Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

A very very very dark matter

Μια πολύ πολύ πολύ σκοτεινή υπόθεση (A very very very dark matter)
Ο ιρλανδικής καταγωγής συγγραφέας Μάρτιν Μακ Ντόνα είναι πολύ γνωστός στο ελληνικό κοινό· αναφέρω ενδεικτικά τις ταινίες «Οι τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι», «Αποστολή στην Μπριζ» και τα θεατρικά έργα «Ο πουπουλένιος» και «Ο υπολοχαγός του Ίνισμορ», τα οποία γνώρισαν ανέλπιστη εμπορική επιτυχία στην Αθήνα.
Το «Μια πολύ πολύ πολύ σκοτεινή υπόθεση» είναι το νέο του θεατρικό έργο, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2018, και έως τώρα πάει πολύ καλά εμπορικά. Έχω την αίσθηση ότι θα το δούμε σύντομα και στις ελληνικές αίθουσες.

Βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου αιώνα, σε μια σοφίτα στην Κοπεγχάγη ο διάσημος συγγραφέας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν κρατά φυλακισμένη μέσα σε ένα μαονένιο κουτί την Μάρτζορι, μια έγχρωμη νάνα από το Κονγκό. Στην πορεία καταλαβαίνουμε ότι η νάνα είναι αυτή που γράφει στην πραγματικότητα όλα τα παραμύθια που παρουσιάζει ως δικά του ο Άντερσεν. Εν τω μεταξύ στο Λονδίνο την ίδια εποχή ο Τσαρλς Ντίκενς κρατά φυλακισμένη σε ένα παρόμοιο κουτί την δίδυμη αδελφή της σκλάβας νάνας, η οποία και αυτή γράφει τις διάσημες ιστορίες του Ντίκενς. Δύο Βέλγοι κυνηγούν την σκλάβα νάνα του Άντερσεν για να την σκοτώσουν για να μην προλάβει αυτή στο μέλλον να αποτρέψει την τρομερή γενοκτονία του Κονγκό (πάνω από δέκα εκατομμύρια θύματα στα τέλη του 19ου αιώνα) από τον βασιλιά Λεοπόλδο τον Β του Βελγίου. Η σύζυγος του Ντίκενς παραπονιέται για τις συχνές απιστίες του, ο Άντερσεν είναι ερωτευμένος με τον Έντβαρντ Κόλιν, τον αδελφό μιας κοπέλας με την οποία φλέρταρε, η σκλάβα νάνα προσπαθεί να βρει τα ίχνη της δίδυμης χαμένης αδελφής της.
Όπως μπορείτε να καταλάβετε πρόκειται για ένα άκρως ανατρεπτικό έργο, λίγο σουρεαλιστικό και λίγο βίαιο, που μιλάει για ανείπωτες αλήθειες με μια τρομερή ελευθεριότητα που σπάει τον πουριτανισμό εκείνης της εποχής, ακόμα και της σημερινής.
Στον ρόλο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εμφανίζεται ο παλαίμαχος ηθοποιός Τζιμ Μπρόντμπεντ (θα τον θυμάστε ίσως από τον ρόλο του ως συζύγου της Μάργκαρετ Θάτσερ στη Σιδηρά Κυρία μαζί με την Μέριλ Στριπ)· ως Άντερσεν είναι καταπληκτικός, καταφέρνει να σατιρίσει την ξενική ομιλία του Δανού, καταφέρνει να γίνει συμπαθητικός παρά την σκλαβιά της νάνας. Ως Μάρτζορι θα δείτε την Τζονέτα Έουλα Μέι Άκλες, η οποία είναι όντως νάνα, ερμηνεύει τον ρόλο της με μια φανταστική ενεργητικότητα. Στον ρόλο του Τσαρλς Ντίκενς ο Βρετανός Φιλ Ντάνιελς (τον έχουμε δει πολλές φορές στον κινηματογράφο σε δευτερεύοντες ρόλους) μας δίνει έναν απολαυστικό Ντίκενς, αναδεικνύει πραγματικά τον πληθωρικό χαρακτήρα του συγγραφέα με τα ξεσπάσματά του, τον οξύθυμο χαρακτήρα του και τις αντιθέσεις του: από την μια ήταν ο αξιαγάπητος οικογενειάρχης από την άλλη είχε μια κρυφή ερωτική ζωή.

Καθ᾽ όλη τη διάρκεια της παράστασης ακούμε την αφήγηση του Αμερικάνου ηθοποιού και τραγουδιστή Τομ Γουέιτς, μια ιδιαίτερα βραχνή και ταυτόχρονα μελωδική φωνή. 
Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Μάθιου Ντάνστερ, συνεργάτης του Σαιξπηρικού Γκλόουμπ (έχει ξανασκηνοθετήσει έργα του Μάρτιν Μακ Ντόνα και συγκεκριμένα τους Δήμιους το 2016). Ο Ντάνστερ καταφέρνει να παγώνει τις εικόνες και να εναλλάσσει τις σκηνές ανάμεσα σε Κοπεγχάγη και Λονδίνο κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών, με απίστευτη ευκολία.
Τα υπέροχα σκηνικά που μας γυρίζουν στην βικτωριανή Αγγλία και μας μεταδίδουν την σκοτεινότητα της σοφίτας στην Κοπεγχάγη είναι της Άννα Φλάισλ. Τα κουστούμια της εποχής του 19ου αιώνα είναι της Ιλόνα Καράς.
Το έργο παρουσιάζεται στο Bridge Theatre έως τις 6 Ιανουαρίου 2019. Το Bridge Theatre είναι ένα νέο θέατρο στο Λονδίνο, το οποίο ιδρύθηκε το 2017 από τους Νίκολας Χάιτνερ (σκηνοθέτης του «Η τρέλα του Γεωργίου του Τρίτου» στον κινηματογράφο) και τον Νικ Σταρ. Και οι δυο έχουν δουλέψει για το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου και ιδρύοντας το Bridge Theatre κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στις θεατρικές σκηνές του Λονδίνου προσπαθώντας να παρουσιάσουν νέα αλλά και κλασικά έργα. Η αίθουσα είναι χωρητικότητας εννιακοσίων ατόμων και το φουαγιέ είναι ελκυστικό για ένα ποτό πριν την παράσταση.
Κλικ για περισσότερα της Εύης Ρούτουλα
Cast:
MARJORY: Johnetta Eula’Mae Ackles
CHARLES, JR: Alistair Benson
CATHERINE: Elizabeth Berrington
PRESS MAN: Paul Bradley
CHARLES, JR: Noah Brignull
HANS CHRISTIAN ANDERSEN: Jim Broadbent
DICKENS: Phil Daniels
WALTER: Regan Garcia
WALTER: Leo Hart
BARRY: Graeme Hawley
KATE/INGRID: Audrey Hayhurst
OGECHI: Kundai Kanyama
EDVARD: Lee Knight
CROWD: Jamie McKie
DIRK: Ryan Pope
CHARLES, JR: James Roberts
CROWD: Alice Selwyn
CROWD: Anthony Taylor
WALTER: Austin Taylor
KATE/INGRID: Amelia Walter
KATE/INGRID: Annabelle Westenholz-Smith

Creative Team:
WRITER: Martin McDonagh
DIRECTOR: Matthew Dunster
DESIGNER: Anna Fleischle
LIGHTING: Philip Gladwell
SOUND: George Dennis
ILLUSIONS: Chris Fisher
COMPOSER: James Maloney
VIDEO DESIGNER: Finn Ross
WIGS AND PROSTHETIC DESIGNER: Susanna Peretz
FIGHT DIRECTORS: Rc-Annie Ltd
VOICE & DIALECT COACH: Hazel Holder

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη