετ) κ.ά. Τις δεκαετίες 1970-1990 συμμετείχε σε άλλα θεατρικά σχήματα («Το μεγάλο μας τσίρκο», 1972-1973 με τον θίασο Τζένης Καρέζη και Κώστα Καζάκου, «Ω! Τι κόσμος μπαμπά», 1973-1975, με τον θίασο Βασίλη Διαμαντόπουλου και Γιώργου Μιχαλακόπουλου) και στο Εθνικό Θέατρο (1991-1995). Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας» (του Τζέφρεϋ Άρτσερ, θέατρο Αλίκη, 1987-1988).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 23 ταινίες, με πρώτη «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» (1965), σε ένα πέρασμα λίγων λεπτών αλλά η βροντώδης φωνή του και το παράστημά του ξεχωρίζουν αμέσως (εδώ απεικονίζεται δίπλα στον ιερέα). Οι συμμετοχές του αυξήθηκαν τη δεκαετία του 1970 με την έναρξη του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, οπότε και συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο σε όλες σχεδόν τις ταινίες του και τη δεκαετία του 1980 έπαιξε σε πολλές δραματικές ταινίες («Τα τσακάλια», 1981, «Άγγελος», 1982 κ.ά.). Επίσης εμφανίστηκε στη μικρού μήκους «Όπως προτιμάτε» (1987) και ήταν ένας από τους αφηγητές της ταινίας «Η ηλικία της θάλασσας» (1978). Τέλος έπαιξε στις ξένες ταινίες «En vandring I solen» (σουηδική, 1978) και «Ruby Cairo» («Κυνηγητό σε τρεις ηπείρους», 1993).
Λες και χρειαζόταν ένα αντίβαρο, ο ηθοποιός τη χρυσή εποχή της ελληνικής βιντεοκασέτας εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 23 βιντεοταινίες (η έρευνα συνεχίζεται), όλες κωμωδίες!
Στην τηλεόραση έπαιξε σε πάμπολλες σειρές από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα είτε σε βασικούς ρόλους είτε σε γκεστ εμφανίσεις. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από τη σειρά «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» με την Καίτη Λαμπροπούλου (ΕΡΤ, 1990).
Δειγματοληπτικά αναφέρω: «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (ΕΙΡΤ, 1975-1976), «Μεθυσμένη πολιτεία» (ΕΡΤ, 1980-1981), «Το πάρκινγκ» (ΕΡΤ, άνοιξη 1984), «Τα λιονταράκια» (ΕΡΤ1, άνοιξη 1985, απ’ όπου και η φωτογραφία -απεικονίζονται: Πάνος Σολομός, Άννα Μπράτσου, Βάσια Παναγοπούλου, ο μικρός τότε Λαέρτης Μαλκότσης, Ιάκωβος Ψαρράς, Πάνος Μιχαλόπουλος, Κάκια Αγαγιώτου, Κατερίνα Γιουλάκη, Μίνα Νεγρεπόντη κ.ά.), «Το ρετιρέ» (MEGA, 1990-1992), «Η οργή των θεών» (ΣΚΑΪ, 1994-1995), «Παππούδες εν δράσει» (ΕΤ1, 2000-2001, ο τελευταίος του ρόλους) κ.ά. Επίσης εμφανίστηκε στην αγγλική σειρά «Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη;» (Who pays the ferryman?, BBC, 1977).
Εδώ οι χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το «Ρετιρέ», όπου υποδύθηκε τον φαρμακοποιό σύζυγο της Κατερίνας Γιουλάκη, αδερφό της περιβόητης «ξυνής».
Ένας τόσο σημαντικός ηθοποιός δε θα μπορούσε να λείπει φυσικά από το πασίγνωστο Θέατρο της Δευτέρας: «Η Μαρία του Οκτώβρη» (του Ζακ Ρομπέρ, 1978), «Λεντς» (του Μάικλ Στοτ, 1981), «Τρίτη και 13» του Γιώργου Ρούσσου (1985), «Αγάπη μου Μαρία» (του Κλωντ Μανιέ, 1986), «Ταξιτζής σε δύο πιάτσες» (του Ρέι Κούνεϊ, 1987, απ’ όπου και η φωτογραφία, ο ηθοποιός απεικονίζεται με τη Ζωή Ρηγοπούλου) κ. ά.
Σε παιδική ηλικία συμμετείχε στη ραδιοφωνική «Ώρα του Παιιδιού» της Αντιγόνης Μεταξά (ελπίζω κάποια στιγμή να πετύχω σχετικό δημοσίευμα). Επίσης έλαβε μέρος σε πολλές άλλες ραδιοφωνικές εκπομπές (θεατρικές, λογοτεχνικές, συνεχείας) κ.λ.π. Υπήρξε εκφωνητής και πολιτικός σχολιαστής στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (1954-1957), σκηνοθέτης και συγγραφέας σε εκπομπές όπως «Το θεατράκι μας χωρίς σκηνή» κ.ά. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Παγίδα θανάτου» (του Ira Levin, θέατρο Σμαρούλα, καλοκαίρι 1982) και ο ηθοποιός απεικονίζεται χωρίς το μουστάκι του!
Ο ηθοποιός υπήρξε και ποιητής, με τις εκδόσεις Γκοβόστη το 2005 να έχουν συγκεντρώσει σε έναν τόμο με τίτλο «Κέρχνος λόγος και λόγος γλυκύς» το έργο του. Επίσης υπήρξε αφηγητής στα παιδικά βιβλία: «Ιστορίες με τους δώδεκα μήνες» (της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Αθήνα: Πατάκης, 1997), «Ο Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας» και «Τα ταξίδια του Οδυσσέα» (της Άλκης Γουλιμή, Αθήνα: Μόκας-Μορφωτική, 1997).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι φωτογραφίες των θεατρικών προγραμμάτων (εικόνες 1, 2 και 9) είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.)
Οι εικόνες 5 και 7 είναι από τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.)
Η εικόνα 8 είναι από το Αρχείο της ΕΡΤ.
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.
Οι υπόλοιπες φωτογραφίες προέρχονται από το διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη